Spausdinti

Geležis

Geležis yra labai svarbus mikromineralas žmogaus organizme. Ji atlieka labai svarbias funkcijas. Apie 2/3 geležies yra žmogaus kraujyje hemoglobino sudėtyje (geležis yra hemoglobino komponentas apie 60% – 70%) ir apie 25% yra kepenyse, blužnyje ir kaulų čiulpuose (feritinas ir hemosiderinas). Nedideli geležies kiekiai yra raumenyse (mioglobinas), kraujo serume ir kiekvienoje ląstelėje, kuri yra fermentų sudėtyje.

 

Rekomenduojama paros norma

 

Funkcijos:

 

Geležies šaltiniai:

Geriausias geležies šaltinis yra:

 

1 mg geležies, kiekis produktuose:

Norint gauti 1 mg geležies, reikėtų suvalgyti

Kviečių daigų

14 g

Rupaus malimo duonos

43 g

Praturtinti pusryčių dribsniai

14 – 28 g

Kiaušinių

50 g

Saulėgrąžų sėklų

18 g

Moliūgų sėklų

10 g

Su lukštais sezamo sėklų

7 g

Petražolės

14 g

Kress salotų

50 g

Pupelės, žirniai, riešutai, riešutų sviestas

43 g

Sojos pupelės, lęšiai

35 g

Sojos miltai, lęšiai

14 g

Žirniai

57 g

Slyvos

35 g

Razinos, džiovintos datulės, abrikosai

28 g

 

Geležies stokos priežastys:

Augaluose geležis yra ne hemo pavidale ir įsisavinama blogai (1-10 proc.) Geležis geriau įsisavinama, jei maiste yra vitamino C, daržovių ar vaisių salotų. Iš kitos pusės arbata trikdo  geležies įsisavinimą. Nepatartina valgyti geležies turintį maistą užgeriant arbata.

Geležies stokos mažakraujystė gali būti dėl nevisavertės dietos – mažai vartojama turinčių geležies produktų dėl įvairių priežasčių (vegetarizmas, religiniai įsitikinimai, savitas filosofinis požiūris, badavimas, kraujavimas, ligos, nevalgymas, blogas apetitas, finansiniai suvaržymai).

Geležies stokos mažakraujystės priežastis gali būti dėl sutrikusio geležies įsisavinimo esant įsisavinimo sutrikimo (malabsorbcijos)  sindromui. Be to, geležies blogas įsisavinimas būna tada, kai yra sumažėjęs skrandžio rūgštingumas. Rūgštis didina geležies tirpumą ir gerina jos įsisavinimą.

 

Simptomai/požymiai esant geležies stokai:

 

Geležies stokos mažakraujystė gali būti dėl dviejų pagrindinių priežasčių:

Grįžti į skyrių Mikromineralai