Sumažinta riebalų kiekio dieta (R↓)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: mažinti  riebalų koncentraciją kraujo serume, padidėjusį cholesterolio kiekį, silpninti virškinimo sutrikimų simptomus.

Dietos laikomasi, kai yra:

  • Sutrikusi riebalų apykaita ar jų įsisavinimas;
  • Tuštinimasis riebiomis išmatomis (stetoreja);
  • Trumposios žarnos sindromas;
  • Kepenų uždegimas;
  • Kitos kepenų, tulžies pūslės ligos;
  • Lėtinis kasos uždegimas;
  • Padidėjęs kraujospūdis;
  • Aterosklerozė;
  • Širdies ligos;
  • Padidintas riebalų, cholesterolio kiekis kraujyje;
  • Alkoholizmas;
  • Moterų ir vyrų klimaksas;
  • Cukrinis diabetas;
  • Nutukimas.

 

Dietos patarimai:

  • ribokite visų rūšių gyvūninius riebalus (mažiau kaip 30 %paros kaloringumo);
  • bendrą riebalų kiekį mažinkite iki 40–50 g per dieną;
  • vartokite lengvai įsisavinamus riebalus (augalinius aliejus);
  • vartokite alyvuogių ir/ar linų sėmenų aliejų maistui gamintiir/ar užpilti;
  • ribokite lengvai įsisavinamus angliavandenius (cukrų, baltąduoną, ryžius ir t. t.);
  • vartokite rekomenduojamą augalinį skaidulingą maistą:neapdorotus grūdus, duoną, makaronus, ryžius;
  • venkite saldiklių ir saldumynų: cukraus, medaus, šokolado,ledų. Dirbtini saldikliai neaprūpina organizmo kalorijomis,saikingai vartojami maistui pasaldinti. Vanduo turi būtipagrindinis gėrimas. Rekomenduotina gerti apie 6 stiklinesvandens per dieną. Galima gerti užpilus be cukraus, augalinįarba gyvūninius sultinius (nugriebiant susikaupusiusriebalus nuo ataušinto sultinio)
  • vartokite maisto produktus, kuriuose yra mažiausiai cholesterolio
  • vartokite liesą žuvį, liesą pieną ir jo produktus
  • kontroliuokite porcijų dydį, per 2 valgymus suvalgykitepo 80–90 g virtos liesos mėsos, vištienos, kalakutienos aržuviesvenkite riebių maisto produktų:
    • dešrų ir riebios mėsos (šonkaulių, kiaulės kojų, kiaulienosdešrų, kraujinių dešrų,  subproduktų). Mažiauvartokite nenugriebto pieno produktų, džiovintų sūrių,komercinių padažų, vartojimui paruoštą pirktą maistą,džiovintų produktų, bandelių, konditerijos gaminių irriebių ledų;
    • geriau vartokite nugriebtą ar pusiau nugriebtą pieną irjo produktus;
    • mažiau vartokite sviesto, margarino ir lašinių;
    • nevalgykite maisto, kuriame daug paslėptų riebalų – užkandžių,padažų, troškinių ir kt. (paslėpti riebalai didinabendrą riebalų ir cholesterolio kiekį);
  • pasirinkite liesas skerdienos dalis (kumpį ir nugarinę),viščiukų mėsą be odos, nuimkite visus matomus riebalus,vietoj mėsos geriau valgykite liesą žuvį;
  • venkite keptų riebaluose patiekalų, saldžių ir konditerijosgaminių
  • vartokite kiaušinių pakaitus (kiaušinių melanžą), trynį valgykitene dažniau kaip 3 kartus per savaitę
  • venkite alkoholinių ir saldžių gaivinančių gėrimų (kolos,limonadų). Tinka nekaloringi gėrimai
  • maistą gardinkite actu, citrinomis, prieskoniais ir aromatizuotomisžolelėmis
  • labai svarbu valgyti 4–5kartus per dieną nedidelėmis porcijomisir stengtis tarp jų neužkandžiauti
  • valgyti lėtai, ramioje aplinkoje, gerai sukramtyti
  • svarbus fizinis krūvis dienos metu: vaikščiojimas, plaukimas,važiavimas dviračiu. Patartina eiti pėsčiomis, o ne važiuotimašina, lipti laiptais, o ne keltis liftu, išlipti vieną stotelę anksčiau

Rekomendacijos, kaip sumažinti riebalų kiekį gaminant maistą skaitykite skyrelyje Ar žinai...

