Vitaminas E (tokoferolis)
Vitaminas E yra riebaluose tirpus vitaminas. Jo funkcija yra mažai ištirta. Viena iš pagrindinių charakteristikų – vitaminas E yra antioksidantas, kuris suriša laisvuosius radikalus ir apsaugo nuo pakenkimo kitų substancijų.
Vitaminas E kaupiasi visame kūne, daugiausiai riebaluose, raumenyse ir kepenyse.
Vitamino E (tokoferolio) įsisavinimui, kaip ir kitų riebaluose tirpių vitaminų įsisavinimuii, reikalinga normali tulžies takų ir kasos funkcija.
Rekomenduojama paros norma:
Vyrams nuo 19 m. – 12 mg a-TE
Moterims nuo 19 m. – 10 mg a-TE
Nėščiosioms – 12 mg a-TE
Žindyvėms – 14 mg a-TE
α-tokoferolio ekvivalentas (TE); 1 TE = 1 mg d-α-tokoferolio
Funkcija:
- Vislumo vitaminas
- Užtikrina normalią raumenų ir raudonųjų kraujo kūnelių būklę
- Svarbus antioksidantas, saugantis nuo audinių senėjimo
Vitamino E šaltiniai:
- Augaliniai aliejai (sojų, žemės riešutų ir kt.)
- Mielės
- Daržovės (salotos, morkos, kopūstai, petražolės, špinatai)
- Grūdai (kviečiai, rugiai, miežiai, avižos, grikiai) ir jų gaminiai (kvietiniai, ruginiai, miežiniai miltai)
- Riešutai ir jų aliejai
- Žirniai, pupos, sojos
- Kukurūzai
- Kiaušinio trynys
- Pienas ir jo produktai
- Sviestas
- Žuvis, žuvies taukai
- Menkės kepenys
- Mėsa
Simptomai/ požymiai esant vitamino E stokai:
- Koordinacijos sutrikimas
- Raumenų silpnumas
- Susilpnėję refleksai
- Sunkumas vaikščiojant
- Silpnėja ir išnyksta lytinis potraukis, nyksta antriniai lytiniai požymiai