Spausdinti

Maitinimosi savikontrolės dienynas – tai programa, kuri skirta Jūsų maitinimuisi įvertinti.

 

Pagalba, kaip pildyti matinimosi savikontrolės dienyną

Maitinimosi savikontrolės dienyną gali pildyti registruoti vartotojai. Be to vartotojai turi būti apskaičiavę ir išsisaugoję  kūno masės indekso(KMI) duomenis ir maistinių medžiagų kiekius, tai atliekama Maistinių medžiagų apskaičiavimo skaičiuoklės pagalba. Pildant dienyną gali tekti pasinaudoti papildomomis skaičiuoklėmis ar lentelėmis:

Galimi maitinimosi savikontrolės dienyno būdai - ant popieriaus susirašyti visus dienos valgymus, naudojantis papildomomis skaičiuoklėmis ir lentelėmis. Po to viską suvesti į programą. Kitas variantas žingsnis po žingsnio pildyti dienos valgymus programoje, taip pat naudojantis papldomomis skaičiuoklėmis. Bet kokiu atveju reikės kantrybės ir šiek tiek laiko. Sėkmės!

 

Pradedame pildyti maitinimosi savikontrolės dienyną:

I. Pasirenkame dieną, kurios valgymus pildysime.

Galima pildyti nuo 1 dienos iki 14 dienų(2 savaičių) dienyną. Skaičiuoklėje dienos nurodytos savaitės dienomis, bet Jūs galite pildyti nuo bet kurios dienos. Jei norite sužinoti visos savaitės maitinimosi savikontrolės išvadas, geriausia pildyti nuo pirmadienio iki sekmadienio.
Taip pat galima peržiūrėti visos savaitės maitinimosi savikontrolės dienyno išvadas, jei paspausite mygtuką savaitės duomenys. Jei paspausite mygtuką ištrinti, bus ištrinti visi tos savaitės duomenys.

 

II. 1 žingsnyje bus parodyti jūsų duomenys apskaičiuoti

KMI ir Maistinių medžiagų apskačiavimo skaičiuokle.

 

III. 2 žingsnyje pasirenkame dienos valgymą, kurį pildysime.

Dienos valgymų mažiausiai gali būti 3: pusryčiai, pietūs ir vakarienė. Daugiausiai - 6: pusryčiai, priešpiečiai, pietūs , pavakariai, vakarienė, priešnakčiai.

 

IV. 3 žingsnyje pildysite valgymo, kurį pasirinkome 2 žingsnyje patiekalus ir maisto produktus. Tai daugiausia laiko ir kantrybės reikalaujantis žingsnis.

Yra nurodyti 4 patiekalų arba maisto produktų pasirinkimo variantai:

A. Maisto produktas iš svetainės duomenų bazės arba mano įsivestas

B. Patiekalai iš svetainės duomenų bazės

C. Mano įsivestas maisto patiekalas

D. Įvesti maisto produktą/patiekalą

 

A. Maisto produktas iš svetainės duomenų bazės arba mano įsivestas
Jei norite pasirinkti jums reikalingą maisto produktą iš svetainės duomenų bazės, pildymo seka tokia:

Dabar paspauskite mygtuką Pridėti. Maisto produktas pridėtas į pusryčių valgiaraštį. Jei dar nebuvo pasirinktas pusryčių laikas, pasirinkite ir tada paspauskite mygtuką Išsaugoti, kuris yra puslapio apačioje 6 žingsnyje. Viskas, jūsų pasirinktas maisto produktas išsaugotas. Galite rinktis kitą maisto produktą arba patiekalą.

Kad būtų aiškiau, pateiksiu pavyzdį - prie pusryčio valgymo pridėsiu 300 g/ml maisto produktą jogurtas "JO" 2.5% riebumo.

  Į viršų

B. Patiekalai iš svetainės duomenų bazės.
Čia galite pasirinkti patiekalus, kurie yra patvirtinti specialistų-dietologų ir dažniausiai naudojami specializuotose įstaigose - darželiuose, mokyklose, ligoninėse, sanatorijose ir t.t. Visi šie patiekalai yra aprašyti meniu skyrelyje Maistas ir maitinimasis dalyje Patiekalų receptūrų ir jų gamybos technologijų aprašai. Jei norite pasirinkti jums reikalingą maisto patiekalą iš svetainės duomenų bazės, pildymo seka tokia:

Dabar paspauskite mygtuką Pridėti. Maisto patiekalas pridėtas į pusryčių valgiaraštį. Jei dar nebuvo pasirinktas pusryčių laikas, pasirinkite ir tada paspauskite mygtuką Išsaugoti, kuris yra puslapio apačioje 6 žingsnyje. Viskas, jūsų pasirinktas maisto patiekalas išsaugotas. Galite rinktis kitą maisto produktą arba patiekalą.

