Individualus maistinių medžiagų (baltymų, riebalų ir angliavandenių) ir energijos poreikių apskaičiavimas

Optimalus svoris – tai geros gyvenimo kokybės garantas. Daugelis žmonių svajoja apie tam tikrą kūno išvaizdą, kuri labai priklauso nuo žmogaus kūno svorio. Žmogaus kūno svoris priklauso nuo gyvenimo būdo (fizinio aktyvumo ir maitinimosi įpročių), lyties, ūgio, amžiaus, vidinių – paveldėtų veiksnių, o svarbiausia, nuo pačio žmogaus valios.

Individualaus maistinių medžiagų (baltymų, riebalų ir angliavandenių) ir energijos poreikių apskaičiavimo programa padės:

  • sužinoti jūsų ūgio ir svorio santykį (Kūno masės indeksą = KMI)
  • nustatys jūsų kūno sudėjimo dydį (smulkaus sudėjimo, vidutinio kūno sudėjimo (standartas) ar stambaus kūno sudėjimo)
  • dabartinį jūsų suvartojamų kalorijų kiekį
  • kiek kalorijų turite gauti per dieną
  • kiek baltymų, riebalų ir angliavandenių turite gauti per dieną
  • kiek skysčio (ml) turite gauti per dieną

Kūnas – tai sodas, kurio sodininkas – mūsų valia.

V.Šekspyras  

Kūno masės indeksas (KMI) – parodo ūgio ir svorio santykį. Naudojamas suaugusiųjų žmonių mitybos nepakankamumui, normaliam svoriui, antsvoriui ar nutukimui įvertinti. Kūno masės indeksas kinta per visą žmogaus gyvenimą. Jo reikšmės priklauso nuo žmogaus kaulų stambumo, kūno sudėjimo dydžio, dėl to nereikia baimintis, jei šio indekso reikšmės yra iki 10% didesnės ar mažesnės už pateiktas normos ribas. Tam, kad galėtumėte tiksliai įvertinti savo ūgio ir svorio santykį, visų pirma turite sužinoti kuriam iš trijų galimų kūno sudėjimo dydžių priklausote: ar esate stambaus kūno sudėjimo? Ar smulkaus kūno sudėjimo? O galbūt vidutinio kūno sudėjimo?