Niacinas
Niacino poveikis yra labai svarbus medžiagų apykaitos procesams, kad būtų sveika oda, nebūtų virškinimo ir nervų sistemos funkcijos sutrikimų.
Rekomenduojama paros norma:
Vyrams 19–34 m. – 19 mg
Vyrams 35–64 m. – 18 mg
Vyrams virš 65 m. – 16 mg
Moterims 19–34 m. – 15 mg
Moterims 35–44 m. – 14 mg
Moterims virš 65 m. – 13 mg
Nėščiosioms – 17 mg
Žindyvėms – 20 mg
Niacino ekvivalentas (NE); 1 NE = 1 mg niacino = 60 mg triptofano
Funkcija:
- Dalyvauja su kitais B grupės vitaminais energijos medžagų apykaitoje
- Užtikrina normalų augimą
- Didelės dozės mažina cholesteroliokiekį
Šaltiniai:
- Mėsa, ypač kepenys
- Žuvis, jūros gėrybės
- Vištiena, kiaušiniai
- Žemės riešutų sviestas
- Žirniai, pupelės
- Neskaldyti grūdai (sveiki grūdai) ir dribsniai
- Mažas niacino kiekis yra piene, kiaušiniuose ir sūriuose
Simptomai/požymiai esant niacino stokai:
- Blogas apetitas ar apetito stoka
- Žaizdos burnoje
- Nuovargis
- Silpnumas
- Nežymūs virškinimo sutrikimai
- Nerimas
- Irzlumas
Niacino atsargų organizme nėra. Niacinas pašalinamas iš organizmo su šlapimu.
Didelės niacino dozės:
- Mažina cholesterolio ir kitų lipidų kiekį kraujo serume
- Gali būti dažno širdies plakimo aritmijos
- Virškinimo trakto (šleikštulys, vėmimas, viduriavimas) ir kepenų veiklos bei kitų sveikatos sutrikimų priežastimi
- Paraudimas, deginimas rankose ir veide, paūmėjimas, niežėjimas ir kt.
Niacinas yra tirpus vandenyje ir prarandame jį maisto šiluminio gaminimo metu.