  Į viršų

C. Mano įsivestas maisto patiekalas
Čia galite pasirinkti patiekalus, kuriuos susikūrėte Maistingumo skaičiuokle. Jei norite papildyti savo patiekalų sąrašą, tai galite padaryti paspaudę šone esančią nuorodą.
Į dienyną pildymo seka tokia:

Dabar paspauskite mygtuką Pridėti. Maisto patiekalas pridėtas į pusryčių valgiaraštį. Jei dar nebuvo pasirinktas pusryčių laikas, pasirinkite ir tada paspauskite mygtuką Išsaugoti, kuris yra puslapio apačioje 6 žingsnyje. Viskas, jūsų pasirinktas maisto patiekalas išsaugotas. Galite rinktis kitą maisto produktą arba patiekalą.

   Į viršų

 

D. Įvesti maisto produktą/patiekalą
Čia galite įsivesti maisto produkto ar patiekalo maistinių medžiagų duomenis. Tam reikia žinoti patiekalo ar produkto energinę vertę(baltymų, riebalų, angliavandenių ir kilokalorijų reikšmes). Nepamirškite, kad ant maisto produktų pakuočių pateikiama informacija (apie riebalus, baltymus, angliavandenius ir kalorijas) 100g produkto. Tai patogu, kai naudojama 1 kartą. Pildymo seka:

Dabar paspauskite mygtuką Pridėti. Maisto patiekalas ar patiekalas pridėtas į pusryčių valgiaraštį. Jei dar nebuvo pasirinktas pusryčių laikas, pasirinkite ir tada paspauskite mygtuką Išsaugoti, kuris yra puslapio apačioje 6 žingsnyje. Viskas, jūsų įsivestas maisto produktas ar patiekalas išsaugotas. Galite rinktis kitą maisto produktą arba patiekalą.

   Į viršų

 

Lentelėje, esančioje žemiau 3 žingsnio bus rodomi valgymai, jų laikas ir produktai ar patiekalai, kuriuos priskyrėte šiam valgymui. Po lentele pvaizduota spalvinė diagrama, kuri parodys kokią energinę vertę gausite pavalgę. Raudona vertikali linija rodo rekomenduojamą energinę vertę, kurią jūs turėtumėte gauti šiuo valgymu.

Kartojant nuo 2 žingsnio iki 3 žingsnio tuo pačiu principu, užpildykite kitus tos dienos valgymus. Nepamirškite išsaugoti, kad nedingtų įsivesti maisto produktai ar patiekalai. Kai viską užpidysite, pereikite prie 4 žingsnio.

 

V. 4 žingsnyje užpildome išgertų skysčių kiekį per dieną.

Langelyje Išgerti skysčiai įveskite skysčių kiekį mililitrais, kurį suvartojate per dieną. Tada paspauskite mygtuką Išsaugoti, kuris yra puslapio apačioje 6 žingsnyje.
Pereinam prie paskutinio žingsnio.

 

VI. 5 žingsnyje pasirenkame maisto grupes, kurių produktus suvartosite per visą dieną

Šiame žingsnyje specialistai-dietologai rekomenduoja pasirinkti bent 3 maisto grupes, kurių produktus vartosite per dieną.Ar tai būtų daržovės, ar vaisiai, ar grūdiniai patiekalai ir t.t. Tada paspauskite mygtuką Išsaugoti, kuris yra puslapio apačioje 6 žingsnyje.

Užpildžius vienos dienos valgymus, puslapio apačioje, esančiose išvadų lentelėje ir spalvinėje diagramoje matysite kiek per dieną gaunate maistinių medžiagų ir kilokalorijų. Sužinosite ar jų per mažai, ar per daug, o gal viskas puiku. Pagal tuos rezultatus ir išvadas galėsite koreguoti savo valgymus. Pavyzdys:

 

Taigi, kantriai ir rūpestingai ženkite tinkamo maitinimosi keliu. Sėkmės!