Spausdinti

Vitaminas C (askorbo rūgštis)

Funkcija:

Labai svarbaus organizmui C vitamino reikia vartoti žymiai daugiau nei kitų vitaminų.

Askorbo rūgštis atlieka pagrindinį vaidmenį kolageno formavimui. Kolagenas yra baltymo „klijai“, kurie laiko ląsteles kartu. Kolageno yra netirpiose baltymo skaidulinėse medžiagose, kurios suteikia audiniui stiprumą ir palaiko odos, kremzlių, sausgyslių, raiščių, kraujagyslių, kaulų ir dantų audinius. Kolagenas yra didžiausias randinio audinio, kuris susidaro gyjant žaizdai ar po lūžimų, komponentas.

Vitaminas C:

Šaltiniai:

Pagrindiniai – daugelis vaisių ir daržovių;

Gyvūniniuose produktuose:

Norint patenkinti vitamino C poreikius, reikėtų kasdien gerti po stiklinę sulčių ar gėrimų, papildytų vitaminu C.

Užkandžiams valgyti įvairių vaisių ir daržovių – šviežių, virtų ar trintų. Tinka šviežių vaisių salotos, bananai, konservuoti vaisiai su ledais ir jogurtu. Sezono metu valgyti įvairių vaisių ir uogų.

Bulvės – tinka vartoti įvairiais būdais ir įvairūs jų patiekalai. Vartojant bulvių miltelius, reikėtų pridėti vitamino C. Daržovės – geriau tinka šviežios. Laikomos vėsioje, tamsioje vietoje, plaunamos greitai mažame kiekyje vandens, nes ilgai plaunant netenkama vitamino C.

Simptomai/požymiai esant vitamino C stokai:

Stokojant vitamino C gali:

Simptomai/požymiai esant vitamino C pertekliui:

Grįžti į skyrių Vitaminai