Sergančiųjų cukriniu diabetu dieta (Cd)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Cukriniu diabetu susergama tada, kai dėl įvairių dauginių priežasčių sutrinka organizmo medžiagų apykaita (angliavandenių, riebalų, baltymų) dėl insulino sekrecijos sutrikimo. Dėl to labai svarbu skirti dėmesį gyvensenai, įskaitant tinkama maitinimąsi ir fizinį aktyvumą. Laikantis dietos, būtina apskaičiuoti individualiai pagal fiziologinius poreikius reikiamą maistinę ir energinę vertę. Būtinas kasdienis fizinis aktyvumas, kad išeikvoti apie 500 kcal.

Sumažinta purinų kiekio dieta (Pur)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: sumažinti purinų kieki organizme. Patiekalai ruošiami iš maisto produktų, kurių sudėtyje mažiau purinų.

Dietos laikomasi kai sergama:

  • Podagra (M10)
  • Sutrikęs purinų metabolizmas (E79)

Trintas tirštas maistas (Tm)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti organizmą reikiamu pagal fiziologinius poreikius maistinių medžiagų ir energijos kiekiu, parenkant mėgiamą, įvairų visavertį, naudingą organizmui maistą.

Dietos laikomasi, kai yra:

  • kramtymo bei rijimo sutrikimai;
  • dantų bloga būklė;
  • skausminga burnos ertmė ir ryklė;
  • įvairios virškinimo trakto problemos.

Patiekalai pertrinti, malti, tirštos konsistencijos. Bet kuri dieta gali būti modifikuota į Tm dietą.

Pustirštis trintas maistas  (Ptm)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti adekvačiu maistinių medžiagų ir energijos kiekiu tokiu maisto konsistencijos pavidalu, kuris nereikalauja kramtyti arba nesant galimybės nuryti kietą maistą.

Dietos laikomasi kai yra:

  • Stemplės susiaurėjimas (K22.2);
  • Burnos ertmės, ryklės ligos (C06, C10, C11, C13, C14, D00, D10, D37, J39.1, J39.2, K09, K13, T28.0, T28.5);
  • Pilorostenozė (K31.8);
  • Kramtymo ir rijimo sutrikimai;
  • Kitos būklės, kai netinka kietos konsistencijos maistas;
  • Burnos ertmės, ryklės operacijos;
  • Žandikaulio fiksacija;
  • Opaligės komplikacijos;
  • Nustojus kraujuoti skrandžio ar dvylikapirštės žarnos opai;
  • Gresiantis opos prakiurimas.

Dietą sudaro pusiau tirštas (grietinėlės konsistencijos) maistas. Patiekalai verdami vandenyje, garuose, ruošiami konvekcinėse krosnyse. Patiekalai pertrinami trintuvuose, reikiama konsistencija pasiekiama prie 200 g sausos masės pridedant 200 ml skysčio. Dieta nevisavertė maisto įvairovės ir maistinių medžiagų atžvilgiu. Skiriant ilgiau nei tris dienas papildomai skirtini enterinio maitinimo mišiniai.

Sumažinta riebalų kiekio dieta (R↓)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: mažinti  riebalų koncentraciją kraujo serume, padidėjusį cholesterolio kiekį, silpninti virškinimo sutrikimų simptomus.

Dietos laikomasi, kai yra:

  • Hiperlipidemija (E78.2, E78.4, E78.5);
  • Hipercholesterolemija (E78.0, E78.9);
  • Aterosklerozė (I67.2, I70);
  • Išeminė širdies liga (I24–I25);
  • Arterinė hipertenzija:
    • pirminė (esencilinė) hipertenzija (I10);
    • antrinė hipertenzija (I15);
  • Gerybinė intrakranijinė hipertenzija (G93.2);
  • Nutukimas (E65–E66);
  • Cukrinis diabetas (E10–E14);
  • Nealkoholinė ir alkoholinė kepenų steatozės;
  • Tulžies pūslės ligos (C23, K80, K82);
  • Miokardo infarktas (I21–I22);
  • hipotirozė (E02–E03).
  • Pacientai, kurie vartoja mirtazapiną, kvetiapiną, olanzapiną ar klozapiną (nes šie vaistai gali sutrikdyti metabolizmą, angliavandenių bei riebalų apykaitą).

Patiekalai ruošiami nenaudojant maisto produktų, kurių sudėtyje daug sočiųjų riebiųjų rūgščių.

Pagrindinė ligonių dieta (PL)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: patenkinti sergančiųjų lėtinėmis ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje maistinių medžiagų ir energijos poreikius.

