Pustirštis trintas maistas (Ptm)
Parengė med. dr. L. Petkevičienė
Dietos tikslas: aprūpinti adekvačiu maistinių medžiagų ir energijos kiekiu tokiu maisto konsistencijos pavidalu, kuris nereikalauja kramtyti arba nesant galimybės nuryti kietą maistą.
Dietos laikomasi kai yra:
- Stemplės susiaurėjimas (K22.2);
- Burnos ertmės, ryklės ligos (C06, C10, C11, C13, C14, D00, D10, D37, J39.1, J39.2, K09, K13, T28.0, T28.5);
- Pilorostenozė (K31.8);
- Kramtymo ir rijimo sutrikimai;
- Kitos būklės, kai netinka kietos konsistencijos maistas;
- Burnos ertmės, ryklės operacijos;
- Žandikaulio fiksacija;
- Opaligės komplikacijos;
- Nustojus kraujuoti skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opai;
- Gresiantis opos prakiurimas.
Dietą sudaro pusiau tirštas (grietinėlės konsistencijos) maistas. Patiekalai verdami vandenyje, garuose, ruošiami konvekcinėse krosnyse. Patiekalai pertrinami trintuvuose, reikiama konsistencija pasiekiama prie 200 g sausos masės pridedant 200 ml skysčio. Dieta nevisavertė maisto įvairovės ir maistinių medžiagų atžvilgiu. Skiriant ilgiau nei tris dienas papildomai skirtini enterinio maitinimo mišiniai.
Dietos patarimai:
- dietą reguliuoti individualiai – būtina pasitarti su gydytoju;
- maisto konsistencija turėtų būti pustirštė – (sauso maisto ir skysčių santykis 1:1 ar 1:2);
- maistas turėtų būti kambario temperatūros;
- iš dietos pašalinami dujų susidarymą skatinantys produktai;
- maistas liesas, baltymingas, nedirginantis, labai mažas skaidulinių medžiagų kiekis;
- nevartoti cukraus, mažinti druskos ir riebalų kiekį davinyje;
- jei toleruoja, patartina pienas ir jo produktai;
- gerti pakankamai skysčių;
- valgyti mėgiamątrintą vertingą, organizmui naudingą maistą;
- parinkti tinkamą maisto paruošimo būdą – virimas vandenyje ar garuose, šutinimą ar troškinimą – viską suplakti mikseriu.
- valgyti po mažai, dažnai – 6-8 kartus per dieną, lėtai, reguliariai kas 2-3 val.
Maisto pasirinkimas
Maisto grupės |
Vartotini |
1 |
2 |
Mėsa ir jos produktai |
Tinka visų rūšių mėsa trinta sriuboje. Smulkinti mikseriu. |
Vištiena, kalakutiena ir jų produktai |
Vištiena, viščiukų broilerių, kalakutienos krūtinėlės ir ar šlaunelės, triušiena. Vartotina trinta sriuboje. Smulkinti mikseriu. |
Žuvis ir jos produktai |
Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D. Vartotini trinti sriuboje. Smulkinti mikseriu. |
Pienas ir jo produktai |
Jei toleruoja - liesi pieno produktai: pienas saldus ar rūgštus pagal pageidavimą. |
Riebalai |
Linų, sėmenų, saulėgrąžų, rapsų ir kt. aliejai |
Kiaušiniai |
Galima vartoti trintus sriuboje. Smulkinti mikseriu. |
Kruopos ir miltai |
Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt. Vartotinos trintos sriuboje. Smulkinti mikseriu. |
Bulvės |
Vartoti trintas sriuboje. Smulkinti mikseriu. |
Daržovės |
Įvairios daržovės trintos sriuboje, vengti daržovių skatinančių dujų susidarymą organizme. |
Vaisiai, uogos |
Trinti vaisiai ir uogos. Šviežios sultys, išskyrus tomatų, nektarinų, slyvų. turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti citrusines sultys. |
Cukrus ir saldėsiai |
Mažinti cukraus kiekį. |
Gėrimai |
Arbata, kava, maistingieji gėrimai |
Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas
Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė
Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.
Dietos sudėtis 1800 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 67,5 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 66 g(28%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 256,5 g (57 %),
- Energinė vertė: 1800 kcal
- Kalis - 3-4 g
- Natris - 2-3 g
- Askorbo rūgštis - 60 mg
- Skysčiai - iki 2 l/d.
