Spausdinti

Žindyvių maitinimasis

 Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Žindyvėms reikalinga adekvati ir subalansuota dieta nėštumo metu prarastiems ir pieno gaminimui reikalingoms maistinėms medžiagoms atstatyti. Pieno gaminimui reikėtų kasdien apie 800 kcal. Iš riebalų atsargų pieno gaminimui išeikvojama apie 300 kcal (endogeninės kalorijos). Dėl to žindyvei papildomai reikėtų su maistu gauti apie 500 kcal (egzogeninės kalorijos) energijos poreikiams patenkinti (200 kcal daugiau nei nėštumo metu). Kiekviename 1 ml krūties pieno yra 67-77 kalorijos. 100 ml pieno pagaminti reikia 80-95 kalorijų. Jei maitinama krūtimi ilgiau ir žindyvė liesėja, kalorijų kiekis didinamas. Atitinkamai reikėtų proporcingai daugiau maistinių medžiagų. Be to, dažnai žindyvė jaučia troškulį, reikėtų jai daugiau gerti skysčių. Adekvataus krūties pieno gaminimui ir motinos dehidratacijos profilaktikai skysčių rekomenduojama 2000-2500 ml. Krūties pieno sudėtis priklauso nuo to, ką žindyvė valgo. Pieno gaminimo ląstelės reguliuoja angliavandenių, baltymų, riebalų ir daugelio mineralų kiekį motinos piene. Be to, jos reguliuoja gaminamo pieno kiekį, kai žindyvės dieta būna mažai kaloringa. Esant neadekvačiai dietai (jei sunaudojama mažiau nei 1800 kcal), motinos pieno kiekis mažėja. Stokojant piene kai kurių maistinų medžiagų, naujagimis gali susirgti įvairiomis ligomis.

Žindyvės dietą turi sudaryti įvairus maistas, kad ji gautų adekvatų kalorijų ir maistinių medžiagų kiekį. Pagrindinės maistinės medžiagos, kurios gerina atstatymo periodą, yra baltymai, riebalai, cinkas, vitaminai A, C. Dietoje turėtų būti biologiškai vertingų produktų, kuriuose būtų reikiamas kiekis minėtų maistinių medžiagų.

Riebalai yra reikalingi kalorijų poreikiams patenkinti. Dietoje turėtų vyrauti nesočiosios riebalų rūgštys. Geriausia tiktų vartoti augalinius aliejus.

Geriausi biologiškai vertingų baltymų šaltiniai yra gyvūniniai baltymai: pieno (jei toleruojate) – liesas pienas (nugriebtas pienas) ir jo produktai (liesa varškė, jogurtas, sūriai), mėsos bei žuvies baltymai (liesa mėsa, žuvis, jautiena, viščiukų mėsa ar kalakutiena).

Angliavandenių kiekis dietoje didinamas iš grūdinių produktų.

Pirmaisiais mėnesiais kūdikiui būna pilvo spazmai. Tiksli jų atsiradimo priežastis nežinoma, tačiau didelės įtakos tam turi motinos raciono sudėtis – šokoladas, svogūnai, Briuselio kopūstai, brokoliai, baltagūžiai kopūstai, kalafiorai, ankštiniai ir kt. Daugelis maisto produktų yra kūdikio virškinimo sutrikimų priežastis.

Lengvi alkoholiniai gėrimai prieš maitinant kūdikį nedidelėmis dozėmis leistini (alus, vynas), kad žindyvė relaksuotųsi. Stiprių gėrimų reikėtų vengti, nes jie gali pažeisti kūdikio smegenis ir nervų sistemą. Su motinos pienu kūdikis gali apsinuodyti, jei motina valgė užkrėstos žuvies, mėsos, pieno ir kt.

Sveikai žindyvei papildomų vitaminų ir mineralų nereikėtų vartoti. Vegetarėms patartina vartoti vitamino D preparatus, B grupės vitaminus. Būtina pasitarti su gydytoju.

