Sumažinta skaidulinių medžiagų kiekio dieta (Sk)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: neskatinti žarnų susitraukimų ir nedidinti išmatų masės.

Dietos laikomasi kai yra:

  •  Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė;
  •  Lėtinis žarnų uždegimas;
  •  Viduriavimas.

 

Dietos patarimai:

  •  Didinkite baltymų kiekį ir mažinkite riebalų bei skaidulinių medžiagų kiekį racione;
  •  Racioną turi sudaryti maisto produktai, nestimuliuojantys virškinimo sistemos judesių ir visiškai suvirškinami – džiūvėsiai, maltos žuvies, mėsos kukulaičiai, virta mėsa, žuvis;
  •  Nevartokite maisto produktų, kuriuose yra daug skaidulinių medžiagų (vaisių, daržovių ir kt), venkite žalių vaisių ir daržovių;
  •  Nevartokite riešutų, kruopų su sėlenomis, rupių miltų gaminius ir su luobele;
  •  Nevartokite maisto produktus kuriuose daug jungiamojo audinio;
  •  Nevartokite pieno ir pieno produktų, jei netoleruojate;
  •  Mažinti suvartojamą riebalų kiekį;
  •  Reguliuokite maisto konsistenciją;
  •  Pasirinkite tinkamą gamybos būdą – virimą;
  •  Valgykite po mažai, dažnai 4-6 kartus per dieną, lėtai, gerai sukramtykite maistą, reguliariai;
  •  Nustoję viduriuoti, maitinkitės pagal pagrindinės dietos sveikiesiems  reikalavimus;
  •  Ribokite visų rūšių gyvūninius riebalus (mažiau kaip 30 %paros kaloringumo);

 

Maisto pasirinkimas

Maisto grupė

Vartotina

Vengtina

Duona ir pyrago gaminiai (5 valgymai)

Vakarykštė ar padžiovinta  ruginė ir kvietinė duona, bandelės sausainiai (neriebūs), džiūvėsiai. Paprastos tešlos pyragas (ribotai).

Šviežia,rupi ruginė ir kvietinė duona, kviečių selenos.

 

Mėsa, paukštiena ir jų produktai

Liesa mėsa, veršiena, virta neriebi jautiena, kumpis, triušiena (be sausgyslių), vištiena, kalakutiena  be odos, . Patiekiama virta mėsa be padažų.

Riebi mėsa, turinti daug jungiamojo audinio, kepta mėsa, rūkytos dešros, dešrelės,  užkandiniai konservai..

Žuvis

Visų rūšių virta, patiekiama be padažų.

Riebi, sūdyta, rūkyta žuvis, užkandiniai konservai, kepti žuvies patiekalai, ikrai.

 

Pienas ir jo produktai

Jei toleruoja visi rūgštūs pieno produktai (kefyras, jogurtas, nerūgščios trintos varškės).

Pienas

 

Kiaušiniai ir jų gaminiai

Jei toleruoja. Minkštai virti kiaušiniai.

Kepti kiaušiniai.

Riebalai

Sviestas, bet nedaugiau kaip 5-10g per dieną, augalinis aliejus.

Kremai, taukai, lašiniai. Riebūs patiekalai, majonezas, grietinė, konservai.

Kruopų ir makaronų gaminiai

Ryžių, avižų, grikių kruopų gaminiai, vermišeliai, makaronai, lakštiniai, spagečiai. Vandenyje virtos, trintos košės iš leistinų kruopų.

Visi kiti – perlinės, miežinės, kvietinės manų kruopos.

Daržovės, bulvės (turinčios mažai skaidulinių medžiagų)

Virtos trintos bulvės, žiediniai kopūstai, morkos, žirneliai. Daržovių tyrė kuri neskatina viduriavimo.

 

 

Visos kitos žalios daržovės, daržovės sukeliančios pilvo pūtimą: pupelės, žirniai, lęšiai, svogūnai, brokoliai, kopūstai.

Vaisiai ir uogos

Visi virti vaisiai ir uogos be luobelės ir be sėklų (kompotai, kisieliai). Džiovintos mėlynės, kepti obuoliai.

