Cinkas

Funkcijos:

  • Cinkas yra daugelio fermentų sudėtinė dalis, skatina ląstelių dauginimąsi, būtinas žaizdų gijimui, augimui
  • Gerina vaisingumą, reguliuoja menstruacinį ciklą
  • Cinkas reikalingas baltyminių gijų gamybai ant kurių pradedamas formuoti kaulų kalcis
  • Cinkas veikia sinergistiškai su vit. D3 ir skatina kaulų formavimąsi. Šis efektas paremtas kaulų ląstelių DNR sintezės skatinimu
  • Cinkas reikalingas kaulų medžiagų apykaitai
  • Stiprina imuninę sistemą
  • Gerina plaukų, nagų augimą
  • Tinka atsiradus jaunatviškiems spuogams ir esant egzemai

Cinko šaltiniai:

Mėsos ir jūros produktų cinkas yra vertingesnis nei augalinių produktų. Daugiausia cinko turi:

  • Cinkas esantis grūduose, dribsniuose, ankštiniuose, riešutuose, sėlenose, daigintuose kviečiuose mažiau naudingas organizmui
  • Austrės ir silkės ir kitos žuvys
  • Kiaušiniai
  • Mielės
  • Raudona mėsa
  • Kepenys
  • Pienas, jogurtas ir kt pieno produktai

Baltymai,  raudonas vynas gerina cinko įsisavinimą.

Cinko stokos simptomai/požymiai:

  • Sulėtėjęs žaizdų gijimas
  • Sulėtėja vaikų augimas ir lytinis brendimas
  • Apsigimimų padažnėjimas kūdikiams, kurių audiniuose yra cinko stoka
  • Nuovargis
  • Mąstymo funkcijos nusilpimas
  • Padidėjęs nervų sistemos jautrumas
  • Slenka ir blogai auga plaukai (alopecija)
  • Ryškus odos išbėrimas apie akis, nosį, burną ir išeinamąją angą bei galūnėse
  • Skonio jutimo susilpnėjimas
  • Anoreksija (nevalgumas), kuri dažnai būna kartu su viduriavimu
  • Hipogonadizmas ir nevaisingumas
  • Imuninės sistemos funkcijos sutrikimas
  • Vištakumas, kurį lemia vit. A apykaitos sutrikimas

Cinkas stimuliuoja kaulo formavimąsi. Jis yra labiau svarbus reumatoidinio artrito atvejais. Cinko rezorbcija senyvo amžiaus žmonių tarpe yra gerokai žemesnė nei rekomenduojama, taigi prasminga padidinti šio elemento turinčių produktų vartojimą. Cinko įsisavinimą blogina su maistu vartojamas per didelis kiekis geležies, vario, alavo, folio rūgšties ir kalcio. Dažniausia cinko stoka suaugusiems būna dėl ligų, kurios blogina cinko įsisavinimą ar didina cinko išssikyrimą su šlapimu. Be to, fitatai ir skaidulinės medžiagos blogina cinko įsisavinimą.

Cinko perteklius didina aterosklerozės riziką, gali sukelti virškinimo trakto dirginimą, vėmimą. Dializuojamiems ligoniams intoksikacija cinku pasireiškia mažakraujyste (anemja), karščiavimu, centrinės nervų sistemos pažeidimu.

Grįžti į skyrių Mikromineralai