Gaminant patiekalus, labai svarbus šiluminis maisto produktų apdorojimas, tai – kepimas, virimas ar troškinimas. Tam tikro šiluminio apdorojimo metu, gaminami maisto produktai netenka nuo 5 iki 25 % maistinių medžiagų - baltymų, riebalų ir angliavandenių. Dėl to pateikiame maistingumo ir kalorijų skaičiuoklę, kuri padės jums sužinoti, kiek maistinių medžiagų ir kilokalorijų lieka šaltuose patiekaluose arba patiekaluose po šiluminio apdorojimo.

Skaičiuoklės privalumai:

  • Padės sužinoti, kiek maistinių medžiagų ir kilokalorijų yra jūsų pasirinkto kiekio maisto produkte (žaliavoje) ar patiekale be terminio apdorojimo;

  • Padeda sužinoti kiek maistinių medžiagų ir kilokalorijų yra jūsų pasirinkto kiekio maisto produkte ar patiekale po šiluminio apdorojimo (kepimo, virimo ar troškinimo).

Ką reikia pažymėti skaičiuoklės laukeliuose?

  1. Maisto rūšis – šiame laukelyje turite priskirti reikiamus gaminamam jūsų patiekalui maisto produktus (ingredientus) tinkamai gaminamo maisto rūšiai:

    • Augalinis maistas – daržovės, vaisiai, uogos, grūdiniai ir kt.

    • Gyvūninis maistas – mėsa, paukštiena, pienas ir jo produktai: kefyras, varškė, sviestas ir kt.

    • Mėsos kotletai – gaminant kotletus, visus maisto produktus (nepriklausomai ar tai augalinis ar gyvūninis maistas) priskirkite šiam skirsniui bendrai.

    • Žuvis ir jūros gėrybės iki 8% riebumo

    • Žuvis ir jūros gėrybės daugiau nei 8% riebumo

    • Sriubos, kisieliai, kompotai ir padažai – jeigu gaminate šiuos išvardintus patiekalus, tai visus į jų sudėtį įeinančius maisto produktus (nepriklausomai ar tai augalinis ar gyvūninis maistas) priskirkite šiam skirsniui bendrai.

  1. Apdorojimas – turite pasirinkti šiluminio apdorojimo rūšį: kepimas, virimas ar troškinimas. Jei gaminate maisto patiekalą, kuriam nereikia šiluminio apdorojimo, pasirinkite poskyrį: be šiluminio apdorojimo.

  2. Ingredientai – turite pasirinkti iš pateikto sąrašo konkretų maisto produktą, kurį naudojate patiekalo gaminime.

  3. Kiekis (g) – turite įvesti maisto produkto kiekį gramais (valgomosios dalies).

Valgomoji dalis – tai produkto masė, liekanti jį nuvalius ar kitaip paruošus (pvz.: pašalinus išorinius daržovių lapus ar nuskutus luobelę, išėmus iš mėsos ar paukštienos kaulus ir pan.).


Kaip gaminti maistą?
  Dietinio maisto gamyba Šis receptūrų rinkinys ir gamybos technologijų aprašai skiriamas dietinių patiekalų ruošimui ne tik ligoninėse, sanatorijose, poilsio namuose, senelių bei vaikų namuose, bet ir visiems besigydantiems ar norintiems racionaliai maitintis namų sąlygomis. Pateiktų patieklalų receptūroje gerokai mažesnis cukraus ir riebalų kiekis.