Spausdinti

Pagrindinė nėščiųjų ir žindyvių dieta (P2)

 Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Maitinimosi įpročiai tiesiogiai veikia moters organizmą, vaisiaus audinių ir organų formavimąsi. Tinkamas nėščiosios maitinimasis yra labai svarbus nėštumo ir žindymo metu, kad aprūpintų organizmą reikiamu kalorijų, biologiškai vertingų baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir skysčių kiekiu, silpnintų atsiradusius nėščiųjų toksikozės simptomus.

Idealu, jei kūno svoris būtų optimalus iki nėštumo.Svorio prieaugis nėštumo laikotarpyje turėtų būti adekvatus. Labai svarbu nėščiajai nenutukti. Nėštumo metu kalorijų kiekio riboti negalima. Esant nėščiosios mitybos nepakankamumui vaisiaus svoris gali būti per mažas. Tokiam vaisiui kyla daugiau sveikatos ir raidos problemų.

Visavertis nėščiųjų maitinimasis reikalingas tam, kad nėštumo periodas būtų lengvesnis. Nėščioji turi žinoti, ką, kada ir kiek reikėtų suvalgyti, kad vaisius gerai vystytųsi ir kad išvengtų šalutinių nėštumo reiškinių.

Tinkamo maitinimosi pagrindas yra:

Labai svarbu valgyti reguliariai. Valgant per dieną tris kartus ar dažniau organizme palaikomas optimalus gliukozės kiekis, kuris yra vaisiaus energijos šaltinis ir turi įtakos jo raidai ir augimui.

Badaujant gliukozės koncentracija kraujyje sumažėja.

Nėščioji turėtų valgyti tada, kai jaučia alkį, ir nebevalgyti, pajutusi lengvą pilnumo pojūtį.

Dažniausiai užduodami klausimai apie nėščiųjų/žindyvių maitinimąsi.

 

Nėščiųjų dieta (P2n)

Tikslas :

Pirmaisiais dviem mėnesiais nėščiųjų tinkamas maitinimasis charakterizuojamas:

Augant vaisiui maistinių medžiagų ir energijos poreikiai didėja vaisiaus audinių ir organų vystymuisi. Be to, keičiasi ir moters kūnas: padidėja kraujo kiekis jo apykaitoje, padidėja širdies susitraukimai, pagerėja maisto vartojimas, didėja kūno svoris. Taip pat gali pabrinkti nežymiai rankos ir kojos, ypač II- oje nėštumo pusėje. Kitos problemos- rėmuo, vidurių užkietėjimas.

 

Dietos patarimai:

Kai kurios nėščiosios nevalgo pusryčių. Reikėtų keisti tokį įprotį:

× turėkite namuose ar darbovietėje dribsnių atsargų, turtingų skaidulinių medžiagų. Pamėginkite suvalgyti 1 puoduką dribsnių ir/ar vaisių, išgerti 225 g pieno (jei toleruojate);

× prieš einant miegoti paruoškite pusryčiams suvožtinius iš krekerių, užtepkite juos riešutų ar kitokiu sviestu, uždėkite riekelę banano ar kitokio vaisiaus. Ryte suvalgykite, užgeriant stikline pieno (jei toleruojate).

× neškitės į darbą indelį jogurto, nedidelę bandelę ar pakelį sulčių.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

 

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d.  įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiu nuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.

 Dietos sudėtis 1800  kcal

 

Dietos sudėtis g ir %:

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

13,5

12

49,5

360

Priešpiečiai

10

6,75

6

24,75

180

Pietūs

30

20,25

18

74,25

540

Pavakariai

10

6,75

6

24,75

180

Vakarienė

20

13,5

12

49,5

360

Priešnakčiai

10

6,75

6

24,75

180

Viso per dieną gramais:

 

67,5

60

247,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

17

15

62

450

Priešpiečiai arba pavakariai

10

7

6

25

180

Pietūs

40

27

24

99

720

Vakarienė

25

17

15

62

450

Viso per dieną gramais:

 

67,5

60

248

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

15

13

55

400

Priešpiečiai

10

7,5

7

27,5

200

Pietūs

30

22,5

20

82,5

600

Pavakariai

10

7,5

7

27,5

200

Vakarienė

20

15

13

55

400

Priešnakčiai

10

7,5

7

27,5

200

Viso per dieną gramais:

 

75

67

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

19

17

69

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8

7

28

200

Pietūs

40

30

27

110

800

Vakarienė

25

19

17

69

500

Viso per dieną gramais:

 

75

67

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

16,5

15

60,5

440

Priešpiečiai

10

8,25

7

30,25

220

Pietūs

30

24,75

22

90,75

660

Pavakariai

10

8,25

7

30,25

220

Vakarienė

20

16,5

15

60,5

440

Priešnakčiai

10

8,25

7

30,25

220

Viso per dieną gramais:

 

82,5

73

302,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

21

18

76

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8

7

30

220

Pietūs

40

33

29

121

880

Vakarienė

25

21

18

76

550

Viso per dieną gramais:

 

82,5

73,0

303

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55