Sergančiųjų cukriniu diabetu dieta (Cd)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Cukriniu diabetu susergama tada, kai dėl įvairių dauginių priežasčių sutrinka organizmo medžiagų apykaita (angliavandenių, riebalų, baltymų) dėl insulino sekrecijos sutrikimo. Dėl to labai svarbu skirti dėmesį gyvensenai, įskaitant tinkama maitinimąsi ir fizinį aktyvumą.Laikantis dietos, būtina apskaičiuoti individualiai pagal fiziologinius poreikius reikiamą maistinę ir energinę vertę. Būtinas kasdienis fizinis aktyvumas, kad išeikvoti apie 500 kcal.

Dietos tikslas:

  • Reguliuoti gliukozės kiekį kraujyje;
  • Mažinti riebalų kiekį kraujyje;
  • Esant nutukimui ar antsvoriui mažinti kūno svorį.

Dietos laikomasi:

  • Sergant cukralige;
  • Esant nutukimui;
  • Esant padidėjusiam riebalų kiekiui kraujyje.

Patarimai:

Rinkitės maistą iš visų maisto grupių;

Valgykite įvairų maistą:

  • Valgykite liesą mėsą, paukštieną, žuvį. Per savaitę suvalgykite bent 2 porcijas riebių žuvų (skumbrių, lašišos, sardinės ir kt.);
  • Jei toleruojate – vartokite pieną ir jo produktus;
  • Rinkitės krakmolingus maisto produktus – rupaus malimo juoda duona, makaronai, bulvės, ryžiai, javainiai;
  • Daugiau vartokite aliejus (alyvuogių, rapsų, saulėgrąžų ir kt.), geriau šalto spaudimo;
  • Valgykite daugiau vaisių ir daržovių (per dieną mažiausiai 5 porcijas);
  • Į racioną įtraukite daugiau ankštinių (jei toleruojate);
  • Valgykite daugiau skaidulingo maisto;
  • Mažiau vartokite gyvūninių riebalų, ypač sočiųjų, venkite kepimo riebaluose;
  • Sumažinkite suvartojamos druskos kiekį iki 6 g (ar mažiau per dieną);
  • Venkite gerti alkoholio, nes gali atsirasti hipoglikemija (staigiai sumažėti gliukozės kiekis kraujyje);
  • Nepiktnaudžiaukite diabetiniais maisto produktais bei papildais;
  • Būtinai pasirinkite tinkamą maisto gamybos būdą – virimą, šutinimą, troškinimą, apkepimą.

Valgykite reguliariai kas 3,5 val. 4-6 kartus per dieną. Maisto davinio iki pietų suvalgykite 60 proc., po pietų – 40 proc. Paskutinį kartą valgykite likus 3 val.  iki miego (22 val.). valgykite lėtai, gerai sukramtykite maistą.

 

Maisto pasirinkimas

Maisto  grupės

Vartotini

Vengtini

Mėsa, paukštiena ir jų gaminiai

Neriebūs. Mėsa: filė, kumpis, dešros iki 20 proc. riebumo, triušiena, žvėriena, kiauliena, jautiena, veršiena, viščiukai, kalakutiena, vištiena, fazanas, paukštienos dešra, vyniotiniai, šaltiena

Riebūs. Mėsa: jautienos, kiaulienos, avienos krūtininė dalis, subproduktai (kepenys, širdis, liežuvis, smegenys, inkstai), kepeninės bei servelato dešros, kepti riebaluose gaminiai, paštetas. Žąsiena, antiena.

Žuvis ir jos produktai

Neriebūs. Jūros žuvys - menkė, lynas, sterkas, plekšnės filė, upėtakis, silkė, skumbrė, lašiša mažais kiekiais, kalmarai, austrės, vėgėlės.

Riebūs. Ungurys, karpis, krevetės, krabai, omarai, langustai, vėžiai, ikrai, žuvų konservai, žuvų piršteliai, riebaluose kepti žuvų gaminiai.

Pienas ir jo produktai (jei toleruoja)

Neriebūs. Varškė, naminiai pjaustomi, tepamieji sūriai iki 40% riebumo, pienas, kefyras, pasukos, rūgpienis 0,5 proc. riebumo, jogurtas be cukraus.

Riebūs. Visi nenuriebinti pieno produktai (kremai, sūriai > 40 proc. riebumo)

Riebalai

Įvairūs augaliniai aliejai (geriau tinka šalto spaudimo linų sėmenų, saulėgrąžų, rapsų ir kt.), dietinis margarinas, majonezai iki 30%.

Sviestas, taukai, spirgiai, majonezas 50 -80% riebumo, palmių aliejus, lajus.

Kiaušiniai ir jų gaminiai

1 -2 kiaušiniai per savaitę.

-

Daržovės ir bulvės

Visos rūšys (šviežios ar virtos, šutintos, troškintos). Bulvės, kukurūzai, ankštiniai – pupos, žirneliai.

Riebūs bulvių gaminiai (bulvių traškučiai), keptos bulvės, bulviniai blynai ir kt.

Vaisiai, uogos, riešutai

Nesaldūs švieži vaisiai ir uogos, becukriai konservuoti vaisiai, mažais kiekiais džiovinti vaisiai, nesaldintos vaisių sultys. Maži kiekiai riešutų.

Vaisių konservai su cukrumi, sėklos, dideliais kiekiais riešutai.Saikingai vartokite avokadą (džiovintą, koservuotą).

Grūdiniai produktai

Neapdoroti ryžiai, avižiniai dribsniai. Rupaus malimo juoda duona, ypač su sėklom, grūdais, džiūvėsiai, gaminiai su skaidulinėmis medžiagomis, miltiniai gaminiai (makaronai), kruopų košės.

