Spausdinti

Grįžti į skyrelio "Riebalai" turinį

 

 

Kas yra trans-riebalai?

Trans-riebalai – tai pakitę riebalai, kuriuose yra trans-riebalų rūgščių. Jie susidaro gaminant sukietintus riebalus. Tačiau nedidelius kiekius jų galime rasti ir natūraliuose produktuose: mėsoje, karvių, avių ir kitų atrajojančių gyvulių pieno produktuose. Trans-riebalai natūraliai susidaro atrajojančių gyvulių skrandyje veikiant bakterijoms.

 

Kaip trans-riebalų rūgštys patenka į mūsų organizmą?

 

Procesas, kurio metu susidaro trans-riebalų rūgštys

Aukštos temperatūros poveikyje (150 – 240ºC temperatūroje) keičiasi augalinių aliejų cheminė sudėtis, vyksta hidrinimo reakcija. Skystas augalinis aliejus virsta kietais riebalais. Tokios cheminės reakcijos natūraliai gamtoje beveik nevyksta, jos yra sukurtos žmogaus, yra dirbtinės, ir nuo XX a. pradžios vykdomos. Hidrinimas – tai cheminė reakcija, kurios metu prie anglies atomų grandinės trans padėtyje (lot. žodis, reiškiantis vienas prieš kitą, skersai) prisijungia vandenilio atomai. Gaunamas naujas riebalų darinys, kurio pirmykštės savybės jau yra negrįžtamai pasikeitusios. Pasikeičia riebalų tinkamumo vartoti terminas, jis ženkliai prailgėja, keičiasi riebalų atsparumas oksidacijai. Trans-riebalų rūgščių turintys maisto produktai yra pigesni, gero skonio, priimtinos išvaizdos, jų ilgesnis vartojimo terminas, dažnai produktai yra virti aliejuje, todėl tokie produktai dėl greito pagaminimo paplito greito maisto restoranuose.

 

Trans-riebalų rūgščių paros norma

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja: riboti trans-riebalų rūgščių suvartojimą. Jų kiekis per dieną neturi viršyti 1% paros kaloringumo (Pavyzdžiui: jei jūs suvartojate 1800kcal per dieną, tai 1% yra 18kcal, kurios prilygsta 2g trans-riebalų rūgščių).

Neviršijus šios normos žalingas trans-riebalų rūgščių poveikis nenustatytas.

www.euro.who.int/document/rc57/edoc10.pdf

 

Trans-riebalų rūgščių žala

Trans-riebalų rūgščių (trans-riebalų) natūraliai gamtoje beveik nėra. Jos nereikalingos ir kenksmingos žmogaus organizmui, nes:

 

Trans-riebalų rūgščių nauda maisto pramonėje

Procesai, kurių metu susidaro daug trans-riebalų rūgščių, maisto pramonėje naudingi, nes:

 

Trans-riebalų rūgščių kiekiai įvairiuose maisto produktuose

Trans-riebalų rūgščių kiekiai 100 g produktų:

Maisto produktai

kiekis, gramais(g)

Pieno produktai:

 

Sūris:
kaimiškas
grietinės sūris


0,2
2,8

Pienas:
liesas, šviežias
šviežias pienas


pėdsakai
0,2

Grietinė:
vienalytė
kaitinta
dviguba


1,2
2,1
2,8

Kiaušiniai:
virti
virti aliejuje


pėdsakai
pėdsakai

Mėsa:
viščiukai:
be odos
su oda
jautiena (šviežia):
liesa
liesa su riebalais
šviežia veršienos koja:
liesa
liesa su riebalais
kiauliena:
liesa
liesa su riebalais



1,0
2,5

0,1
0,1

0,5
1,3

0,02
0,08

Sūdyta mėsa:

 

dešrelės (gril):
kiaulienos
jautienos


0,1
0,8

Žuvis:

 

riebi žuvis:
silkė
rūkyta žuvis(neto svoris)
sardinės
balta žuvis(pikša)


0,9
0,9
1,0
2,4

Riešutai ir sėklos (neto svoris):

neturi

Augaliniai produktai:

 

bulvių traškučiai

1,5

Pyragaičiai ir biskvitai:

 

vaisiniai pyragaičiai

0,7

šokoladas:
Marso lazdelės
pieniškas šokoladas
paprastas šokoladas


0,5
0,3
0,2