Spausdinti

Baltymai

Baltymų apibūdinimas ir paros norma

 Baltymų funkcijos

 

Baltymų šaltiniai

Gyvūninių baltymų šaltiniai yra mėsa, žuvis, jūros produktai, vištiena, kiaušiniai, pienas ir jo produktai.

Augalinių baltymų šaltiniai yra grūdai ( kviečiai, rugiai, ryžiai, kukurūzai, miežiai), sėklos ir riešutai, ankštinės daržovės ( pupos, lęšiai, sojos).

Baltymų kiekis (g)

Maisto produktai

Labai didelis (daugiau kaip 15)

Olandiškas ir lydytas sūris, neriebi varškė, gyvūnų mėsa, vištos I ir II kategorijos, dauguma žuvų, sojos, žirniai, pupelės, graikiniai ir lazdynų riešutai.

Didelis (10–15)

Riebi varškė, liesa ir riebi kiauliena, virta dešra, dešrelės, kiaušiniai, manų, grikių, avižų, kviečių kruopos, kvietiniai miltai, makaronai.

Vidutinis (5–9,9)

Ruginė ir kvietinė duona, perlinės kruopos, ryžiai, žalieji žirneliai.

Mažas (2–4,9)

Pienas, kefyras, grietinėlė, grietinė, grietininiai ledai, špinatai, kalafiorai, bulvės.

Labai mažas (0,4–1,9)

Sviestas, beveik visos daržovės, vaisai, uogos ir grybai.

Daugiau straipsnių apie baltymus: