Spausdinti

Leidinys „Sergančiųjų žarnų ligomis maitinimasis”

 

Virškinimas – tai procesas, kurio metu maistas yra skaidomas mecha­niškai ir chemiškai, kad jį būtų galima įsisavinti į kraują ir aprūpinti ląste­les reikiamomis maistinėmis medžiagomis.

Maistas virškinti pradedamas burnoje, toliau virškinamas skrandyje ir žarnose. Pagrindinis maistinių medžiagų įsisavinimas vyksta plonojoje žarnoje. Storoji žarna įsiurbia vandenį ir formuoja išmatas. Sergant žarnų ligomis, sutrinka žarnų susitraukimai  ir sekrecija, maistinių medžiagų įsi­savinimas. Esant blogam virškinimui ir maistinių medžiagų įsisavinimui, atsiranda įvairių maistinių medžiagų – baltymų, vitaminų, mineralų – sto­kos simptomų, sutrinka riebalų ir angliavandenių apykaita,  mažėja kūno svoris, yra rizika atsirasti mitybos nepakankamumui.

Sergančiųjų celiakija (glitimo netoleruojančių asmenų) organizmas nepajėgia įsisavinti baltymo (glitimo), esančio kviečiuose, rugiuose ir miežiuose, dėl fermento (proteazės) stokos. Dažnai tokie asmenys netole­ruoja laktozės (pieno cukraus), nes organizmas nevirškina pieno cukraus dėl fermento laktazės stokos (hipolaktazija). Esant tokiems virškinimo su­trikimams, organizmas gali stokoti jam būtinų maistinių medžiagų.

Žarnų funkcija ir maitinimasis yra vienas su kitu susiję. Sergant žarnų ligomis svarbu laikytis tinkamos dietos reikalavimų. Dietos tikslas – silp­ninti simptomus, atkurti žarnų funkciją, reguliuoti mitybos nepakanka­mumą, aprūpinant organizmą reikiamu maistinių mdžiagų ir energijos kiekiu pagal fiziologinius poreikius.

Laikydamiesi dietos sergantieji žarnų ligomis turi skirti dėmesį mais­to produktams, maisto gamybos būdui, nes nuo to priklauso storosios ir plonosios žarnų funkcija.

Maisto poveikis:

Knygos ištrauka paspaudus šią nuorodą.

Elektroninį šio leidinio variantą galima pirkti el. parduotuvėje.