Spausdinti

Grįžti į skyrelio "Riebalai" turinį

 

Riebalų charakteristika: apibūdinimas ir sudėtis

Riebalai yra esminiai nutrientai. Jie yra vieni iš pagrindinių organinių medžiagų, įeinančių į visų žmogaus organizmo ląstelių sudėtį. Riebalai gamina didelį kiekį energijos. Jie gali būti augaliniai ir gyvūniniai. Pagrindinė visų riebalų savybė - jie netirpūs vandenyje.

Riebalai susideda iš riebalų rūgščių ir glicerolio. Skonio bei kvapo, struktūros, lydymosi taško ir maistingumo vertės charakteristika priklauso nuo esančių riebalų rūgščių rūšies. Maisto riebalai, kurie yra kieti ar skysti, savo sudėtyje turi mišrias riebalų rūgštis. Pvz.: sviestas turi daugiau nei 29 įvairių riebalų rūgščių. Visi riebalai, nepriklausomai nuo riebalų rūgščių, turi didelę energinę vertę.

Maisto riebalai – tai įvairių riebalų mišinys, kuris sudarytas iš sočiųjų ir nesočiųjų riebalų rūgščių, cholesterolio, fosfolipidų. Jei maiste daugiau sočiųjų riebalų rūgščių, tai - sotieji riebalai, jei nesočiųjų riebalų rūgščių – nesotieji riebalai. Sotieji riebalai kambario temperatūroje yra kieti, jų šaltiniai – gyvūniniai riebalai. Nesotieji riebalai dažniausiai yra augaliniai. Aliejuose yra daug nesočiųjų riebalų rūgščių, išskyrus kokoso riešutų aliejų, kuriame yra daug sočiųjų riebalų rūgščių. Maisto riebalų kiekis įvairiuose produktuose yra skirtingas.

Į viršų

Riebalų rūšys

Pagal kilmę riebalai gali būti:

Pagal juose vyraujančias riebalų rūgštis:

Pagal fizines savybes:

 Į viršų

Riebalų funkcijos

Kokias funkcijas riebalai atlieka mūsų organizme?

Riebalų svarba

Pagrindiniai riebalų šaltiniai

Nesočiųjų riebalų::

Sočiųjų riebalų:

Trans-riebalų:

Riebalų neturintys maisto produktai

 Į viršų

Kiek riebalų turėtume suvartoti per dieną?

Riebalai turi sudaryti ne daugiau kaip 30 % paros kaloringumo (sveikam žmogui).
Iš jų 70 % turi sudaryti augaliniai riebalai ir 30 % gyvūniniai, kuriuose būtų apie 10% sočiųjų riebalų rūgščių.

Individualiai galite sužinoti, pasinaudoję šia skaičiuokle.

 Į viršų

Maisto riebumas

Maisto riebalų kiekis įvairiuose produktuose yra skirtingas. Riebi mėsa ir jos produktai, riebalai užpiluose ir kepimo aliejuose, piene ir jo produktuose (įskaitant sūrį) yra pagrindniai riebalų šaltiniai, kuriuos daugelis žmonių vartoja kasdien. Grūdiniai produktai taip pat vartojami miltinės konditerijos, kuri yra gausaus riebalų kiekio šaltinis, gamybai. Dėl to suvartojamų riebalų kiekis didėja.

Riebalų kiekis 100g produktų:

Riebalų kiekis (g)

Maisto produktai

Labai didelis ( >40g)

Augalinis aliejus
Lydytas sviestas
Sviestas
Margarinas
Kulinariniai taukai
Lašiniai
Graikiniai riešutai
Riebi kiauliena
Rūkyta dešra

Didelis (20g – 40g)

Grietinėlė ir grietinė (20% riebumo ir daugiau)
Olandiškas sūris
Kiauliena
Antiena
Žąsiena
Virtos rūkytos dešros
Pieniškos dešrelės
Šprotų konservai
Šokoladas
Pyragėliai
Chalva

Vidutinis (10g – 19g)

Lydytas sūris
Riebi varškė
Naminis sūris
Grietininiai ledai
Kiaušiniai
Aviena
Jautiena
I kategorijos vištos
Arbatinės ir dietinės jautienos sardelės
Lašiša
Eršketas
Saira
Riebi silkė
Ikrai

Mažas (3g – 9g)

Pienas
Riebus kefyras
Pusiau riebi varškė
Pieniški ledai
Aviena
Jautiena
II kategorijos vištos
Skumbrė
Stauridė
Neriebi silkė
Kuprė
Kilkė
Padažai
Saldainiai su įdaru

Labai mažas (<3g)

Liesa varškė
Baltyminis pienas
Liesas kefyras
Sterkas
Menkė
Jūros lydeka
Lydeka
Pupelės
Kruopos
Duona

 Į viršų

Riebaluose tirpūs vitaminai: jų šaltiniai ir biologinė vertė

Vitaminas A (retinolis)

Vitaminas A gaminasi iš beta karotino (tai vitamino A provitaminas) – tai augalų pigmentas. Iš jo kepenyse gaminamas vitaminas A. Žarnose vitaminas A rezorbuojamas retinolio pavidalu, o kepenyse vitamino atsargos dažniausiai būna esterių pavidalu su palmitino rūgštimi. Iš kepenų į audinius pernešamas vėl retinolio pavidalu susijungęs su baltymais.

Vitamino A šaltiniai:

Beta karotino šaltiniai:

Biologinė reišmė:

Jis svarbus:

Vitaminas D (cholekalciferolis, kalciferolis)

Žmogus vitaminą D gauna iš dviejų šaltinių: gaminasi odoje iš vitamino D pirmtakų veikiant ultravioletiniams spinduliams (UV) ir gauna su maistu. Vitamino D sintezė odoje priklauso nuo melanino kiekio (odoje), kuris sugeria UV spindulius, ir nuo ekspozicijos laiko.

Šaltiniai:

Biologinė reikšmė:

Vitaminas E (tokoferolis)

Šaltiniai:

Biologinė reikšmė:

Vitaminas K

Šaltiniai:

Biologinė reikšmė:

 Į viršų