Pustirštis trintas maistas  (Ptm)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti adekvačiu maistinių medžiagų ir energijos kiekiu tokiu maisto konsistencijos pavidalu, kuris nereikalauja kramtyti arba nesant galimybės nuryti kietą maistą.

Dietos laikomasi kai yra:

  • kramtymo bei rijimo sutrikimai
  • burnos ertmės pakenkimai
  • po galvos, kaklo operacijų;
  • kieto maisto virškinimo sutrikimai;
  • kitos virškinimo trakto problemos;

 

Dietos patarimai:

  • dietą reguliuoti individualiai – būtina pasitarti su gydytoju;
  • maisto konsistencija turėtų būti pustirštė – (sauso maisto ir skysčių santykis 1:1 ar 1:2);
  • maistas turėtų būti kambario temperatūros;
  • iš dietos pašalinami dujų susidarymą skatinantys produktai;
  • maistas liesas, baltymingas, nedirginantis, labai mažas skaidulinių medžiagų kiekis;
  • nevartoti cukraus, mažinti druskos ir riebalų kiekį davinyje;
  • jei toleruoja, patartina pienas ir jo produktai;
  • gerti pakankamai skysčių;
  • valgyti mėgiamątrintą vertingą, organizmui naudingą maistą;
  • parinkti tinkamą maisto paruošimo būdą – virimas vandenyje ar garuose, šutinimą ar troškinimą – viską suplakti mikseriu.
  • valgyti po mažai, dažnai – 6-8 kartus per dieną, lėtai, reguliariai kas 2-3 val.

 

Maisto pasirinkimas

Maisto grupės

Vartotini

1

2

Mėsa ir jos produktai

Tinka visų  rūšių mėsa trinta sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Vištiena, kalakutiena ir jų produktai

Vištiena, viščiukų broilerių, kalakutienos  krūtinėlės ir ar šlaunelės, triušiena. Vartotina trinta sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Žuvis ir jos produktai

Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D. Vartotini trinti sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Pienas ir jo produktai

Jei toleruoja - liesi pieno produktai: pienas saldus ar rūgštus pagal pageidavimą.

Riebalai

Linų, sėmenų, saulėgrąžų, rapsų ir kt. aliejai

Kiaušiniai

Galima vartoti trintus sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Kruopos ir miltai

Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt. Vartotinos trintos sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Bulvės

Vartoti trintas sriuboje. Smulkinti mikseriu.

Daržovės

Įvairios daržovės trintos sriuboje, vengti daržovių skatinančių dujų susidarymą organizme.

Vaisiai, uogos

Trinti vaisiai ir uogos. Šviežios sultys, išskyrus tomatų, nektarinų, slyvų.  turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti citrusines sultys.

Cukrus ir saldėsiai

Mažinti cukraus kiekį.

Gėrimai

Arbata, kava, maistingieji gėrimai

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d.  įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiunuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.

 

Dietos sudėtis 1800  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 63 g(14%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 52 g(26%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 270 g (60 %),
  • Energinė vertė: 1800 kcal
  • Kalis - 3-4 g
  • Natris - 2-3 g
  • Askorbo rūgštis - 60 mg
  • Skysčiai  - iki 2 l/d.
  • Valgymo režimas: - 6-8 k./d.,
  • Dietą sudaro pustirštis trintas (grietinėlės konsistencijos) maistas
  • Dieta visavertė.

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

12,6

10,4

54

360

Priešpiečiai

10

6,3

5,2

27

180

Pietūs

30

18,9

15,6

81

540

Pavakariai

10

6,3

5,2

27

180

Vakarienė

20

12,6

10,4

54

360

Priešnakčiai

10

6,3

5,2

27

180

Viso per dieną gramais:

 

63

52

270

1800

Viso per dieną, proc.:

100

14

26

60

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 70 g(14%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai  - 58 g(26%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 300 g (60 %),
  • Energinė vertė: 2000 kcal
  • Kalis - 3-4 g
  • Natris - 2-3 g
  • Askorbo rūgštis - 60 mg
  • Skysčiai - iki 2 l/d.
  • Valgymo režimas: 6-8 k./d.,
  • Dietą sudaro pustirštis trintas (grietinėlės konsistencijos) maistas
  • Dieta visavertė.

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

14

12

60

400

Priešpiečiai

10

7

6

30

200

Pietūs

30

21

17

90

600

Pavakariai

10

7

6

30

200

Vakarienė

20

14

12

60

400

Priešnakčiai

10

7

6

30

200

Viso per dieną gramais:

 

70

58

300

2000

Viso per dieną, proc.:

100

14

26

60

 

 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 77 g(14%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 64 g(26%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 330 g (60 %),
  • Energinė vertė: 2200 kcal
  • Kalis - 3-4 g
  • Natris - 2-3 g
  • Askorbo rūgštis - 60 mg
  • Skysčiai - iki 2 l/d.
  • Valgymo režimas:  6-8 k./d.,
  • Dietą sudaro pustirštis trintas (grietinėlės konsistencijos) maistas
  • Dieta visavertė.

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

15,4

13

66

440

Priešpiečiai

10

7,7

6

33

220

Pietūs

30

23,1

19

99

660

Pavakariai

10

7,7

6

33

220

Vakarienė

20

15,4

13

66

440

Priešnakčiai

10

7,7

6

33

220

Viso per dieną gramais:

 

77

64

330

2200

Viso per dieną, proc.:

100

14

26

60