Folio rūgštis

Funkcija:

  • Dalyvauja baltymo apykaitoje
  • Būtina organizmo augimui ir reprodukciniai funkcijai
  • Dalyvauja hemoglobino formavime, raudonųjų kraujo kūnelių gamyboje

Šaltiniai:

  • Daržovės ir jų lapai (kopūstai, morkos ir jų lapai)
  • Bulvės
  • Žalios spalvos lapinės daržovės
  • Ankštiniai, neskaldytų (sveikų) grūdų dribsniai, kviečiai
  • Kepenys, inkstai, smegenys
  • Mėsa
  • Žuvis
  • Riešutai
  • Mielės (alaus)

Simptomai/požymiai esant folio rūgšties stokai:

  • Makrocitinė mažakraujystė (padidėja raudonieji kraujo kūneliai ir sumažėja jų kiekis);
  • Glositas (liežuvio uždegimas);
  • Stomatitas (burnos gleivinės uždegimas);
  • Virškinimo sutrikimas, įskaitant viduriavima;

Folio rūgšties netenkama netinkamai verdant maistą ar ilgai jį saugant.

  • Nuovargis;
  • Blyškumas, dirglumas, galvos svaigimas, sutrumpėjęs kvėpavimas;
  • Padidėjęs liežuvio jautrumas;
  • Sumažėjęs skonio jutimas;
  • Svorio sumažėjimas;
  • Depresija.

Didelės folio rūgšties dozės:

  • Trukdo cinko įsisavinimui
  • Retai – alergija (niežėjimas ir kt)

Grįžti į skyrių Vitaminai