Grįžti į skyrelio "Riebalai" turinį

Žodynėlis

Aterosklerozė :

  • vidinės arterijų sienelės sustorėjimas dėl minkšto, ląstelinio (cellular) ir riebaus sluoksnio, vadinamo ateroma ar aterominės plokštelės, kurios siaurina arterijas ir trukdo kraujui tekėti

  • liga, pasireiškianti arterijų skleroze ir ateroze (arterijos sienelės riebalinė degeneracija).

Cholesterolis – į riebalus panaši medžiaga, esanti visose kūno ląstelėse (tulžyje, kraujyje, smegenyse, kepenyse ir nerviniame audinyje), ji yra tik gyvūniniame maiste, vidiniame arterijų sienelės sluoksnyje. Cholesterolis kraujyje būna lipoproteinų pavidalu:
DTL (didelio tankio lipoproteinai) - “geras” cholesterolis. Svarbiausias DTL vaidmuo yra paimti iš periferinių audinių cholesterolį ir neleisti jam kauptis arterijų sienelėse.
MTL (mažo tankio lipoproteinai) - “blogas” cholesterolis. Pagrindinė MTL funkcija yra cholesterolio pernešimas iš sintezės vietos kepenyse ir žarnų gleivinėje į periferinius audinius ir jų kraujagysles.

Chilomikronas - lipoproteinas, sudarytas iš maisto riebalų, kuriuos gaubia cholesterolio, fosfolipidų ir baltymų molekulės. Susidaro plonojoje žarnoje, absorbavus riebalus, pastariesiems keliaujant limfine sistema į kraują.

Fosfolipidai – lipidai, savo sudėtyje, turintys fosforo rūgšties fragmentų.

Lecitinas – fosfolipidas, cholino darinys, atliekantis emulgatoriaus vaidmenį organizme, svarbus vaidmuo riebalų gabenime ir absorbcijoje, nervinio smegenų audinio funkcijoms. Lecitinas sintetinamas organizme.

Lipidai – riebalai ar į riebalus panašios medžiagos, netirpios vandenyje, bet tirpstančios organiniuose tirpikliuose.

Lipoproteinai – riebalų ir baltymų kompleksas.

Molekulė – mažiausia medžiagos dalelė, turinti tos medžiagos chemines savybes.

Prostaglandinai – nesočiųjų riebalų rūgščių grupė, kurios veikimas panašus į hormonų veikimą.

Riebalinis – turintis riebalų, panašių į riebalinį audinį.

Riebalinis audinys – jungiamojo audinio rūšis, kurio 50 % ląstelių yra riebalinės.

Riebalų hidrinimas – skystųjų riebalų pavertimas kietaisiais prijungiant vandenilį prie riebalų molekulės dvigubųjų ryšių.

Riebalų rūgštys - organinės rūgštys, kurios junginyje su gliceroliu sudaro riebalus. Esminės riebalų rūgštys yra tokios, kurių organizmas negamina ir turi gauti su maistu.

Steatorėja - padidintas riebalų kiekis išmatose (viduriavimas riebiomis išmatomis).

Trans riebalų rūgštys (transriebalai) – nesočiųjų riebalų rūgščių forma (paprastai mononesočiosios riebalų rūgšties, esančios maiste), kurioje vandenilio atomai prie dviejų dvigubą ryšį sudarančių anglies atomų yra skirtingose ryšio pusėse. Šaltiniai: hidrinti riebalai, riebi tešla, riebus keptas maistas.


Kaip gaminti maistą?
  Dietinio maisto gamyba Šis receptūrų rinkinys ir gamybos technologijų aprašai skiriamas dietinių patiekalų ruošimui ne tik ligoninėse, sanatorijose, poilsio namuose, senelių bei vaikų namuose, bet ir visiems besigydantiems ar norintiems racionaliai maitintis namų sąlygomis. Pateiktų patieklalų receptūroje gerokai mažesnis cukraus ir riebalų kiekis.