Grįžti į skyrelio "Riebalai" turinį

 

Apie ką pamąstote išgirdę žodį riebalai?

Apie ką pamąstote išgirdę žodį „riebalai“? Ko gero apie antsvorį, nukarusį pilvą, didelį cholesterolio kiekį, riebalines nuosėdas ant kraujagyslių sienelių, netikusią gyvenseną... O galbūt klystame? Gal jūs pagalvojate apie puikų patiekalų kvapą ir skonį? Apie gerą savijautą ir darnią organizmo veiklą? Kiekvienas žinome, jog riebalai yra energijos šaltinis, tačiau ne visi žinome, jog jie yra skirtingi. Riebalai nėra tik žmonijos nutukimą, širdies ir kraujagyslių ligas sukeliantis veiksnys. Šiuolaikinėje visuomenėje riebalai apibūdinami žmonių „siaubu“, tačiau šis teiginys nėra teisingas, nes kiekvienas žmogus pats renkasi kiek ir ko valgyti, „siaubūnas“ riebalas juk pats neatlekia i mūsų pilvus, šlaunis ar sėdmenis... todėl susimąstykime ar riebalai, ar mes patys kalti dėl atsiradusių nepageidaujamų pasekmių? Taigi, tikriausiai nustebsite, tačiau riebalai yra būtini ir gali tapti tikrai naudingi mūsų sveikatai.

 

Ar žinome apie riebalus tiek, kiek reikėtų?

Riebalai yra viena iš pagrindinių maistinių medžiagų, kuri yra glaudžiai susijusi su mūsų sveikata ir gera savijauta. Iš riebalų gauname apie 30 procentų kalorijų. O ką žinote apie riebalus jūs? Dauguma žinote, kad alyvuogių aliejus yra labai naudingas, o cholesterolis kenkia širdžiai ir kraujagyslėms. Tačiau ar žinote kiek augalinių, o kiek gyvūninių riebalų turėtumėte suvartoti? Ar žinote kitas svarbias riebalų atliekamas funkcijas organizme? Ogi kas yra transriebalai? Taigi ar pakanka tiek žinių apie medžiagą, kuri mūsų organizmui suteikia 30 procentų energijos ir kurios bent mažiausių pėdsakų yra visuose maisto produktuose?! Kaip matome, yra daug svarbių klausimų, į kuriuos atsakytume ne kiekvienas, tačiau mes privalome rasti atsakymus į juos, nes kitaip nemokėsime pasinaudoti maistinėmis medžiagomis, kurios gali padėti pakeisti mūsų gyvenimo būdą netrikdant sveikatos.

 

Riebalų revoliucija: riebalai gali padėti išsaugoti sveikatą

Pastarųjų metų moksliniai tyrimai patvirtino riebalų naudą ir būtinumą žmogaus organizmui, dėl to jų tyrimo rezultatus galima būtų pavadinti riebalų revoliucija. Riebalų vengimo „manijai“ turi ateiti galas. Paaiškėjo, kad sveikata, kurią gali įtakoti maitinimasis, labiausiai priklauso nuo to, kokių riebalų mes suvartojame. Kad širdies ir kraujagyslių sistema išliktų sveika, vartoti kai kuriuos riebalus yra tiesiog būtina. Tinkami riebalai padeda ilgai išsaugoti gerą kraujagyslių būklę ir neleidžia ant jų sienelių kauptis riebalų nuosėdoms.

Valgyti tinkamus riebalus – tai vartoti didesnį kiekį augalinių riebalų, o gyvūninių - mažesnį, o ne sumažinti riebalų kiekį arba visiškai jų vengti. Turime kiekvienas išmokti tinkamai pasirinkti riebalų rūšį ir kiekį. Tai padaryti tikrai verta, juk norime kuo ilgiau išsaugoti sveikatą, gyventi geriau ir ilgiau.

 

Paradoksali išvada apie riebalus

Įdomiausia tai, jog žmonės stengiasi vartoti kuo mažiau riebalų, tačiau vis tiek tunka ir vis dažnaiu suserga įvairiomis ligomis, kurios atsiranda dėl žalingo riebalų poveikio. Tačiau svarbiausia to priežastis yra ne suvartojamų riebalų kiekis, bet riebalų rūšių pasirinkimas. Visuomenėje augaliniai riebalai dažnai vadinami "geraisiais", o gyvūniniai "blogaisiais". Nesupraskime neteisingai, nes „blogų“ riebalų vardu vadinami riebalai tampa blogais tik tuo atveju, kai jų suvartojamas netinkamas kiekis, priešingu atveju, jie yra neatsiejami nuo darnios organizmo veiklos, stiprios sveikatos ir geros savijautos.


Kaip gaminti maistą?
  Dietinio maisto gamyba Šis receptūrų rinkinys ir gamybos technologijų aprašai skiriamas dietinių patiekalų ruošimui ne tik ligoninėse, sanatorijose, poilsio namuose, senelių bei vaikų namuose, bet ir visiems besigydantiems ar norintiems racionaliai maitintis namų sąlygomis. Pateiktų patieklalų receptūroje gerokai mažesnis cukraus ir riebalų kiekis.