 

Maisto pasirinkimas

Maisto grupė

Vartotina

Vengtina

Duona ir pyrago gaminiai (5 valgymai)

Vakarykštė ruginė ir kvietinė duona, bandelės sausainiai (neriebūs), džiūvėsiai. Paprastos tešlos pyragas (ribotai) su mėsa, kiaušiniais, uogienė džemu, obuoliais. Bandelės su varške, nesūdyta duona.

Saldžios bandelės, šviežia ruginė ir kvietinė duona, pagerintos tešlos gaminiai.

 

Mėsa, paukštiena ir jų produktai

Liesa mėsa, veršiena, virta neriebi jautiena, triušiena (be sausgyslių), vištiena, kalakutiena  be odos, befstrogenas, guliašas, maltiniai, kukuliai, muštinukai, kukuliukai, leistinukai, vyniotinis su omletu ar ryžių įdaru, bulvių ar vermišeliu apkepas su virta mėsa, virtos mėsos pudingas su ryžiai. Virtas liežuvis, pieniškos dešrelės.

Riebi mėsa, kumpis, rūkytos dešrelės, kiauliena, antiena, žąsiena, užkandiniai konservai, kepenys, plaučiai, smegenys.

Žuvis

Liesa žuvis, jūros žuvys, virtos vandenyje ar garuose. Neriebios žuvys (sterkas, menkė, ešerys, lydeka, jūros lydeka, ledžuvė, karpis, kt.), maltinukai, apkepai, leistinukai, kukuliai, sufle. Silkė (ribotai), kalmarai, krevetės.

Riebi, sūdyta, rūkyta žuvis, užkandiniai konservai, kepti žuvies patiekalai, ikrai.

 

Pienas ir jo produktai

Liesas pienas. Šviežias tik patiekalams (jei toleruoja, apie 450-500 ml.). Rūgštūs pieno gėrimai, kefyras, acidofilinis pienas, išrūgos. Šviežia varškė, garuose virti pudingai, švelnaus skonio neriebus sūris.

Aštrūs sūriai, rūgštesni ir riebesni pieno produktai. Grietinė, grietinėlė, jogurtas (riebus).

 

Kiaušiniai ir jų gaminiai

3-4 kartus per savaitę po 1 kiaušinį per dieną patiekaluose ar gaminant maistą.

Kepti ar kietai virti kiaušiniai, trynys, daugiau kaip 1 kiaušinis per dieną.

Riebalai

Sviestas. Aliejus (iki 3 šaukštelių per dieną).

Kremai, taukai, lašiniai.

Kruopų ir makaronų gaminiai

Įvairių kruopų birios košės, pudingai, apkepai, garuose virti ryžių kotletai, plovas su vaisiais, vermišeliai, makaronai, lakštiniai, spagečiai.

Sorų, perlinės bei miežinės kruopos.

Daržovės (turi būti žalios ar geltonos spalvos) ir bulvės (3 valgymai)

Jei toleruoja bulvės, žiediniai, baltagūžiai ir Briuselio kopūstai, brokoliai, pomidorai, agurkai, morkos, burokėliai, aguročiai, moliūgai, blanširuoti ropiniai svogūnai, krapai, petražolės.

Garnyrai, tyrės, kotletai, šniceliai, balandėliai. Troškiniai.

 

Daržovės, kurių netoleruoja, špinatai, rūgštynės, ridikai, ridikėliai, česnakai, ankštinės daržovės, svogūnų laiškai, bulvių traškučiai, keptos bulvės, sūdytos, marinuotos, raugintos daržovės (sergant virškinimo sistemos ligomis), grybai.

Vaisiai ir uogos

Visi vaisiai ir uogos, turintys mažai celiuliozės: nulupti švelnaus skonio obuoliai ir kriaušės, mandarinai, apelsinai. Uogos: braškės, žemuogės, avietės, vynuogės be luobelės. Uogienės, džemai, kisieliai, putėsiai, šviežių ar konservuotų vaisių kompotai.