Ribojami baltų miltų gaminiai, pvz., balta duona.

Cukrus ir saldumynai

Saldikliai, becukrės uogienės, mažais kiekiais becukriai pyragai, drebučiai, vaisiniai desertai, šerbetas ir kt.

Šokoladas, marcipanai, saldikliai, cukrus, vaisių sukrus (fruktozė), medus, marmeladas, džemas, sirupas, riebūs tortai, pyragaičiai, ledai, šokoladinis kremas.

Gėrimai

Be cukraus arbata, kava, mineralinis vanduo, becukriai sulčių gėrimai.

Alkoholiniai gėrimai, kola, limonadai, vaisių sultys su cukrumi, pieno kokteiliai.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė BoženaVežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d.  įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiu nuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.

 

 Dietos sudėtis 1600 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai 60 – 80 g (15-20%)
  • Riebalai 50 g (<30%)
  • Angliavandeniai 190 - 210 g (50-55%)
  • Energinė vertė 1600 kcal
  • Skaidulinės medžiagos >30 g
  • Cholesterolis < 300 mg
  • Valgymo rėžimas – 4-6 kartai per dieną
  • Dieta visavertė

Valgymo rėžimas – 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

16

10,7

40

320

Priešpiečiai

10

5,3

20

160

Pietūs

30

24

16,0

60

480

Pavakariai

10

8  

5,3

20

160

Vakarienė

20

16

10,7

40

320

Priešnakčiai

10

8  

5,3

20

160

Viso per dieną gramais:

 

80

53,3

200

1600

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

50

 

 

Valgymo rėžimas – 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

20

13,75

50

400

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8

5,5

21

160

Pietūs

40

32

21

80

640

Vakarienė

25

20

13,75

50

400

Viso per dieną gramais:

 

80

53

200

1600

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

50

 

 

Dietos sudėtis 1800 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai 65 -85 g (15-20%)
  • Riebalai 60 g (<30%)
  • Angliavandeniai 220 - 240 g (50-55%)
  • Energinė vertė 1800 kcal
  • Skaidulinės medžiagos >30 g
  • Cholesterolis < 300 mg
  • Valgymo rėžimas – 4 – 6 kartai per dieną
  • Dieta visavertė

Valgymo rėžimas – 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

18

12

45

360

Priešpiečiai

10

9

6

22,5

180

Pietūs

30

27

18

67,5

540

Pavakariai

10

9

6

22,5

180

Vakarienė

20

18

12

45

360

Priešnakčiai

10

9

6

22,5

180

Viso per dieną gramais:

 

90

60

225

1800

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

55

 

 

Valgymo rėžimas – 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

23,

15

56

450

Priešpiečiai arba pavakariai

10

9

6

23

180

Pietūs

40

36

24

90

720

Vakarienė

25

23

15

56

450

Viso per dieną gramais:

 

90

60

225

1800

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2000 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai 70 -95 g (15-20%)
  • Riebalai 65 g (<30%)
  • Angliavandeniai 240 - 275 g (50-55%)
  • Energinė vertė 2000 kcal
  • Skaidulinės medžiagos >30 g
  • Cholesterolis < 300 mg
  • Valgymo rėžimas – 4 – 6 kartai per dieną
  • Dieta visavertė

Valgymo rėžimas – 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

20

13

50

400

Priešpiečiai

10

10

7

25

200

Pietūs

30

30

20

75

600

Pavakariai

10

10

7

25

200

Vakarienė

20

20

13

50

400

Priešnakčiai

10

10

7

25

200

Viso per dieną gramais:

 

100

67

250

2000

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

55

 

 

Valgymo rėžimas – 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

25

17

63

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

10

7

25

200

Pietūs

40

40

27

100

800

Vakarienė

25

25

17

63

500

Viso per dieną gramais:

 

100

67

250

2000

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2200 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai 80 -100 g (15-20%)
  • Riebalai 70 g (<30%)
  • Angliavandeniai 270 - 300 g (50-55%)
  • Energinė vertė 2200 kcal
  • Skaidulinės medžiagos >30 g
  • Cholesterolis < 300 mg
  • Valgymo rėžimas – 4 – 6 kartai per dieną
  • Dieta visavertė

Valgymo rėžimas – 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

22

15

55

440

Priešpiečiai

10

11

7

27,5

220

Pietūs

30

33

22

82,5

660

Pavakariai

10

11

7

27,5

220

Vakarienė

20

22

15

55

440

Priešnakčiai

10

11

7

27,5

220

Viso per dieną gramais:

 

110

73

275

2200

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

55

 

 

Valgymo rėžimas – 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

28

18

69

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

11

7

28

220

Pietūs

40

44

29

110

880

Vakarienė

25

28

18

69

550

Viso per dieną gramais:

 

110

73

275

2200

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2400 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai 90 -115 g (15-20%)
  • Riebalai 80 g (<30%)
  • Angliavandeniai 300 - 320 g (50-55%)
  • Energinė vertė 2400 kcal
  • Skaidulinės medžiagos >30 g
  • Cholesterolis < 300 mg
  • Valgymo rėžimas – 4 – 6 kartai per dieną
  • Dieta visavertė

Valgymo rėžimas – 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

24

16

60

480

Priešpiečiai

10

12

8

30

240

Pietūs

30

36

24

90

720

Pavakariai

10

12

8

30

240

Vakarienė

20

24

16

60

480

Priešnakčiai

10

12

8

30

240

Viso per dieną gramais:

 

120

80

300

2400

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

55

 

 

Valgymo rėžimas – 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

30

20

75

600

Priešpiečiai arba pavakariai

10

12

8

30

240

Pietūs

40

48

32

120

960

Vakarienė

25

30

20

75

600

Viso per dieną gramais:

 

120

80

300

2400

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

55