Spausdinti

Fosforas

Fosforas yra kaulų ir dantų sudedamoji dalis ir esminis organizmo reguliacinių procesų veiksnys. Fosforas sudaro apie 1 % kūno svorio. 80 % fosforo yra kalcio fosfato junginyje, kuris yra kauluose ir dantyse. Fosforo yra visose organizmo ląstelėse.

 

Rekomenduojama paros norma

 

Funkcijos:

 

Fosforo šaltiniai

Fosforo yra daugelyje produktų. Dėl to fosforo stoka būna reta.

Daugiausia fosforo yra:

Tai geriausi fosforo šaltiniai.

Be to, fosforas yra naudojamas įvairių produktų gamyboje – gėrimai su angliarūgšte, sūrių gamyboje ir kt. Netinkamai maitinantis gali atsirasti fosforo stoka.

Žmogus geriau įsisavina neorganinį fosforą rūgščioje terpėje. Geriausiai fosforas yra įsisavinamas iš mėsos.

Augaluose fosforas yra junginiuose vadinamais fitatais ir jie yra blogiau įsisavinami.

 

Simptomai/ požymiai esant fosforo stokai:

Stokojant fosforo maiste, jo kiekis mažėja kauluose, o kituose audiniuose nekinta, todėl būna:

 

Fosforo pertekliaus požymiai:

 

Fosforo vaidmuo kaulų mineralizacijos procese yra paprasta, tačiau problemos iškyla ne tik dėl fosforo stokos, kiek dėl perdėto jo vartojimo ir fosforo įtakos kalcio koncentracijai. Rekomenduojama kalcis/fosforas sąveikos proporcija lygi 1:1,5 (arba daugiau). Mėsa, paukštiena ir žuvis, savo sudėtyje, pagal proporcijas fosforo turi 15-20 kartų daugiau nei kalcio.

Yra teigiama, kad dietos, turinčios daug baltymų ir tuo pačiu daug fosforo, neigiamai veikia kalcio balansą organizme ir iššaukia kaulų masės nykimą, nors baltymų reikšmė osteoporozėje vis dar diskutuotina. Dietoje esančio fosforo kiekis glaudžiai siejasi su vartojamu baltymingu maistu (mėsa, žuvis, kiaušiniai ir pieno produktai). Fosforas dideliais kiekiais gaunamas su mėsa ir žuvimi. Fosforas yra daugelio maisto produktų sudėtinė dalis ir dažniausiai asocijuojasi su baltymo – energijos mitybos nepakankamumu.

 

Grįžti į skyrių Mikromineralai