Tų, kurių netoleruoja. Abrikosai, slyvos, figos, uogos su stora luobele, datulės.

Saldumynai ir gėrimai

Nestipri kava ir arbata, šviežios saldžiu vaisių ir uogų sultys (obuolių, mandarinų, aviečių, braškių ir kt.) Cukrus, džemai, medus, marmeladas, uogienė, sirupai.

Gaminiai su kremu, kakava, riebalais, riešutais, pyragaičiai, stipri kava, kakava, alkoholiniai gėrimai.

Padažai, prieskoniai

Druska (ribotai), žalumynai, citrinos, cinamonas, prieskoninės daržovės.

Pipirai, padažai su riešutais.

Sriubos

Visos sriubos iš leistinų maisto produktų: skaidrūs silpni mėsos ir žuvies sultiniai su kukuliais, įvairiomis kruopomis (išskyrus sorų, perlinės, miežinės), vermišeliais, daržovėmis, bulvėmis, aguročiais, žiediniais kopūstais, moliūgais. Vegetarinės su įvairiomis kruopomis, bulvėmis, daržovėmis; daržovių sriubos su avižinėmis kruopomis, ryžiais. Jei toleruoja, pieniškos (kruopų, makaronų, daržovių) ir vaisių sriubos.

Stiprūs, riebūs sultiniai. Ankštinių, raugintų daržovių, grybų sriubos. Kreminės sriubos.

 

Maisto produktų klasifikacija pagal riebalų kiekį (g) 100 produktų skaitykite skyrelyje Ar žinai...

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d.  įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiu nuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.

 

Dietos sudėtis 1500  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 56 g(15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 42g(iki 25 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Cholesterolis - < 300 mg
  • Angliavandeniai - 225 g (60%),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 1500 kcal
  • Drusko - 5-6 g
  • Skysčiai - individualiai pagal gydytojo nurodymus
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

11,3

8,3

45

300

Priešpiečiai

10

5,6

4,2

23

150

Pietūs

30

16,9

12,5

68

450

Pavakariai

10

5,6

4,2

23

150

Vakarienė

20

11,3

8,3

45

300

Priešnakčiai

10

5,6

4,2

23

150

Viso per dieną gramais:

 

56,25

41,7

225

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

14

10

56

375

Priešpiečiai arba pavakariai

10

6

4

23

150

Pietūs

40

23

17

90

600

Vakarienė

25

14

10

56

375

Viso per dieną gramais:

 

56,25

42

225

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60

 

 

Dietos sudėtis 1800  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 67 g(15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 50g(iki 25 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Cholesterol - < 300 mg
  • Angliavandeniai - 270 g  (60%),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 1800 kcal
  • Druskos  - 5-6 g
  • Skysčiai - individualiai pagal gydytojo nurodymus
  • Valgymo režimas:  4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

13,5

10

54

360

Priešpiečiai

10

6,75

5

27

180

Pietūs

30

20,25

15

81

540

Pavakariai

10

6,75

5

27

180

Vakarienė

20

13,5

10

54

360

Priešnakčiai

10

6,75

5

27

180

Viso per dieną gramais:

 

67,5

50

270

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

17

13

68

450

Priešpiečiai arba pavakariai

10

7

5

27

180

Pietūs

40

27

20

108

720

Vakarienė

25

17

13

68

450

Viso per dieną gramais:

 

67,5

50

270

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 75 g(15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 56g(iki 25 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Cholesterolis - < 300 mg
  • Angliavandeniai - 300 g  (60%),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Energinė vertė: 2000 kcal
  • Druskos - 5-6 g
  • Skysčiai - individualiai pagal gydytojo nurodymus
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

15

11

60

400

Priešpiečiai

10

7,5

6

30

200

Pietūs

30

22,5

17

90

600

Pavakariai

10

7,5

6

30

200

Vakarienė

20

15

11

60

400

Priešnakčiai

10

7,5

6

30

200

Viso per dieną gramais:

 

75

56

300

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

19

14

75

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8

6

30

200

Pietūs

40

30

22

120

800

Vakarienė

25

19

14

75

500

Viso per dieną gramais:

 

75

56

300

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

25

60