Mėgaukis maistu
  • Pradžia
  • Straipsniai
    • Maistas ir maitinimasis
    • Maitinimasis ir sveikata
    • Dietų aprašai
    • Vaikų maitinimasis
    • Maisto sauga
    • Pas mus svečiuose
  • Skaičiuoklės
  • Ar žinai?
  • D.U.K.
  • Leidiniai
    • Pirkimo sąlygos
  • Forumas
  • Prisijungti
  • Vienos porcijos svoris
  • Kiek telpa į vienkartinį puodelį?
  • Požiūris į maitinimąsi
  • Maisto svarba
  • Maistinių medžiagų svarba
    • Mineralai
    • Vitaminai
    • Mikromineralai
  • Maistinės medžiagos
    • Riebalai
    • Baltymai
    • Angliavandeniai
    • Skaidulinės medžiagos
  • Maisto grupės
    • Kiaušiniai
    • Mėsa ir jos produktai
    • Šiek tiek apie pieną
    • Pagrindinės maisto produktų grupės
  • Valgomieji riebalai
    • Aliejus
    • Margarinas
  • Alkoholis
  • Kaip gaminti maistą
  • Patiekalų receptūrų ir jų gamybos technologijų aprašai
  • Spausdinti
  • El. paštas

MTL Cholesterolis

Mažo tankio lipoproteinų (MTL) cholesterolis dar vadinamas „bloguoju”: transportuoja cholesterolį iš jo sintezės vietos kepenyse ir žarnų gleivinėje į periferinius audinius ir jų kraujagysles – ATEROGENINIS (neigiamas poveikis, nes veikia aterosklerozės vystymosi linkme);

Pagrindinė MTL funkcija ir poveikis:

  • cholesterolio pernešimas iš pagaminimo vietos kepenyse (tai endogeninis cholesterolis) ir žarnų gleivinėje (atkeliavęs iš maisto produktų – egzogeninis cholesterolis) į periferinius audinius ir jų kraujagysles.
  • jis įsiskverbia į kraujagyslių sieneles ilgainiui susiaurindamas jų spindį. MTL cholesterolio koncentracija kraujyje turi būti kuo mažesnė, nes „blogasis” cholesterolis – vienas iš pagrindinių aterosklerozės bei ją lydinčių širdies ir kraujagyslių ligų (pvz., miokardo infarkto, galvos smegenų insultao) rizikos veiksnių.

MTL cholesterolis yra vienas iš pagrindinių veiksnių, lemiančių aterosklerozės vystymąsi. Kuo MTL cholesterolio kiekis kraujyje didesnis, tuo didesnė aterosklerozės atsiradimo rizika. MTL cholesterolio kiekis kraujyje kinta įvairiais amžiaus periodais: seniems žmonėms jo koncentracija būna didesnė, dėl to reikia atsižvelgti į cholesterolio kiekį maiste ir neviršyti rekomenduojamos paros normos (<300 mg per parą). Sergant širdies ir kraujagyslių ligomis (pvz.: koronarine širdies liga) ar esant papildomų MTL cholesterolio kraujyje didėjimo rizikos veiksnių, cholesterolio paros normos lygmuo yra mažesnis.


  • Apie mus
  • Klubo nuostatai
  • Nacionalinė Dietetikos Federacija
  • Reklama
  • Kontaktai

Visos teisės saugomos © Tinkamo maitinimosi klubas 2009-2022
Kopijuoti be autorių sutikimo griežtai draudžiama.

Į viršų