Vitaminas E (tokoferolis)

Vitaminas E yra riebaluose tirpus vitaminas. Jo funkcija yra mažai ištirta. Viena iš pagrindinių charakteristikų – vitaminas E yra antioksidantas, kuris suriša laisvuosius radikalus ir apsaugo nuo pakenkimo kitų substancijų.

Vitaminas E kaupiasi visame kūne, daugiausiai riebaluose, raumenyse ir kepenyse.

Vitamino E (tokoferolio) įsisavinimui, kaip ir kitų riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimuii, reikalinga normali tulžies takų ir kasos funkcija.

Funkcija:

  • Vislumo vitaminas
  • Užtikrina normalią raumenų ir raudonųjų kraujo kūnelių būklę
  • Svarbus antioksidantas, saugantis nuo audinių senėjimo

Vitamino E šaltiniai:

  • Augaliniai aliejai (sojų, žemės riešutų ir kt.)
  • Mielės
  • Daržovės (salotos, morkos, kopūstai, petražolės, špinatai)
  • Grūdai (kviečiai, rugiai, miežiai, avižos, grikiai) ir jų gaminiai (kvietiniai, ruginiai, miežiniai miltai)
  • Riešutai ir jų aliejai
  • Žirniai, pupos, sojos
  • Kukurūzai
  • Kiaušinio trynys
  • Pienas ir jo produktai
  • Sviestas
  • Žuvis, žuvies taukai
  • Menkės kepenys
  • Mėsa

Simptomai/ požymiai esant vitamino E stokai:

  • Koordinacijos sutrikimas
  • Raumenų silpnumas
  • Susilpnėję refleksai
  • Sunkumas vaikščiojant
  • Silpnėja ir išnyksta lytinis potraukis, nyksta antriniai lytiniai požymiai

Grįžti į skyrių Vitaminai