Spausdinti

Kalcis

Kalcis yra vienas iš gausesnių mineralų organizme. 99 proc. kalcio yra kauluose ir dantyse kaip kalcio fosfatas. 1 proc. kalcio yra audiniuose ir kūno skysčiuose ir turi labai svarbią reguliacinę funkciją. Kalcis yra reikalingas kaulų stiprumui, būtinas ląstelės struktūros, kaulų bei dantų elementas.

 

Rekomenduojama paros norma

 

Kalcio svarba

Kalcis reikalingas:

 

Funkcijos:

 

Pagrindiniai kalcio šaltiniai:

 

Kokie yra pagrindiniai reikalavimai, norint pasiekti maksimalią naudą vartojant kalcį?

Tam, kad pasiektume maksimalią naudą vartodami kalcį, turime laikytis kelių reikalavimų: vartojimas turi būti kasdienis ir padalintas keletui valgymų. Jei nuo vakarienės iki kito valgymo (pusryčių) praeina daug laiko, organizmas panaudoja kaulų rezorbcijos mechanizmą, kad palaikytų tolygų kalcio kiekį plazmoje. Dėl šios priežasties, būtina vakarienę praturtinti kalcio turinčiais produktais (pieno produktais, ypač sūriu). Jei kalcio kiekis dietoje yra nepakankamas arba jo absorbcija silpna, patariama vartoti kalcio papildus.

Pacientai, kenčiantys dėl reumatoidinio artrito, turi išreikštą vitaminų: D, E, A, B2, folatų ir mineralų: vario, magnio, cinko stoką, dėl kurio patariama skatinti vartojimą produktų, turinčių savo sudėtyje daug šių nutrientų.

Dieta sudaroma taip, kad kalcio turintys produktai nesąveikautų su produktais, turinčiais fitatų ar oksalatų, tuo išvengiant absorbcijos žarnose problemų.

Šalia gausaus kalcio vartojimo, būtina skatinti asmenų fizinį aktyvumą (pvz., vaikščiojimas, aerobika) ir kiek įmanoma vengti alkoholio vartojimo bei nerūkyti.

 

Kokie yra maisto produktai, savo sudėtyje turintys kalcio

Maisto produktai, turintys kalcio

Maisto produktas

Porcija

Kalcio kiekis

Pienas

0,2 l (1/3 pintos)

220 mg

Pusriebis pienas

0,2 l (1/3 pintos)

230 mg

Kietas sūris

30 g (1 oz)

190 mg

Liesas jogurtas

150 g (5 oz)

225 mg

Sardinė su kaulais

60 g (2 oz)

310 mg

Juoda ar balta duona

3 didelės riekės

100 mg

Rupaus malimo duona

3 didelės riekės

55 mg

Kaimiškas sūris

115 g (4 oz)

80 mg

Keptos pupelės

115 g (4 oz)

60 mg

Virti kopūstai

115 g (4 oz)

40 mg

 

Maisto kiekis, turintis 300 mg kalcio

Pienas ar nugriebtas pienas

250 ml

Cheddar sūris

43 g

Liesas sūris

36 g

Jogurtas

150 g

Kaimo sūris

410 g

Varškės sūris

330 g

Camember sūris

85 g

Ledai

230 g

Kondensuotas pienas

100 ml (7 valgomieji šaukštai)

Sardinės, konservuotos su kaulais

52 g

Rupaus malimo duona

400 g

Pilka ar balta duonas  (praturtinta kalciu)

200 g

Praturtintas kalciu sojos pienas

378 ml

Sojos pupelės, virtos pupelės

550 g

Raudonos pupelės

2400 g

Tofu (sojų pienas)

255 g

Migdolai

156 g

Sezamo sėklos, nevalytos (su lukštu)

50 g

Nuvalytos sezamo sėklos (be lukšto)

340g

Ridikėliai

460 g

Kress salotos

125 g

Petražolė

100 g

Kalafijoras

510 g

Ropės

137 g

Purpuriniai brokoliai

170 g

Žalieji brokoliai, kopūstai

460 g

Briuselio kopūstai

630 g

Džiovintos datulės

120 g

 

Patarimai:

Rekomenduojama vartoti pieno produktus 2-3 kartus per dieną (pakaitomis 250 ml pieno, 2 pakeliai jogurto, 175 g fermentinio arba varškės sūrio). Laktozės pieno cukraus netoleravimas yra labai dažna vyresnio amžiaus asmenų grupėje patologija, kurios pasekmėje pasireiškia kalcio stoka organizme. Šiuo atveju patariama vartoti jogurtą ir sūrius, jei toleruoja, nes tokiuose produktuose laktozės kiekis yra daug mažesnis. Taip pat, produktai praturtinti kalciu ir sojų pienas yra tinkami vartoti kaip pieno pakaitalas. Kalcis esantis piene geriau įsisavinamas už tą, kurio yra augaliniuose produktuose.

Netinkama gyvensena, kartu su kavos, alkoholio ir tabako vartojimu, didina susirgimo osteoporoze riziką.

Fitino rūgštis, esanti grūdinių lukštuose, su kalciu sudaro netirpių druskų junginius ir tuo mažina mineralo įsisavinama žarnose. Toks fitino rūgšties poveikis yra ryškus tik kai daug fitino rūgšties savo sudėtyje turintys produktai sudaro didžiąją dalį dietos arba kai kalcio įsisavinimo lygis yra žemas. Daug skaidulinių medžiagų turintis maistas taip pat pasižymi dideliu fitino ir oksalo rūgšties kiekiu.

Oksalo rūgštis taip pat gali kliudyti kalcio įsisavinimui dėl palyginti netirpaus kalcio oksalato susidarymo. Oksalų daug yra žaliose daržovėse: špinatuose, burokuose, kakavoje. Visgi daugumoje atvejų, oksalatų kiekis vakariečių dietose nėra tiek didelis, kad grėstų sveikatai, žymiai slopindamas kalcio įsisavinimą.

Kalcio įsisavinimui įtakos turi daug veiksnių. Kalcio įsisavinimui yra būtinas vitaminas D, rūgštinė terpė viršutinėje virškinimo trakto dalyje ir normali jos peristaltika. Baltymai, vitaminas C ir laktozė (pieno cukrus) didina žarnose rūgštingumą. Dėl to kalcis tampa tirpus ir greičiau įsisavinamas.

Kalcis iš organizmo yra šalinamas su šlapimu ir išmatomis.

 

Kalcio stokos apibūdinimas bei priežastys

Kalcio stoka gali atsirasti  kūdikystėje, paaugliams, nėščiosioms (didesni kalcio poreikiai) bei pagyvenusiems ir vyresniojo amžiaus žmonėms (sumažėjęs kalcio įsisavinimas  ir yra retesnė kaulų masė).

Žmogaus kūne yra apie 1000 mg kalcio. Kalcio stokos priežastys yra įvairios:

Sutrikusio įsisavinimo priežasčių yra labai daug.

Kalcio stoka dažniausiai būna kartu su kitų maistinių medžiagų stoka (vitamino D ir fosforo) ar su kitais veiksniais, kurie turi poveikį kalcio įsisavinimui ir panaudojimui.

Yra daug veiksnių, kurie turi poveikį kalcio šalinimui ir balansui. Tik apie 10 – 40 % kalcio yra įsisavinama žarnose.

 

Pagrindinės kalcio stokos priežastys:

 

Simptomai/požymiai esant kalcio stokai:

 

Kalcio pertekliaus požymai:

Grįžti į skyrių Mikromineralai