Blogai valgantis vaikas

Vaidotas Urbonas
Docentas, vaikų gastroenterologas. Vaikų ligoninė,
Vilniaus universiteto vaikų ligoninės Santariškių klinikos

Dažnai tėvai skundžiasi, kad vaikas blogai valgo. Žinoma, yra vaikų, kurių apetitas iš tiesų blogas, jie mažai valgo, todėl nuo bendraamžių atsilieka ir ūgiu, ir svoriu, tuomet juos būtina ištirti. Bet dar daugiau yra vaikų, kurių ir ūgis, ir svoris yra toks, koks pagal amžių ir turėtų būti, tačiau tėvai vis tiek pergyvena, kad vaikas nepakankamai suvalgo. Kiekvieno vaiko apetitas – individualus. Ir jei vaikas jaučiasi gerai, yra energingas, nėra reikalo rūpintis, kad jis valgo per mažai.

Vienas iš svarbiausių objektyvių prasto vaiko valgymo požymių atsiliekantis augimas. Tėvai turėtų reguliariai, bent kas tris - šešis mėnesius pamatuoti vaiko ūgį, jį pasverti ir pasižiūrėtų ar augimas atitinka normą pagal Lietuvos vaikų augimo diagramas, kurią galima rasti vaikų ambulatorinėse sveikatos kortelėse ar internete. Jei patiems sunku įvertinti atsineškite svorio, ūgio duomenis (nuo gimimo) pas gydytoją. Gydytojams tokia vaiko augimo ir svorio kreivė tiek pat svarbi, kiek ir kraujospūdžio tyrimai, bendras kraujo tyrimas.  Vaikų augimo diagramas rasite čia.

Norėčiau paneigti mitą, kad kuo daugiau vaikas valgys, tuo stipresnis bus jo imunitetas. Maisto įtaka imunitetui iš tiesų labai nedidelė. Maitinimasis turi įtakos imunitetui, kuomet vaikas nori valgyti, bet negauna maisto. Tuo tarpu, kuomet maisto yra pakankamai, bet sveikas vaikas nenori valgyti, tuomet maistas imuniteto nepagerins. Kiek yra nutukusių vaikų, kurie „neišsikapsto“ iš infekcinių ligų!

Svarbiausias maitinimosi principas: maistas turi būti kuo įvairesnis. Todėl dauguma medikų nepritaria dabar madingiems kraštutinumams  – žaliavalgystei, vegetarizmui

Ar vaikas intuityviai jaučia, ką jam reikia valgyti, kas jam sveika ir naudinga? Iš tiesų vaiko organizmas nėra toks tobulas, kad „pasirinktų“ tinkamą maistą. Todėl vaiko  racioną turi reguliuoti suaugusieji. Vaikas turi valgyti ir mėsos, ir pieno produktų, ir vaisių, daržovių, ir saldumynų.

Geriausias vitaminų šaltinis - naturalūs maisto produktai: vaisiai, daržovės, pieno produktai, žuvis. Mitas, kad nuo peršalimo ligų apsaugo ir imunitetą stiprina vitaminas C. Jo organizmui reikia nebent tada, jei žmogus serga skorbutu ar organizmui trūksta vitamino C, o tai labai reti atvejai. Didelės vitamino C dozės gali pažeisti stemplės ar skrandžio gleivinę.. ˜

Kodėl svarbu, kad vaikas tinkamai maitintųsi? Sulenkite jauno medelio šaką ir kuriam laikui sulenktą pririškite. O paskui atriškite. Vieta, kur buvo surišta, ir liks kreiva, o jei norėsite šaką ištiesinti, ją nulaušite. Taip ir su vaiko maitinimuisi. Jei nuo vaikystės jis bus tinkamai maitintas įvairiu maistu, nepermaitintas, tuo mažiau sirgs suaugęs. Ne veltui gydytojai pastaruoju metu vis dažniau vartoja terminą „tūkstantis  pirmųjų gyvenimo dienų“. Tiek laiko trunka moters nėštumas ir pirmieji dveji vaiko gyvenimo metai.