Spausdinti

Cinkas

Paros norma

 

Funkcijos:

 

Cinko šaltiniai:

Mėsos ir jūros produktų cinkas yra vertingesnis nei augalinių produktų. Daugiausia cinko turi:

Baltymai,  raudonas vynas gerina cinko įsisavinimą.

 

12 lentelė.1 mg cinko kiekis produktuose

Norint gauti 1 mg cinko, reikėtų suvalgyti:

Rupaus malimo duonos

57 g

Praturtinti pusryčių dribsniai

50 g

Kviečių gemalai

7 g

Rudieji ryžiai

142 g

Kiaušiniai

77 g

Chedar sūris

28 – 50 g

Sojos sūris

57 g

Migdolai, žemės riešutai

28 g

Graikiški riešutai

43 g

Sezamo sėklos, moliūgų sėklos

21 g

Pupelės

100 g

Lęšiai

70 – 85 g

 

Cinko stokos simptomai/požymiai:

 

Cinkas stimuliuoja kaulo formavimąsi. Jis yra labiau svarbus reumatoidinio artrito atvejais. Cinko rezorbcija senyvo amžiaus žmonių tarpe yra gerokai žemesnė nei rekomenduojama, taigi prasminga padidinti šio elemento turinčių produktų vartojimą. Cinko įsisavinimą blogina su maistu vartojamas per didelis kiekis geležies, vario, alavo, folio rūgšties ir kalcio. Dažniausia cinko stoka suaugusiems būna dėl ligų, kurios blogina cinko įsisavinimą ar didina cinko išssikyrimą su šlapimu. Be to, fitatai ir skaidulinės medžiagos blogina cinko absorbciją.

Cinko perteklius didina aterosklerozės riziką, gali sukelti virškinimo trakto dirginimą, vėmimą. Dializuojamiems ligoniams intoksikacija cinku pasireiškia mažakraujyste (anemja), karščiavimu, centrinės nervų sistemos pažeidimu.

 

Grįžti į skyrių Mikromineralai