Leidinys „Sergančiųjų žarnų ligomis maitinimasis”

 

Virškinimas – tai procesas, kurio metu maistas yra skaidomas mecha­niškai ir chemiškai, kad jį būtų galima įsisavinti į kraują ir aprūpinti ląste­les reikiamomis maistinėmis medžiagomis.

Maistas virškinti pradedamas burnoje, toliau virškinamas skrandyje ir žarnose. Pagrindinis maistinių medžiagų įsisavinimas vyksta plonojoje žarnoje. Storoji žarna įsiurbia vandenį ir formuoja išmatas. Sergant žarnų ligomis, sutrinka žarnų susitraukimai  ir sekrecija, maistinių medžiagų įsi­savinimas. Esant blogam virškinimui ir maistinių medžiagų įsisavinimui, atsiranda įvairių maistinių medžiagų – baltymų, vitaminų, mineralų – sto­kos simptomų, sutrinka riebalų ir angliavandenių apykaita,  mažėja kūno svoris, yra rizika atsirasti mitybos nepakankamumui.

Sergančiųjų celiakija (glitimo netoleruojančių asmenų) organizmas nepajėgia įsisavinti baltymo (glitimo), esančio kviečiuose, rugiuose ir miežiuose, dėl fermento (proteazės) stokos. Dažnai tokie asmenys netole­ruoja laktozės (pieno cukraus), nes organizmas nevirškina pieno cukraus dėl fermento laktazės stokos (hipolaktazija). Esant tokiems virškinimo su­trikimams, organizmas gali stokoti jam būtinų maistinių medžiagų.

Žarnų funkcija ir maitinimasis yra vienas su kitu susiję. Sergant žarnų ligomis svarbu laikytis tinkamos dietos reikalavimų. Dietos tikslas – silp­ninti simptomus, atkurti žarnų funkciją, reguliuoti mitybos nepakanka­mumą, aprūpinant organizmą reikiamu maistinių mdžiagų ir energijos kiekiu pagal fiziologinius poreikius.

Laikydamiesi dietos sergantieji žarnų ligomis turi skirti dėmesį mais­to produktams, maisto gamybos būdui, nes nuo to priklauso storosios ir plonosios žarnų funkcija.

Maisto poveikis:

  • maistas yra profilaktinė priemonė virškinimo sistemos ligoms išvengti
  • maistas yra virškinimo sistemos ligų priežastis
  • maistas yra virškinimo sistemos sutrikimų priežastisLeidinys skiriamas sergančiųjų žarnų uždegiminėmis ligomis bei ce­liakija saviugdai ir savišvietai tinkamo maitinimosi klausimais, taip pat visiems besidomintiems tinkamu maitinimusi.

Knygos ištrauka paspaudus šią nuorodą.

Elektroninį šio leidinio variantą galima pirkti el. parduotuvėje.


Kaip gaminti maistą?
  Dietinio maisto gamyba Šis receptūrų rinkinys ir gamybos technologijų aprašai skiriamas dietinių patiekalų ruošimui ne tik ligoninėse, sanatorijose, poilsio namuose, senelių bei vaikų namuose, bet ir visiems besigydantiems ar norintiems racionaliai maitintis namų sąlygomis. Pateiktų patieklalų receptūroje gerokai mažesnis cukraus ir riebalų kiekis.