Spausdinti

Sumažinto laktozės kiekio dieta(Lac↓)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas. Pašalinti blogo laktozės įsisavinimo sukeltus simptomus (viduriavimą, pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir ūminius pilvo skausmus) bei aprūpinti organizmą reikalingu maistu. Energijos ir maistinių medžiagų kiekis turi atitikti standartinės terapinės dietos reikalavimus. Dietos laikomasi netoleruojant pieno cukraus – laktozės dėl fermento laktazės stokos.

 Dietos laikomasi, kai yra:

Patiekalai ruošiami iš maisto produktų, turinčių mažai laktozės (netiekti pieno).

Bendri patarimai:

Patartina:

 

Maisto pasirinkimas

Maisto produktai be laktozės (galima vartoti):

Maisto produktai, turintys mažai laktozės

Žemiau išvardyti maisto produktai turi šiek tiek laktozės. Skiriant dietą be laktozės, jų vartoti negalima. Jei taikoma sumažinto laktozės kiekiodieta, šių produktų vartojimas pritaikomas individualiai.

Maisto produktai, turintys daug laktozės

Tokių produtų reikėtų nevartoti skiriant belaktozinę dietą. Jei skiriama sumažinto laktozės kiekio dieta, maži šių produktų kiekiai, suvartojami gaminant maistą, gali būti toleruojami

 

Maisto pasirinkimas

Maisto produktai

Vartotini

Pienas ir jo produktai

Neribotas kiekis šviesių fermentinių sūrių, tepamų lydytų sūrių. Nedideli kiekiai kitų šviesių sūrių. Vengti rudo sūrio, visų rūšių pieno. Sumažintos laktozės kiekio pieną daugelis toleruoja.

Kiaušiniai

Kaip standartinėje PL dietoje.

Žuvis ir žuvies gaminiai

Kaip standartinėje dietoje. Jeigu vartojami pusgaminiai, žr. informaciją ant pakuotės.

Mėsa, paukštiena (vištiena, viščiukai broileriai, kalakutiena) ir jų gaminiai

Kaip standartinėje dietoje. Jeigu vartojami pusgaminiai, žr. informaciją ant pakuotės.

Duona ir grūdų gaminiai.

Kaip standartinėje PL dietoje. Visų rūšių kruopos, miltai, pusryčių mišiniai. Pyragai, sausainiai ir duona be pieno.

Bulvės.

Kaip standartinėje PL dietoje.

Daržovės.

Kaip standartinėje PL dietoje. Jeigu vartojami pusgaminiai, pvz. sriubos ar žr. informaciją ant pakuotės.

Uogos ar vaisiai.

Kaip standartinėje PL dietoje.

Cukrus ir saldėsiai.

Kaip standartinėje PL dietoje. Kai kurie medikamentai ir saldumynai turi laktozės.

 

Vartotini ir vengtini produktai bepienei dietai

Maisto produktai

Vartotini

Vengtini

Pienas ir jo produktai

Pieno pakaitalai, sojų penas, augaliniai kavos balintojai, pjaustomi sūriai, jei toleruojama: rauginto pieno produktai (varškė, kefyras, sūrių gaminiai).

Pienas ir su juo pagaminti patiekalai, pudingai, kakavos gėrimai, kondensuotas pienas, pieno milteliai.

Kiaušiniai

Bet kokiu pavidalu.

 

Žuvis ir jos produktai

Visų rūšių.

 

Mėsa, paukštiena (vištiena, viščiukai broileriai, kalakutiena) ir jų produktai

Visų rūšių.

Sumažinto ribumo dešros, kepeninės dešros, konservai, užšaldyti konservai.

 

Daržovės ir bulvės

Visų rūšių.

Bulvių milteliai, konservai, užšaldyti gaminiai.

Vaisiai ir uogos

Kaip standartinėje PL dietoje.

 

Riebalai

Aliejai.

Gyvūniniai riebalai.

Grūdiniai gaminiai, duona

Visų rūšių be pieno.

Gaminiai su pienu, pieniškos dešrelės.

Cukrus ir saldumynai

Cukrus, vaisių cukrus, uogienės, pyragas ir kepiniai be pieno, pyragai ir kiaušinių baltymas, biskvitas.

Konditeriniai pyragai ir kepiniai, sviestiniai kremai, grieinės tortai, šokaladiniai saldainiai, karamelės ir kt.

Gėrimai

Visų rūšių be pieno.

Gėrimai su pienu.

Kita

 

Tirpios sriubos ir padažai, kremai, konservai su laktoze.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" Nr. V-1000 2019 m. rugpjūčio 20 d. TAR, 2019 08 20, Nr. 13300.

 

Dietos sudėtis 1500  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

14,06

12,5

51,56

375

Priešpiečiai arba pavakariai

10

5,63

5

20,63

150

Pietūs

40

22,5

20

82,5

600

Vakarienė

25

14,06

12,5

51,56

375

Viso per dieną gramais:

 

56,25

50

206,25

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 1800  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

16,88

15

61,88

450

Priešpiečiai arba pavakariai

10

6,75

6

24,75

180

Pietūs

40

27

24

99

720

Vakarienė

25

16,88

15

61,88

450

Viso per dieną gramais:

 

67,5

60

247,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

8,75

16,68

68,75

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

7,5

6,67

27,5

200

Pietūs

40

30

26,68

110

800

Vakarienė

25

18,75

16,68

68,75

500

Viso per dieną gramais:

 

75

66,7

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2200  kca

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

20,63

18,33

75,63

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8,25

7,33

30,25

220

Pietūs

40

33

29,32

121

880

Vakarienė

25

20,63

18,33

75,63

220

Viso per dieną gramais:

 

82,5

73,3

302,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55