- Valgymo režimas: - 5-6 k./d.,
- Dietą sudaro pusiau tirštas (grietinėlės konsistencijos) maistas. Patiekalai verdami vandenyje, garuose, ruošiami konvekcinėse krosnyse. Patiekalai pertrinami trintuvuose, reikiama konsistencija pasiekiama prie 200 g sausos masės pridedant 200 ml skysčio.
- Dieta nevisavertė maisto įvairovės ir maistinių medžiagų atžvilgiu. Skiriant ilgiau nei tris dienas papildomai skirtini enterinio maitinimo mišiniai.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
13,5 |
13,2 |
51,3 |
360 |
Priešpiečiai |
10 |
6,75 |
6,6 |
25,65 |
180 |
Pietūs |
30 |
20,25 |
19,8 |
76,95 |
540 |
Pavakariai |
10 |
6,75 |
6,6 |
25,65 |
180 |
Vakarienė |
20 |
13,5 |
13,2 |
51,3 |
360 |
Priešnakčiai |
10 |
6,75 |
6,6 |
25,65 |
180 |
Viso per dieną gramais: |
|
67,5 |
66 |
256,5 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
28 |
57 |
|
Dietos sudėtis 2000 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 75 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 62,22 g(28%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 285 g (57 %),
- Energinė vertė: 2000 kcal
- Kalis - 3-4 g
- Natris - 2-3 g
- Askorbo rūgštis - 60 mg
- Skysčiai - iki 2 l/d.
- Valgymo režimas: - 5-6 k./d.,
- Dietą sudaro pusiau tirštas (grietinėlės konsistencijos) maistas. Patiekalai verdami vandenyje, garuose, ruošiami konvekcinėse krosnyse. Patiekalai pertrinami trintuvuose, reikiama konsistencija pasiekiama prie 200 g sausos masės pridedant 200 ml skysčio.
- Dieta nevisavertė maisto įvairovės ir maistinių medžiagų atžvilgiu. Skiriant ilgiau nei tris dienas papildomai skirtini enterinio maitinimo mišiniai.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
15 |
12,44 |
57 |
400 |
Priešpiečiai |
10 |
7,5 |
6,22 |
28,5 |
200 |
Pietūs |
30 |
22,5 |
18,66 |
85,5 |
600 |
Pavakariai |
10 |
7,5 |
6,22 |
28,5 |
200 |
Vakarienė |
20 |
15 |
12,44 |
57 |
400 |
Priešnakčiai |
10 |
7,5 |
6,22 |
28,5 |
200 |
Viso per dieną gramais: |
|
75 |
62,22 |
285 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
28 |
57 |
|
Dietos sudėtis 2200 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 82,5 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 68,44 g(28%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 313,5 g (57 %),
- Energinė vertė: 2200 kcal
- Kalis - 3-4 g
- Natris - 2-3 g
- Askorbo rūgštis - 60 mg
- Skysčiai - iki 2 l/d.
- Valgymo režimas: - 5-6 k./d.,
- Dietą sudaro pusiau tirštas (grietinėlės konsistencijos) maistas. Patiekalai verdami vandenyje, garuose, ruošiami konvekcinėse krosnyse. Patiekalai pertrinami trintuvuose, reikiama konsistencija pasiekiama prie 200 g sausos masės pridedant 200 ml skysčio.
- Dieta nevisavertė maisto įvairovės ir maistinių medžiagų atžvilgiu. Skiriant ilgiau nei tris dienas papildomai skirtini enterinio maitinimo mišiniai.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
16,5 |
13,69 |
62,7 |
440 |
Priešpiečiai |
10 |
8,25 |
6,84 |
31,35 |
220 |
Pietūs |
30 |
24,75 |
20,53 |
94,05 |
660 |
Pavakariai |
10 |
8,25 |
6,84 |
31,35 |
220 |
Vakarienė |
20 |
16,5 |
13,69 |
62,7 |
440 |
Priešnakčiai |
10 |
8,25 |
6,84 |
31,35 |
220 |
Viso per dieną gramais: |
|
82,5 |
68,44 |
313,5 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
28 |
57 |
|