Spausdinti

Pagrindinė nėščiųjų ir žindyvių dieta (P2)

 Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Padidinta bendra energijos vertė, baltymų kiekis skaičiuojamas 1,5 g vienam kilogramui idealaus kūno svorio. Dieta skiriama nėščiosioms (nuo II nėštumo trimestro) ir žindyvėms.

Maitinimosi įpročiai tiesiogiai veikia moters organizmą, vaisiaus audinių ir organų formavimąsi. Tinkamas nėščiosios maitinimasis yra labai svarbus nėštumo ir žindymo metu, kad aprūpintų organizmą reikiamu kalorijų, biologiškai vertingų baltymų, vitaminų, mineralinių medžiagų ir skysčių kiekiu, silpnintų atsiradusius nėščiųjų toksikozės simptomus.

Idealu, jei kūno svoris būtų optimalus iki nėštumo.Svorio prieaugis nėštumo laikotarpyje turėtų būti adekvatus. Labai svarbu nėščiajai nenutukti. Nėštumo metu kalorijų kiekio riboti negalima. Esant nėščiosios mitybos nepakankamumui vaisiaus svoris gali būti per mažas. Tokiam vaisiui kyla daugiau sveikatos ir raidos problemų.

Visavertis nėščiųjų maitinimasis reikalingas tam, kad nėštumo periodas būtų lengvesnis. Nėščioji turi žinoti, ką, kada ir kiek reikėtų suvalgyti, kad vaisius gerai vystytųsi ir kad išvengtų šalutinių nėštumo reiškinių.

Tinkamo maitinimosi pagrindas yra:

Labai svarbu valgyti reguliariai. Valgant per dieną tris kartus ar dažniau organizme palaikomas optimalus gliukozės kiekis, kuris yra vaisiaus energijos šaltinis ir turi įtakos jo raidai ir augimui.

Badaujant gliukozės koncentracija kraujyje sumažėja.

Nėščioji turėtų valgyti tada, kai jaučia alkį, ir nebevalgyti, pajutusi lengvą pilnumo pojūtį.

Dažniausiai užduodami klausimai apie nėščiųjų/žindyvių maitinimąsi.

 

Nėščiųjų dieta (P2n)

Tikslas :

Pirmaisiais dviem mėnesiais nėščiųjų tinkamas maitinimasis charakterizuojamas:

Augant vaisiui maistinių medžiagų ir energijos poreikiai didėja vaisiaus audinių ir organų vystymuisi. Be to, keičiasi ir moters kūnas: padidėja kraujo kiekis jo apykaitoje, padidėja širdies susitraukimai, pagerėja maisto vartojimas, didėja kūno svoris. Taip pat gali pabrinkti nežymiai rankos ir kojos, ypač II- oje nėštumo pusėje. Kitos problemos- rėmuo, vidurių užkietėjimas.

 

Dietos patarimai:

Kai kurios nėščiosios nevalgo pusryčių. Reikėtų keisti tokį įprotį:

× turėkite namuose ar darbovietėje dribsnių atsargų, turtingų skaidulinių medžiagų. Pamėginkite suvalgyti 1 puoduką dribsnių ir/ar vaisių, išgerti 225 g pieno (jei toleruojate);

× prieš einant miegoti paruoškite pusryčiams suvožtinius iš krekerių, užtepkite juos riešutų ar kitokiu sviestu, uždėkite riekelę banano ar kitokio vaisiaus. Ryte suvalgykite, užgeriant stikline pieno (jei toleruojate).

× neškitės į darbą indelį jogurto, nedidelę bandelę ar pakelį sulčių.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

 

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" Nr. V-1000 2019 m. rugpjūčio 20 d. TAR, 2019 08 20, Nr. 13300.

 Dietos sudėtis 1800  kcal

 

Dietos sudėtis g ir %:

 

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

18

14

40,5

360

Priešpiečiai

10

9

7

20,25

180

Pietūs

30

27

21

60,75

540

Pavakariai

10

9

7

20,25

180

Vakarienė

20

18

14

40,5

360

Priešnakčiai

10

9

7

20,25

180

Viso per dieną gramais:

 

90

70

202,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

20

35

45

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

20

15,6

45

400

Priešpiečiai

10

10

7,8

22,5

200

Pietūs

30

30

23,4

77,5

600

Pavakariai

10

10

7,8

22,5

200

Vakarienė

20

20

15,6

45

400

Priešnakčiai

10

10

7,8

22,5

200

Viso per dieną gramais:

 

100

78

225

2000

Viso per dieną, proc.:

100

20

35

45

 

 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

Valgymo režimas - 6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

22

17

49,5

440

Priešpiečiai

10

11

8,5

24,75

220

Pietūs

30

33

25,5

74,25

660

Pavakariai

10

11

8,5

24,75

220

Vakarienė

20

22

17

49,5

440

Priešnakčiai

10

11

8,5

24,75

220

Viso per dieną gramais:

 

110

85

247,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

20

35

45