Pagrindinė ligonių dieta (PL)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: patenkinti sergančiųjų lėtinėmis ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje maistinių medžiagų ir energijos poreikius.

Dietos laikomasi, kai sergama:

  • lėtiniu skrandžio uždegimu;
  • opaligė;
  • įvairios kilmės kepenų uždegimu;
  • kitos kepenų ir tulžies latakų ligos;
  • raumenų, kaulų ir sąnarių ligos.

 

Dietos patarimai:

  • valgyti įvairų maistą;
  • pasiekti ir išlaikyti optimalų kūno svorį;
  • suvalgyto maisto kiekis turi atitikti organizmo energijos poreikius;
  • valgykite baltymingo, krakmolingo ir skaidulingo maisto;
  • mažinkite bendrą riebalų, sočiųjų riebalų rūgščių kiekį dietoje;
  • daugiau vartokite augalinių riebalų – aliejų;
  • palaikykite vandens apykaitos ir skysčių vartojimo pusiausvyrą;
  • davinyje ribokite druską ir lengvai įsisavinamus angliavandenius (cukrų);
  • maistą gaminkite iš tinkamų produktų ir žaliavų;
  • proporcingai išdėstykite maisto kiekį per dieną;
  • maisto ruošimo būdas – virimas, troškinimas, apkepimas;
  • saikingai vartokite alkoholį (kuo mažiau), geriau būtų visai nevartoti.

Valgymo režimas: valgyti 6 kartus per dieną, ne dažniau kaip kas 2,5 – val. ir ne rečiau kaip kas 4 val.. Nuo paskutinio valgymo iki pusryčių turėtų praeiti ne daugiau kaip 12 val. Paskutinis valgymas – 3 val. iki  miego (22 val.).

 

Maisto pasirinkimas

Maisto grupės

Vartotini

1

2

Mėsa ir jos produktai

Tinka visų  rūšių neriebi mėsa. Jautiena iki 12 % riebumo (nugarinė, juosmeninė ir visos šlaunies dalys). Kiauliena iki 28 % riebumo (nugarinė, juosmeninė, kumpis). Gatavi mėsos gaminiai turėtų turėti iki 15 % riebumo. Kepenis reikėtų vartoti kartą per 2 savaites. Liesos mėsos gaminiai ir liesas kepenų paštetas  rekomenduojamas suvožtiniams. Nekrakmolingos virtos dešros ir dešrelės.

Vištiena, kalakutiena ir jų produktai

Neriebi vištiena, viščiukų broilerių, kalakutienos  krūtinėlės ir ar šlaunelės, triušiena, žvėriena.

Žuvis ir jos produktai

Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D.

Pienas ir jo produktai

Neriebūs pieno produktai (1-1,5 % riebumo). Nugriebtas pienas, saldus ar rūgštus pagal pageidavimą. Jogurtai be priedų. Liesi ir pusriebiai sūriai, fermentiniai – švelnaus skonio.

Riebalai

Augaliniai

Kiaušiniai

Rekomenduojama 3 vnt per savaitę, įskaitant suvartojamus gaminant maistą.

Duona ir grūdiniai produktai

Duona, kruopos, grūdiniai ir jų produktai – įvairių rūšių vakarykštė balta duona, miltiniai gaminiai – makaronai, vermišeliai, spagečiai, kriaukleliai, lakštiniai ir kt. (pagaminti be technologinį procesą greitinančių priedų). Duonoje turi būti mažiausiai 50 % rupių miltų. Turi būti patiekiama įvairi duona arba rupių miltų bandelės ar rageliai. Duonos reikėtų valgyti kiekvieno valgymo metu. Rupių miltų ar avižinių dribsnių košė, grūdiniai mišiniai su nedaug cukraus ir riebalų gali būti naudojami vietoj duonos.

Kruopos ir miltai

Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt.

Bulvės

Virtos ar bulvių košė. Ryžiai, makaronai arba duona gali būti vartojama kaip alternatyva.

