Dietų aprašas
dr. Laisvūnė Petkevičienė, gydytoja dietologė
Požiūris į maitinimąsi sudaro žmogaus pasaulėžiūros dalį, nusako jo būdo bruožus, parodo socialinę padėtį. Tinkamas maitinimasis gali ne tik apsaugoti nuo daugelio ligų, bet ir padėti jas gydyti. Kiekvienas vaistas turi šalutinį poveikį, o tinkamai tikslinta ir individualiai pritaikyta dieta gali suderinti visas sutrikusias organizmo funkcijas. Adekvatus ir tinkamas maitinimasis yra labai svarbi sąlyga sergančiajam sveikti ir gyvenimo kokybei gerinti.
Prieš pasirenkant dietą, pasitarkite su savo gydytoju apie jums tinkamą dietą.
Aprašas skiriamas sveikiesiems ir sergantiesiems lėtinėmis ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje saviugdai ir savišvietai tinkamo maitinimosi klausimais bei visiems besidomintiems tinkamu maitinimusi.
Dietos sveikiesiems:
- Pagrindinė dieta (P1)
- Pagrindinė nėščiųjų ir žindyvių dieta (P2)
- Žindyvių maitinimasis(P2ž)
- Pagrindinė pagyvenusiųjų ir vyresnio amžiaus žmonių dieta (P3)
Dietos sergantiesiems lėtinėmis ligomis:
- Pagrindinė ligonių dieta (PL)
- Padidinta baltymo ir kalorijų kiekio dieta (B↑Kcal↑)
- Sergančiųjų cukriniu diabetu dieta (Cd)
- Pustirštis trintas maistas (Ptm)
- Tirštas trintas maistas (Tm)
- Sumažinta riebalų kiekio dieta (R↓)
- Sumažinta kalorijų(energijos) kiekio dieta (Kcal↓)
- Sumažinta druskos kiekio dieta (NaCl↓)
- Sumažinta purinų kiekio dieta (Pur↓)
- Sumažinta skaidulinių medžiagų kiekio dieta (Sk↓)
- Sumažinta laktozės kiekio dieta (Lac↓)
- Beglitimė dieta (Gl (-))