Vaiko ūgio ir svorio lentelės ir grafikai

Nustatant vaiko mitybą labai svarbus antropometrinis tyrimas, nustatomas vaiko fizinio vystymosi lentelių pagalba. Atliekant antropometrinį vaiko tyrimą, vertinami svarbiausi rodikliai - kūno svoris ir ūgis. Kiti rodikliai, pvz., odos raukšlės storis, žasto apimtis, galvos apimtis, nėra tokie svarbūs.

Vaikų fizinio vystymosi lentelėse (toliau - diagramoms) naudojamas procentilinis metodas, kurio esmė yra tokia: ūgio (svorio ar kitų matmenų) dydžiai suskirstomi į 100 intervalų. Kiekvienam dydžių intervalui nubraižoma kreivė (diagrama). Šios kreivės yra vadinamos procentinėmis, o tarpai tarp jų – koridoriais.

Ūgio (svorio, galvos apimties ir t.t.) intervalai skirstomi taip:

  • Vidutinis: tarp 25-os ir 75-os procentilės (vidurkis (medianas) - 50-ta procentilė.

  • Didesnis nei vidutinis: tarp 75-os ir 90-os procentilės

  • Didelis: tarp 90-os ir 97-os procentilės

  • Labai didelis: nuo 97-os procentilės

  • Mažesnis nei vidutinis: tarp 10-os ir 25-os procentilės

  • Mažas: tarp 3-ios ir 10-os procentilės

  • Labai mažas: žemiau nei 3-ia procentilė

Pavyzdžiui, jei gydytojas sako, kad judviejų mažylio ūgis yra 70-toje ūgio procentilėje, tai reiškia, kad 70% tokio amžiaus mažylių yra mažesni nei jūsiškis ir 30% – aukštesni. Kadangi vaiko ūgis patenka į koridorių tarp 25-os ir 75-os procentilių, vaiko ūgis bus laikomas vidutiniu.

3-97 procentilių tyrimo duomenys yra normalūs ir rodo, kad fizinis vaiko išsivystymas yra normalus. Dažnai būna, kad sveikų vaikų ūgio ir kūno svorio kreivės svyruoja tarp 25-os ir 75-os procentilių. Tačiau jei vaiko ūgio ir kūno svorio kreivės kyla progresuojančiai aukštyn ar leidžiasi žemyn ir neišlaiko bendros tendencijos, vadinasi, yra sutrikusi mityba. Jei vaiko kūno svoris neatitinka ūgio, vadinasi, nepakankama vaiko mityba atsirado per trumpą laiko tarpą. Jei vaiko ūgis atsilieka ir neatitinka vaiko amžiaus, priežastisgali būti lėtinė mitybos stoka. Fizinio vaiko vystymosi kriterijumi laikomas kūno svorio kitimas, atsižvelgiant į vaiko ūgį.

Kaip matuoti vaiko ūgį. Jei vaikas dar negali tvirtai stovėti, matuokite paguldę mažylį ant grindų taip, kad remtųsi viršugalviu į sieną. Tuomet švelniai ranka ištiesinkite vaiko kojytes per kelius ir pasižymėkite, iki kurios vietos siekia kulniukai. Tuomet centimetru ar liniuote pamatuokite atstumą nuo sienos iki pažymėtos vietos. Vaikas kuris jau gerai stovi, turėtų atsistoti prie sienos, ištiesinti kelius, nugarą, galvą laikyti tiesiai. Vaiko ūgį žymės linija, nubrėžta sulig vaiko viršugalviu.

Kaip pasverti vaiką. Kol kūdikis dar mažas, tiksliausiai jį pasvers pediatras specialiai tam skirtomis svarstyklėmis. Tačiau jei nori tai padaryti namuose, įprastomis kūno svarstyklėmis, tačiau atkreipkite dėmesį, kokia yra jų paklaidos riba – kai kurių svarstyklių paklaida yra iki 0,5 kg, o tai kelių savaičių kūdikiui yra labai daug. Jei sversitės kūno svarstyklėmis, guldyti kūdikį ant jų bus nepatogu (o gal net ir pavojinga), tad geriausias būdas yra pradžioje pasisverti dviese su kūdikiu (laikant jį ant rankų), po to vienam (-ai. Tuomet iš bendro su kūdikiu svorio atimti savąjį – taip gausite kūdikio svorį. Geriausia, kad kūdikis būtų kuo mažiau aprengtas, geriausia nuogas. Kaip ir suaugusiems, geriausia būtų svertis tuo pačiu metu (pavyzdžiui ryte tik pabudus).

Naudota literatūra:

  • „Vaikų augimo ir brendimo vertinimas“. Med. dr J. Tutkuvienė  Vilnius, 1995 m.
  • „Vaikų dietologija: universiteto vadovėlis”. Sudaryt.: Liutauras Labanauskas, Rūta Rokaitė. Autoriai: L.Labanauskas, R.Rokaitė ir kt. Vilnius, 2009 m. – 652 p.

Kaip gaminti maistą?
  Dietinio maisto gamyba Šis receptūrų rinkinys ir gamybos technologijų aprašai skiriamas dietinių patiekalų ruošimui ne tik ligoninėse, sanatorijose, poilsio namuose, senelių bei vaikų namuose, bet ir visiems besigydantiems ar norintiems racionaliai maitintis namų sąlygomis. Pateiktų patieklalų receptūroje gerokai mažesnis cukraus ir riebalų kiekis.