Maistinių medžiagų poveikis sveikatai

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Maistinių medžiagų svarba:

  • Baltymai reikalingi augimui, ląstelių, audinių atsistatymui
  • Angliavandeniai yra pagrindinis organizmo energijos šaltinis
  • Skaidulinės medžiagos reikalingos vidurių užkietėjimo prevencijai
  • Riebalai reikalingi energijai (nesotieji riebalai yra naudingesni nei sotieji)
  • Vitaminas A reikalingas akims, odai ir plaukams
  • Vitaminas B12 apsaugo nervų sistemą ir apsaugo nuo mažakraujystės
  • Vitaminas C - dantenoms, odai, žaizdų gijimui, kaulams, atsparumui prieš infekcijas. Taip pat jis reikalingas geležies įsisavinimui (absorbcijai)
  • Vitaminas D reikalingas kalcio absorbcijai iš maisto
  • Vitaminas E yra antioksidantas  ir apsaugo ląstelių sieneles
  • Vitaminas B1 reikalingas energijos atpalaidavimui
  • Riboflavinas padeda atpalaiduoti energiją ir palaiko sveikatą
  • Niacinas reikalingas energijos atpalaidavimui
  • Kalcis – dantims ir kaulams bei apsaugo nuo osteoporozės atsiradimo
  • Cinkas kartu su vitaminu C gerina pragulų gijimą
  • Magnis reikalingas raumenų funkcijai ir energijai palaikyti bei baltymų apykaitai
  • Geležis reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių atstatymui ir deguonies pernešimui į visas kūno dalis