Spausdinti

Sumažinto laktozės kiekio dieta(Lac↓)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas. Pašalinti blogo laktozės įsisavinimo sukeltus simptomus (viduriavimą, pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir ūminius pilvo skausmus) bei aprūpinti organizmą reikalingu maistu. Energijos ir maistinių medžiagų kiekis turi atitikti standartinės terapinės dietos reikalavimus. Dietos laikomasi netoleruojant pieno cukraus – laktozės dėl fermento laktazės stokos.

 

Bendri patarimai:

Patartina:

 

Maisto pasirinkimas

Maisto produktai be laktozės (galima vartoti):

Maisto produktai, turintys mažai laktozės

Žemiau išvardyti maisto produktai turi šiek tiek laktozės. Skiriant dietą be laktozės, jų vartoti negalima. Jei taikoma sumažinto laktozės kiekiodieta, šių produktų vartojimas pritaikomas individualiai.

Maisto produktai, turintys daug laktozės

Tokių produtų reikėtų nevartoti skiriant belaktozinę dietą. Jei skiriama sumažinto laktozės kiekio dieta, maži šių produktų kiekiai, suvartojami gaminant maistą, gali būti toleruojami

 

Maisto pasirinkimas

Maisto produktai

Vartotini

Pienas ir jo produktai

Neribotas kiekis šviesių fermentinių sūrių, tepamų lydytų sūrių. Nedideli kiekiai kitų šviesių sūrių. Vengti rudo sūrio, visų rūšių pieno. Sumažintos laktozės kiekio pieną daugelis toleruoja.

Kiaušiniai

Kaip standartinėje PL dietoje.

Žuvis ir žuvies gaminiai

Kaip standartinėje dietoje. Jeigu vartojami pusgaminiai, žr. informaciją ant pakuotės.

Mėsa, paukštiena (vištiena, viščiukai broileriai, kalakutiena) ir jų gaminiai

Kaip standartinėje dietoje. Jeigu vartojami pusgaminiai, žr. informaciją ant pakuotės.

Duona ir grūdų gaminiai.

Kaip standartinėje PL dietoje. Visų rūšių kruopos, miltai, pusryčių mišiniai. Pyragai, sausainiai ir duona be pieno.

Bulvės.

Kaip standartinėje PL dietoje.

Daržovės.

Kaip standartinėje PL dietoje. Jeigu vartojami pusgaminiai, pvz. sriubos ar žr. informaciją ant pakuotės.

Uogos ar vaisiai.

Kaip standartinėje PL dietoje.

Cukrus ir saldėsiai.

Kaip standartinėje PL dietoje. Kai kurie medikamentai ir saldumynai turi laktozės.

 

Vartotini ir vengtini produktai bepienei dietai

Maisto produktai

Vartotini

Vengtini

Pienas ir jo produktai

Pieno pakaitalai, sojų penas, augaliniai kavos balintojai, pjaustomi sūriai, jei toleruojama: rauginto pieno produktai (varškė, kefyras, sūrių gaminiai).

Pienas ir su juo pagaminti patiekalai, pudingai, kakavos gėrimai, kondensuotas pienas, pieno milteliai.

Kiaušiniai

Bet kokiu pavidalu.

 

Žuvis ir jos produktai

Visų rūšių.

 

Mėsa, paukštiena (vištiena, viščiukai broileriai, kalakutiena) ir jų produktai

Visų rūšių.

Sumažinto ribumo dešros, kepeninės dešros, konservai, užšaldyti konservai.

 

Daržovės ir bulvės

Visų rūšių.

Bulvių milteliai, konservai, užšaldyti gaminiai.

Vaisiai ir uogos

Kaip standartinėje PL dietoje.

 

Riebalai

Aliejai.

Gyvūniniai riebalai.

Grūdiniai gaminiai, duona

Visų rūšių be pieno.

Gaminiai su pienu, pieniškos dešrelės.

Cukrus ir saldumynai

Cukrus, vaisių cukrus, uogienės, pyragas ir kepiniai be pieno, pyragai ir kiaušinių baltymas, biskvitas.

Konditeriniai pyragai ir kepiniai, sviestiniai kremai, grieinės tortai, šokaladiniai saldainiai, karamelės ir kt.

Gėrimai

Visų rūšių be pieno.

Gėrimai su pienu.

Kita

 

Tirpios sriubos ir padažai, kremai, konservai su laktoze.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d.  įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiu nuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.

 

Dietos sudėtis 1500  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

9

10

43,5

300

Priešpiečiai

10

4,5

5

21,75

150

Pietūs

30

13,5

15

65,25

450

Pavakariai

10

4,5

5

21,75

150

Vakarienė

20

9

10

43,5

300

Priešnakčiai

10

4,5

5

21,75

150

Viso per dieną gramais:

 

45

50

217,5

1500

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

11,25

12,5

54,38

375

Priešpiečiai arba pavakariai

10

4,5

5

21,74

150

Pietūs

40

18

20

87

600

Vakarienė

25

11,25

12,5

54,38

375

Viso per dieną gramais:

 

45

50

217,5

1500

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58

 

 

Dietos sudėtis 1800  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

10,8

12

52,2

360

Priešpiečiai

10

5,4

6

26,1

180

Pietūs

30

16,2

18

78,3

540

Pavakariai

10

5,4

6

26,1

180

Vakarienė

20

10,8

12

52,2

360

Priešnakčiai

10

5,4

6

26,1

180

Viso per dieną gramais:

 

54

60

261

1800

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

14,63

15

64,13

450

Priešpiečiai arba pavakariai

10

5,84

6

25,64

180

Pietūs

40

23,4

24

102,6

720

Vakarienė

25

14,63

15

64,13

450

Viso per dieną gramais:

 

54,5

60

256,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

12

13

58

400

Priešpiečiai

10

6

7

29

200

Pietūs

30

18

20

87

600

Pavakariai

10

6

7

29

200

Vakarienė

20

12

13

58

400

Priešnakčiai

10

6

7

29

200

Viso per dieną gramais:

 

60

67

290

2000

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

15

17

73

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

6

7

29

200

Pietūs

40

24

27

116

800

Vakarienė

25

15

17

73

500

Viso per dieną gramais:

 

65

67

285

2000

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58

 

 

Dietos sudėtis 2200  kca

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

13,2

15

63,8

440

Priešpiečiai

10

6,6

7

31,9

220

Pietūs

30

19,8

22

95,7

660

Pavakariai

10

6,6

7

31,9

220

Vakarienė

20

13,2

15

63,8

440

Priešnakčiai

10

6,6

7

31,9

220

Viso per dieną gramais:

 

66

73

319

2200

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58

 

 

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

17

18

80

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

7,14

7

32

220

Pietūs

40

26

29

128

880

Vakarienė

25

17

18

80

220

Viso per dieną gramais:

 

66

73

319,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58