Sumažinta druskos kiekio dieta (NaCl)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: sumažinti skysčių kaupimąsi organizme.

Dietos laikomasi kai yra:

  • Padidėjęs kraujospūdis;
  • Pabrinkimai, patinimai;
  • Širdies veiklos (kraujotakos) nepakankamumas (I50);
  • Miokardo infarktas (I21–I22);
  • Lėtinės inkstų ligos;
  • Progresuojantis inkstų nepakankamumas;
  • Įvairios kilmės arterinė hipertenzija (I10, I15) po širdies operacijų;
  • Dekompensuotos kepenų ligos.

Patiekalai ruošiami be druskos, gardinami prieskoninėmis žolelėmis.

Pagrindinė ligonių dieta (PL)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: patenkinti sergančiųjų lėtinėmis ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje maistinių medžiagų ir energijos poreikius.

Dietos laikomasi, kai sergama:

  • lėtiniu skrandžio uždegimu;
  • opaligė;
  • įvairios kilmės kepenų uždegimu;
  • kitos kepenų ir tulžies latakų ligos;
  • raumenų, kaulų ir sąnarių ligos.

Sumažinta riebalų kiekio dieta (R↓)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: mažinti  riebalų koncentraciją kraujo serume, padidėjusį cholesterolio kiekį, silpninti virškinimo sutrikimų simptomus.

Dietos laikomasi, kai yra:

  • Hiperlipidemija (E78.2, E78.4, E78.5);
  • Hipercholesterolemija (E78.0, E78.9);
  • Aterosklerozė (I67.2, I70);
  • Išeminė širdies liga (I24–I25);
  • Arterinė hipertenzija:
    • pirminė (esencilinė) hipertenzija (I10);
    • antrinė hipertenzija (I15);
  • Gerybinė intrakranijinė hipertenzija (G93.2);
  • Nutukimas (E65–E66);
  • Cukrinis diabetas (E10–E14);
  • Nealkoholinė ir alkoholinė kepenų steatozės;
  • Tulžies pūslės ligos (C23, K80, K82);
  • Miokardo infarktas (I21–I22);
  • hipotirozė (E02–E03).
  • Pacientai, kurie vartoja mirtazapiną, kvetiapiną, olanzapiną ar klozapiną (nes šie vaistai gali sutrikdyti metabolizmą, angliavandenių bei riebalų apykaitą).

Patiekalai ruošiami nenaudojant maisto produktų, kurių sudėtyje daug sočiųjų riebiųjų rūgščių.

Pustirštis trintas maistas  (Ptm)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti adekvačiu maistinių medžiagų ir energijos kiekiu tokiu maisto konsistencijos pavidalu, kuris nereikalauja kramtyti arba nesant galimybės nuryti kietą maistą.

Dietos laikomasi kai yra:

  • Stemplės susiaurėjimas (K22.2);
  • Burnos ertmės, ryklės ligos (C06, C10, C11, C13, C14, D00, D10, D37, J39.1, J39.2, K09, K13, T28.0, T28.5);
  • Pilorostenozė (K31.8);
  • Kramtymo ir rijimo sutrikimai;
  • Kitos būklės, kai netinka kietos konsistencijos maistas;
  • Burnos ertmės, ryklės operacijos;
  • Žandikaulio fiksacija;
  • Opaligės komplikacijos;
  • Nustojus kraujuoti skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opai;
  • Gresiantis opos prakiurimas.

Dietą sudaro pusiau tirštas (grietinėlės konsistencijos) maistas. Patiekalai verdami vandenyje, garuose, ruošiami konvekcinėse krosnyse. Patiekalai pertrinami trintuvuose, reikiama konsistencija pasiekiama prie 200 g sausos masės pridedant 200 ml skysčio. Dieta nevisavertė maisto įvairovės ir maistinių medžiagų atžvilgiu. Skiriant ilgiau nei tris dienas papildomai skirtini enterinio maitinimo mišiniai.

Trintas tirštas maistas (Tm)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti organizmą reikiamu pagal fiziologinius poreikius maistinių medžiagų ir energijos kiekiu, parenkant mėgiamą, įvairų visavertį, naudingą organizmui maistą.

Dietos laikomasi, kai yra:

  • kramtymo bei rijimo sutrikimai;
  • dantų bloga būklė;
  • skausminga burnos ertmė ir ryklė;
  • įvairios virškinimo trakto problemos.

Patiekalai pertrinti, malti, tirštos konsistencijos. Bet kuri dieta gali būti modifikuota į Tm dietą.