Žali, konservuoti vaisiai ir uogos su luobele ir sėklomis. Razinos, figos, datulės, bananai. Vaisiai didinantys dujų kiekį žarnose: žali obuoliai, vynuogės, avokadas, kriaušės, slyvos.

Saldumynai ir gėrimai

Cukrus, medus, sirupai - ribotai.

Arbata, kava be cukraus. Vaisių ir uogų kompotai, negazuotas vanduo, stipri arbata, erškėtuogių, mėlynių, ramunėlių užpilai.

Saldumynai, pudingai, pyragai su riešutais ar vaisiais, džemais, marmeladais. Alkoholiniai, gazuoti gėrimai, sultys.

Sriubos

Liesos mėsos, paukštienos, žuvies sultiniai, gleivingos ktuopų, virtos vandenyje ar sultinyje su daržovėmis (bulvės, morkos) ir virta pertrinta mėsa.

Riebios, pieniškos. Gleivingos kvietinės,perlinės, manų kruopų sriubos. Taip pat sriubos su vengtinomis daržovėmis (kopūstai, žirneliai, burokėliai).

Apie maistą, kuris lėtina arba skatina žarnų peristaltiką, skaitykite skyrelyje Ar žinai...

 

Maisto produktai didinantys dujų kiekį žarnose.

Daržovės:

  • pupelės, žirniai;
  • brokoliai;
  • Briuselio kopūstai;
  • Žiediniai kopūstai;
  • Kukurūzai;
  • Agurkai;
  • Lęšiai;
  • Svogūnai;
  • Žalieji pipirai;
  • Ridikėliai;
  • Rabarbarai;
  • ·Sojos;
  • Ropės.

Vaisiai:

  • Žali obuoliai;
  • Obuolių sultys;
  • Avokadas;
  • Kriaušės;
  • Slyvos.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d.  įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiu nuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 100 g(20%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 66 g(<30 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių.
  • Angliavandeniai - 250 g(50%), įskaitant apie 10% monosacharidų
  • Energinė vertė:  2000 kcal
  • Natris - 1462 mg
  • Kalis - 4117 mg
  • Kalcis - 1066 mg
  • Fosforas - 1489 mg
  • Geležis - 20,6 mg
  • Druskos - 5-6 g
  • Skysčiai - 1,5 -2 l.
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

20

13,3

50

400

Priešpiečiai

10

10

6,7

25

200

Pietūs

30

30

20

75

600

Pavakariai

10

10

6,7

25

200

Vakarienė

20

20

13,3

50

400

Priešnakčiai

10

10

6,7

25

200

Viso per dieną gramais:

 

100

66,7

250

2000

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

50

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

25

17

63

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

10

7

25

200

Pietūs

40

40

27

100

800

Vakarienė

25

25

17

63

500

Viso per dieną gramais:

 

100

67

250

2000

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

50

 

 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 110 g(20 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 73 g(<30 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų  riebalų rūgščių.
  • Angliavandeniai - 275 g  (50%), įskaitant apie 10% monosacharidų
  • Energinė vertė: 2200 kcal
  • Natris - 1462 mg
  • Kalis - 4117 mg
  • Kalcis - 1066 mg
  • Fosforas - 1489 mg
  • Geležis - 20,6 mg
  • Druskos - 5-6 g
  • Skysčiai - 1,5 -2 l.
  • Valgymo režimas: 4-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

22

14,7

55

440

Priešpiečiai

10

11

7,3

28

220

Pietūs

30

33

22

83

660

Pavakariai

10

11

7,3

28

220

Vakarienė

20

22

14,7

55

440

Priešnakčiai

10

11

7,3

28

220

Viso per dieną gramais:

 

110

73,3

275

2200

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

50

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

28

18

69

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

11

7

28

220

Pietūs

40

44

29

110

880

Vakarienė

25

28

18

69

550

Viso per dieną gramais:

 

110

73

275

2200

Viso per dieną, proc.:

100

20

30

50