Įvadas

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Požiūris į maitinimąsi sudaro žmogaus pasaulėžiūros dalį, nusako jo būdo bruožus, parodo socialinę padėtį. Tinkamas maitinimasis gali ne tik apsaugoti nuo daugelio ligų, bet ir padėti jas gydyti. Kiekvienas vaistas turi šalutinį poveikį, o tinkamai tikslinta ir individualiai pritaikyta dieta gali suderinti visas sutrikusias organizmo funkcijas. Adekvatus ir tinkamas maitinimasis yra labai svarbi sąlyga sergančiajam sveikti ir gyvenimo kokybei gerinti.

Prieš pasirenkant dietą, pasitarkite su savo gydytoju apie jums tinkamą dietą.

Sveikiems:

Sergantiesiems:

Esant:

Esant ligos paūmėjimui nedelsiant kreipkitės į asmens sveikatos priežiūros specialistus (šeimos gydytoją ar gydytoją dietologą) dėl tolimesnės maitinimosi priežiūros. Nesiimkite jokių veiksmų savarankiškai.

Aprašas skiriamas sveikiesiems ir sergantiesiems lėtinėmis ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje saviugdai ir savišvietai tinkamo maitinimosi klausimais bei visiems besidomintiems tinkamu maitinimusi.

 

Literatūra

 

  1. Su KEITIMU, patvirtinu SAM 2015 09 27  įsakymu Nr. V-998, įsigaliojančiu nuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-8, Nr. 13116. Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2011 11 11 įsakymas Nr. V-964 „Dėl maitinimo organizavimo iki mokyklinio ugdymo, bendrojo ugdymo mokyklose ir vaikų globos įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo“.
  2. Maisto produktų sudėtis: Metodiniai nurodymai. – Vilnius, 2002. – 323 p
  3. Petkevičienė L. Dietetika: mokomoji knyga. – Vilnius: Homoliber, 2006. – 231p.
  4. Petkevičienė L. Dietetikos praktika: mokomoji knyga. – Vilnius: Homoliber, 2008. – 600p.
  5. Petkevičienė L. Dietologija // Mitybos medicinos vadovas. Kn. 1. – Vilnius, 1999. – D. 1, p. 7 – 74
  6. Petkevičienė L. Dietinis sergančiųjų virškinimo sistemos ligomis gydymas // Dietinio gydymo vadovas. Kn. 2, d. 1. – Vilnius: Homoliber, 2000, p. 27 – 105.
  7. Petkevičienė L. Odos ligų dietinis gydymas // Dietinio gydymo vadovas. Kn. 2, d. 2. – Vilnius: Homoliber, 2000. – p. 41 – 52.
  8. Petkevičienė L. Infekuotųjų ŽIV ir sergančiųjų AIDS maitinimasis. – Vilnius: Homoliber, 2013. – 80 p.
  9. Petkevičienė L. Sergančiųjų hipertonine liga maitinimasis. – Vilnius: Homoliber, 2013. – 51 p.
  10. Petkevičienė L. Sergančiųjų žarnų ligomis maitinimasis. – Vilnius: Homoliber, 2014. – 56 p.
  11. Escott-Stump S. Nutrition and diagnosis – related care. – USA, 2002. – 847 p.
  12. Krause‘s food, nutrition and diet therapy / L.  KathleenMahan, SylviaEscott-Stump. – Philadelphia, 2004. – 1320 p.
  13. Thomas B. Manual of dietetic practice. – London, 2007. – 738 p.
  14. Химический состав ьлюд и кулинарных изделий. В двух томах. Подредакцией проф., д-ра техн. наук И. М. Скурихина и академика РАМН М. Н.Волгарева. – Mосква, 1994. – 306 p.

Pagyvenusiųjų ir vyresnio amžiaus žmonių maitinimosi problemos ir jų sprendimas

 Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dažniausiai pasitaikančios maitinimosi problemos

Priežastys, dėl kurių sumažėja suvartojamo maisto kiekis:

  • blogas apetitas, nevalgumas;
  • skonio pokyčiai ar jo praradimas;
  • burnos problemos;
  • sutrikęs rijimas;
  • šleikštulys ir vėmimas;
  • ankstyvas sotumo jausmas;
  • kitos virškinimo problemos (gastroezofaginis refliuksas, rėmuo, vidurių užkietėjimas, padidintas dujų kaupimasis ir pilvo pūtimas, viduriavimas)

Skaityti daugiau...

 
 

Klausimai/atsakymai apie nėščiųjų/žindyvių maitinimąsi

Parengė dr. L. Petkevičienė

 

          Jie klasifikuojami į 4 grupes:

Pagrindinė dieta

Vartotini ir vengtini produktai

Nėščiųjų maitinimosi problemos

Dieta ir moters svorio kūno pokyčiai

Skaityti daugiau...