Geležis
Geležis yra labai svarbus mikromineralas žmogaus organizme. Ji atlieka labai svarbias funkcijas. Apie 2/3 geležies yra žmogaus kraujyje hemoglobino sudėtyje (geležis yra hemoglobino komponentas apie 60% – 70%) ir apie 25% yra kepenyse, blužnyje ir kaulų čiulpuose (feritinas ir hemosiderinas). Nedideli geležies kiekiai yra raumenyse (mioglobinas), kraujo serume ir kiekvienoje ląstelėje, kuri yra fermentų sudėtyje.
Rekomenduojama paros norma
- Vyrams (virš 19 m.) – 10 mg
- Moterims (19-64 m.) – 15 mg
- Moterims (virš 64 m.) – 10 mg
- Nėsčiosioms – 15 mg
- Žindyvėms – 15 mg.
Funkcijos:
- Reikalinga hemoglobino, organizme išnešiojančio deguonį, gamybai
- Dalyvauja pernešant deguonį ir anglies dvideginį
- Kraujo plazmos geležis naudojama eritropoezei
- Būtina normaliai centrinės nervų sistemos funkcijai
- Įeina į kai kurių fermentų sudėtį
Geležies šaltiniai:
Geriausias geležies šaltinis yra:
- Liesa mėsa. Joje esanti hemogeležis yra geriausiai įsisavinama
- Vištiena
- Kepenys, inkstai, širdis, liežuvis ir jų gaminiai – kepenų paštetas, kepeninė dešra, juodasis pudingas
- Žuvis austrės, krevetės, sardinės, sardinės turi geležies tiek pat, kaip jautiena
- Kiaušiniai
- Virti džiovinti žirniai, lęšiai
- Džiovinti vaisiai
- Tamsiai žalios spalvos lapinės daržovės (špinatai, brokoliai, salotos, petražolės, kress salotos)
- Bulvės
- Rupiai malta duona, praturtinti geležimi dribsniai
- Riešutai ir riešutų sviestas
- Žemuogės
1 mg geležies, kiekis produktuose:
Norint gauti 1 mg geležies, reikėtų suvalgyti
Kviečių daigų |
14 g |
Rupaus malimo duonos |
43 g |
Praturtinti pusryčių dribsniai |
14 – 28 g |
Kiaušinių |
50 g |
Saulėgrąžų sėklų |
18 g |
Moliūgų sėklų |
10 g |
Su lukštais sezamo sėklų |
7 g |
Petražolės |
14 g |
Kress salotų |
50 g |
Pupelės, žirniai, riešutai, riešutų sviestas |
43 g |
Sojos pupelės, lęšiai |
35 g |
Sojos miltai, lęšiai |
14 g |
Žirniai |
57 g |
Slyvos |
35 g |
Razinos, džiovintos datulės, abrikosai |
28 g |
Geležies stokos priežastys:
Augaluose geležis yra ne hemo pavidale ir įsisavinama blogai (1-10 proc.) Geležis geriau įsisavinama, jei maiste yra vitamino C, daržovių ar vaisių salotų. Iš kitos pusės arbata trikdo geležies įsisavinimą. Nepatartina valgyti geležies turintį maistą užgeriant arbata.
Geležies stokos mažakraujystė gali būti dėl nevisavertės dietos – mažai vartojama turinčių geležies produktų dėl įvairių priežasčių (vegetarizmas, religiniai įsitikinimai, savitas filosofinis požiūris, badavimas, kraujavimas, ligos, nevalgymas, blogas apetitas, finansiniai suvaržymai).
Geležies stokos mažakraujystės priežastis gali būti dėl sutrikusio geležies įsisavinimo esant įsisavinimo sutrikimo (malabsorbcijos) sindromui. Be to, geležies blogas įsisavinimas būna tada, kai yra sumažėjęs skrandžio rūgštingumas. Rūgštis didina geležies tirpumą ir gerina jos įsisavinimą.
Simptomai/požymiai esant geležies stokai:
- Asmenys yra išblyškę
- Apatiški
- Dirglūs, greitai pavargstantys, jaučiantys bendra silpnumą
- Sumažėjusi fizinė galia ir ištvermė
- Negalėjimas susikaupti:
- Jaučiamas mieguistumas, svaigsta galva
- Sulėtėjęs plaukų augimas, ploni ir lūžinėjantys plaukai
- Susilpnėjas skonio jutimas, būna nuotaikų kaita, polinkis į depresiją
- Objektyviai – blyškios akių bei burnos gleivinės
Geležies stokos mažakraujystė gali būti dėl dviejų pagrindinių priežasčių:
- Susijusi su netinkamu maitinimusi (nevisavertė, neadekvati dieta)
- Nesusijusi su maitinimusi (traumos, ligos, kraujavimas)