Dietos laikomasi, kai sergama:

  • lėtiniu skrandžio uždegimu;
  • opaligė;
  • įvairios kilmės kepenų uždegimu;
  • kitos kepenų ir tulžies latakų ligos;
  • raumenų, kaulų ir sąnarių ligos.

Sumažinta druskos kiekio dieta (NaCl)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: sumažinti skysčių kaupimąsi organizme.

Dietos laikomasi kai yra:

  • Padidėjęs kraujospūdis;
  • Pabrinkimai, patinimai;
  • Širdies veiklos (kraujotakos) nepakankamumas (I50);
  • Miokardo infarktas (I21–I22);
  • Lėtinės inkstų ligos;
  • Progresuojantis inkstų nepakankamumas;
  • Įvairios kilmės arterinė hipertenzija (I10, I15) po širdies operacijų;
  • Dekompensuotos kepenų ligos.

Patiekalai ruošiami be druskos, gardinami prieskoninėmis žolelėmis.

Sumažinta skaidulinių medžiagų kiekio dieta (Sk)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: neskatinti žarnų susitraukimų ir nedidinti išmatų masės.

Dietos laikomasi kai yra:

  •  Skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligė;
  •  Lėtinis žarnų uždegimas;
  •  Viduriavimas.
  • Ūminis ir lėtinis kolitas (K51–K52);
  • Uždegiminės žarnų ligos (Krono liga (K50);
  • Opinis kolitas (K51);
  • Ūminis enteritas;
  • Plonosios žarnos hiperkinezija;
  • Divertikulitų paūmėjimas;
  • Recidyvuojantis infekcinis kolitas.

Sumažinto laktozės kiekio dieta(Lac↓)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas. Pašalinti blogo laktozės įsisavinimo sukeltus simptomus (viduriavimą, pilvo pūtimą, dujų kaupimąsi ir ūminius pilvo skausmus) bei aprūpinti organizmą reikalingu maistu. Energijos ir maistinių medžiagų kiekis turi atitikti standartinės terapinės dietos reikalavimus. Dietos laikomasi netoleruojant pieno cukraus – laktozės dėl fermento laktazės stokos.

Beglitimė dieta (Gl(-)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Didžiausias sunkumas laikantis beglitimės dietos yra paslėptas glitimas perdirbtuose maisto produktuose bei medikamentuose (pasitaiko rečiau). Pradėjus laikytis beglitimės dietos, dauguma klinikinių celiakijos simptomų susilpnėja po 2–8 savaičių, tačiau kartais tai gali užtrukti ir il­giau.

Dietos tikslas – pašalinti visus galimus glitimo šaltinius iš raciono.

Dietos laikomasi, kai sergama:

  • Celiakinė liga (K90.0);
  • pūslelinis dermatitas (L23, L27).

Patiekalai ruošiami naudojant maisto produktus, kuriuose nėra glitimo (netiekiami kviečiai, rugiai, miežiai, maisto produktai, kurių sudėtyje yra kviečių, rugių, miežių). Paskyrus šią dietą, būtinas reguliarus (kas mėnesį) arba gydytojo dietologo rekomenduotas mitybos būklės vertinimas.

Padidinto baltymų ir kalorijų (energijos) kiekio dieta (Bkcal)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Dietos tikslas: aprūpinti organizmą padidintu baltymų ir energijos kiekiu išsekimo – mitybos nepakankamumo atsiradimo rizikos atveju ar jį gydant.

Dietos laikomasi esant:

  • išsekimui įvairių ligų atveju;
  • įvairios kilmės mitybos nepakankamumui;
  • sumažėjus baltymų kiekiui kraujyje(hipoproteinemija);
  • vitaminų stokai;
  • mažakraujystei;
  • po ligos atstatymo periode;
  • sveikstantiems po ūminių žarnų ligų,;
  • lėtinėmis žarnų ligomis atoslūgio (remisijos) fazėje beisergant opalige;
  • lėtiniu kepenų uždegimu atoslūgio (remisijos) fazėje;
  • lėtiniais pūlingais susirgimais;
  • tuberkulioze.
  • Mitybos nepakankamumas (E43,E46, E90);
  • sergantieji onkologinėmis ligomis (C00–D48);
  • išsekimo sindromas dėl ŽIV ligos (B22.2);
  • valgymo sutrikimai (F50);
  • nudegimai (T21–T32);
  • Kvašiorkoras (E40);
  • mitybinis marazmas (E41);
  • marazminis kvašiorkoras (E42);
  • nepatikslintas ryškus baltymų ir energetinių medžiagų trūkumas (E43);
  • dializė (Z49);
  • kardijos ahalazija (K22.0).