Trintas tirštas maistas (Tm)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti organizmą reikiamu pagal fiziologinius poreikius maistinių medžiagų ir energijos kiekiu, parenkant mėgiamą, įvairų visavertį, naudingą organizmui maistą.

Dietos laikomasi, kai yra:

  • kramtymo bei rijimo sutrikimai;
  • dantų bloga būklė;
  • skausminga burnos ertmė ir ryklė;
  • įvairios virškinimo trakto problemos.

 

Dietos patarimai:

  • maistas turi būti visavertis, lengvai virškinamas;
  • galima valgyti viską nuo ko nėra blogai;
  • į 200 g masės įpilama 50 - 100 ml skysčio;
  • valgyti trintus vaisius ar daržoves;
  • gerkite reikiamą skysčių kiekį;
  • maistas kambario temperatūros, kvapnus;
  • pasirinkti tinkamą maisto paruošimo būdą – virimas, šutinimas, troškinimas;
  • maistas tirštas, trintas;
  • valgyti po mažai, dažnai 6-8 kartus per dieną.

 

Maisto pasirinkimas

Maisto grupės

Vartotini

1

2

Mėsa ir jos produktai, vištiena kalakutiena ir jų produktai

Tinka malta  visų  rūšių mėsa.  Apie 180 g. Šaltiena iš jautienos, kiaulienos, vištiena drebučiuose.

Duona (trys valgymai per dieną)

Minkšta kvietinė duona, minkštos bandelės.

Žuvis ir jos produktai

Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D. Vartoti trinta.

Pienas ir jo produktai (po 2 puodelius per dieną)

Jei toleruoja  pieno produktai: pienas saldus ar rūgštus pagal pageidavimą.

Riebalai (6 šaukšteliai ir daugiau)

Linų, sėmenų, saulėgrąžų, rapsų ir kt. aliejai, sviestas.

Kiaušiniai( po 1 kiaušinį per dieną)

Garuose virtas omletas.

Kruopos ir miltai (1 valgymas per dieną)

Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt.Gaminamos įvairios košės, jei toleruoja virtos piene.

Bulvės

Įvairios trintos košės.

Daržovės

Įvairios trintos daržovės jų sultys, vengti daržovių skatinančių dujų susidarymą organizme.

Vaisiai, uogos

Trinti vaisiai ir uogos. Šviežios sultys, išskyrus tomatų, nektarinų, slyvų.  turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti citrusines sultys.

Cukrus ir saldėsiai

Mažinti cukraus kiekį.

Gėrimai

Arbata, kava, maistingieji gėrimai

 

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų. Patvirtinta SAM 2015m. rugpjūčio 27 d.  įsakymas Nr. V-998, įsigaliojančiunuo 2016-01-01 TAR, 2015-08-28, Nr. 13116.

 

Dietos sudėtis 1800  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 54 g(12%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 60 g(30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniaii - 225  g  (58 %),
  • Skaidulinių medžiagųi - 25-30 g.
  • Energinė vertė: 1800 kcal
  • Kalisi - 3-4 g
  • Natrisi - 2-3 g
  • Askorbo rūgštisi - 60 mg
  • Skysčiaii - iki 2 l/d.
  • Valgymo režimas: 6  k./d.,
  • Dietą sudaro trintas maistas
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

10,8

12

45

360

Priešpiečiai

10

5,4

6

22,5

180

Pietūs

30

16,2

18

67,5

540

Pavakariai

10

5,4

6

22,5

180

Vakarienė

20

10,8

12

45

360

Priešnakčiai

10

5,4

6

22,5

180

Viso per dieną gramais:

 

54

60

225

1800

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymaii - 60 g(12%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalaii - 67 g(30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai i - 290  g  (58 %),
  • Skaidulinių medžiagųi - 25-30 g.
  • Energinė vertė: 2000 kcal
  • Kalisi - 3-4 g
  • Natrisi - 2-3 g
  • Askorbo rūgštisi - 60 mg
  • Skysčiaii - iki 2 l/d.
  • Valgymo režimas: 6  k./d.,
  • Dietą sudaro trintas maistas
  • Dieta visavertė.

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

12

13

58

400

Priešpiečiai

10

6

7

29

200

Pietūs

30

18

20

87

600

Pavakariai

10

6

7

29

200

Vakarienė

20

12

13

58

400

Priešnakčiai

10

6

7

29

200

Viso per dieną gramais:

 

60

67

290

2000

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58

 

 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymaii - 66 g(12%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalaii - 73 g(30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniaii - 319  g  (58 %),
  • Skaidulinių medžiagųi - 25-30 g.
  • Energinė vertė: 2200 kcal
  • Kalisi - 3-4 g
  • Natrisi - 2-3 g
  • Askorbo rūgštisi - 60 mg
  • Skysčiaii - iki 2 l/d.
  • Valgymo režimas: 6  k./d.,
  • Dietą sudaro trintas maistas
  • Dieta visavertė.

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

13,2

15

63,8

440

Priešpiečiai

10

6,6

7

31,9

220

Pietūs

30

19,8

22

95,7

660

Pavakariai

10

6,6

7

31,9

220

Vakarienė

20

13,2

15

63,8

440

Priešnakčiai

10

6,6

7

31,9

220

Viso per dieną gramais:

 

66

73

319

2200

Viso per dieną, proc.:

100

12

30

58