Niacinas

 Niacino poveikis yra labai svarbus medžiagų apykaitos procesams, kad būtų sveika oda, nebūtų virškinimo ir nervų sistemos funkcijos sutrikimų.

 
Rekomenduojama paros norma:
Vyrams 19–34 m. – 19 mg
Vyrams 35–64 m. – 18 mg
Vyrams virš 65 m. – 16 mg
Moterims 19–34 m. – 15 mg
Moterims 35–44 m. – 14 mg
Moterims virš 65 m. – 13 mg
Nėščiosioms – 17 mg
Žindyvėms – 20 mg
 
Niacino ekvivalentas (NE); 1 NE = 1 mg niacino = 60 mg triptofano

 

Funkcija:

  • Dalyvauja su kitais B grupės vitaminais energijos medžagų apykaitoje
  • Užtikrina normalų augimą
  • Didelės dozės mažina cholesteroliokiekį

 

Šaltiniai:

  • Mėsa, ypač kepenys
  • Žuvis, jūros gėrybės
  • Vištiena, kiaušiniai
  • Žemės riešutų sviestas
  • Žirniai, pupelės
  • Neskaldyti grūdai (sveiki grūdai) ir dribsniai
  • Mažas niacino kiekis yra piene, kiaušiniuose ir sūriuose

 

Simptomai/požymiai esant niacino stokai:

  • Blogas apetitas ar apetito stoka
  • Žaizdos burnoje
  • Nuovargis
  • Silpnumas
  • Nežymūs virškinimo sutrikimai
  • Nerimas
  • Irzlumas

Niacino atsargų organizme nėra. Niacinas pašalinamas iš organizmo su šlapimu.

 

Didelės niacino dozės:

  • Mažina cholesterolio ir kitų lipidų kiekį kraujo serume
  • Gali būti dažno širdies plakimo aritmijos
  • Virškinimo trakto (šleikštulys, vėmimas, viduriavimas) ir kepenų veiklos bei kitų sveikatos sutrikimų priežastimi
  • Paraudimas, deginimas rankose ir veide,  paūmėjimas, niežėjimas ir kt.

Niacinas yra tirpus vandenyje ir prarandame jį maisto šiluminio gaminimo metu.

Grįžti į skyrių Vitaminai