Daržovės

Daržovių reikia valgyti per kiekvienus pietus. Ankštiniai gali sukelti dujų apykaitos problemų. Patartina valgyti vaisius ir daržoves neskatinančias žarnų peristaltikos, gausaus dujų susidarymo. Morkose yra daug beta karotino, tad jos turėtų būti valgomos 2-3 kartus per savaitę. Troškintos daržovės ar daržovių tyrė gali atstoti padažus. Vyresnio amžiaus asmenims gali būti sunku sukramtyti šviežias daržoves, todėl jiems jas vertėtų patiekti virtas.

Vaisiai, uogos

Švieži vaisiai ir uogos turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti citrusines sultys.

Cukrus ir saldėsiai

Vartoti saikingai.

Kiti produktai

Vanduo, šviežios ir lengvai saldintos konservuotos sultys, kava ar arbata vartotini kaip gėrimai. Jeigu esama priežasčių, gali būti vartojami ir kiti produktai. Gaminant maistą reikia vartoti mažai druskos ir rinktis produktus su nedideliu druskos kiekiu.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d.  įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiunuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.

 

Dietos sudėtis 1500  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 56 g (15-16%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 50 g (<30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 206 g (55 %),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 1500 kcal
  • Druskos - 4-5 g
  • Skysčiai - iki 2 l/d.
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

11,3

10

41

300

Priešpiečiai

10

5,6

5

21

150

Pietūs

30

16,9

15

62

450

Pavakariai

10

5,6

5

21

150

Vakarienė

20

11,3

10

41

300

Priešnakčiai

10

5,6

5

21

150

Viso per dieną gramais:

 

56,25

50

206

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

 14

13

52

375

Priešpiečiai arba pavakariai

10

6

5

21

150

Pietūs

40

23

20

83

600

Vakarienė

25

14

13

52

375

Viso per dieną gramais:

 

56,25

50

206

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 1800  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai  - 67 g (15-16%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 60 g (<30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 247 g (55 %),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė:  1800 kcal
  • Druskos - 4-5 g
  • Skysčiai - iki 2 l/d.
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

13,5

12

49,5

360

Priešpiečiai

10

6,75

6

24,75

180

Pietūs

30

20,25

18

74,25

540

Pavakariai

10

6,75

6

24,75

180

Vakarienė

20

13,5

12

49,5

360

Priešnakčiai

10

6,75

6

24,75

180

Viso per dieną gramais:

 

67,5

60

247,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

17

15

62

450

Priešpiečiai arba pavakariai

10

7

6

25

180

Pietūs

40

27

24

99

720

Vakarienė

25

17

15

62

450

Viso per dieną gramais:

 

67,5

60

248

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 75 g (15-16%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 67 g (<30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 275 g (55 %),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 2000 kcal
  • Druskos - 4-5 g
  • Skysčiai - iki 2 l/d.
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

15

13

55

400

Priešpiečiai

10

7,5

7

27,5

200

Pietūs

30

22,5

20

82,5

600

Pavakariai

10

7,5

7

27,5

200

Vakarienė

20

15

13

55

400

Priešnakčiai

10

7,5

7

27,5

200

Viso per dieną gramais:

 

75

67

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

19

17

69

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8

7

28

200

Pietūs

40

30

27

110

800

Vakarienė

25

19

17

69

500

Viso per dieną gramais:

 

75

67

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 82 g (15-16%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 73 g (<30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 303 g (55 %),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 2200 kcal
  • Druskos - 4-5 g
  • Skysčiai - iki 2 l/d.
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

16,5

15

60,5

440

Priešpiečiai

10

8,25

7

30,25

220

Pietūs

30

24,75

22

90,75

660

Pavakariai

10

8,25

7

30,25

220

Vakarienė

20

16,5

15

60,5

440

Priešnakčiai

10

8,25

7

30,25

220

Viso per dieną gramais:

 

82,5

73

302,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

21

18

76

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8

7

30

220

Pietūs

40

33

29

121

880

Vakarienė

25

21

18

76

550

Viso per dieną gramais:

 

82,5

73,0

303

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55