Tinkamo žindyvių maitinimosi tikslas:

Dažniausiai užduodami klausimai apie nėščiųjų/žindyvių maitinimąsi.

 

Pagrindinė žindyvių dieta (P2ž)

Patarimai žindyvėms:

 

Pogimdyminis liesėjimas

Kūno svoris po gimdymo turi mažėti laipsniškai, iki pasieks normalų svorį. Žindančios motinos liesėja lėčiau nei nežindančios.

 

Patarimai:

Pirmą mėnesį po gimdymo patartina suliesėti apie 900 g, jei yra nutukimas - 1800 g. Dauguma moterų sunaudoja 1600-1800 kcal būdamos fiziškai aktyvios. Žindyvės paprastai per mėnesį suliesėja apie 1-2 kg ir pasiekia optimalią kūno svorį po 6 mėnesių. Pradėjus mažinti kūno svorį būtina, kad organizmas gautų adekvatų kiekį energijos bei visų reikiamų maistinių medžiagų iš visų maisto grupių.

Žindyvė galėtų pati įvertinti savo maitinimąsi, pildydama maitinimosi savikontrolės dienyną (www.megaukismaistu.lt).

 

Prieš pradėdama liesėti po gimdymo moteris turi sau atsakyti į tokius klausimus:

 

Žindyvė turėtų žinoti:

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d.  įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiu nuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.

 

Dietos sudėtis- 2000 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

15

13,4

55

400

Priešpiečiai

10

7,5

6,7

27,5

200

Pietūs

30

22,5

19,1

82,5

600

Pavakariai

10

7,5

6,7

27,5

200

Vakarienė

20

15

13,4

55

400

Priešnakčiai

10

7,5

6,7

27,5

200

Viso per dieną gramais:

 

75

67

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

18,75

16,75

69

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

7,5

6,7

28

200

Pietūs

40

30

26,8

110

800

Vakarienė

25

18,75

16,75

69

500

Viso per dieną gramais:

 

75

67

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis - 2200 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

16,6

15

60,5

440

Priešpiečiai

10

8,3

7

30,25

220

Pietūs

30

24,9

22

90,75

660

Pavakariai

10

8,3

7

30,25

220

Vakarienė

20

16,6

15

60,5

440

Priešnakčiai

10

8,3

7

30,25

220

Viso per dieną gramais:

 

83

73

302,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

20,75

18

76

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8,3

7

30

220

Pietūs

40

33,2

29

121

880

Vakarienė

25

20,75

18

76

550

Viso per dieną gramais:

 

83

73

303

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

65

 

 

Dietos sudėtis - 2500 kcal

Sudėtis:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

18,8

16,6

68,75

500

Priešpiečiai

10

9,4

8,3

34,38

250

Pietūs

30

28,2

24,9

103,12

750

Pavakariai

10

9,4

8,3

34,37

250

Vakarienė

20

18,8

16,6

68,75

500

Priešnakčiai

10

9,4

8,3

34,37

250

Viso per dieną gramais:

 

94

83

343,75

2500

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

23,5

20,75

86

625

Priešpiečiai arba pavakariai

10

9,4

8,3

34

250

Pietūs

40

37,6

33,2

138

1000

Vakarienė

25

23,5

20,75

86

625

Viso per dieną gramais:

 

94

83

344

2500

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis - 2700 kcal

Sudėtis:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

20,25

18

74,25

540

Priešpiečiai

10

10,125

9

37,125

270

Pietūs

30

30,375

27

111,37

810

Pavakariai

10

10,125

9

37,125

270

Vakarienė

20

20,25

18

74,25

540

Priešnakčiai

10

10,125

9

37,125

270

Viso per dieną gramais:

 

101

90

371

2700

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

25

23

93

675

Priešpiečiai arba pavakariai

10

10

9

37

270

Pietūs

40

41

36

149

1080

Vakarienė

25

25

23

93

675

Viso per dieną gramais:

 

101

90

371

2700

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55