Baltymingi maisto produktai:
- mėsa 20–25 g/100 g
- žuvis 20–28 g/100 g
- vištiena 20–28 g/100 g
- 1 kiaušinis – 7 g
Pienas ir jo produktai:
- 1 stiklinė pieno – 5 g
- 1 indelis jogurto – 5 g
- 1 riekelė sūrio – 5–10 g
Baltymų galima papildomai padidinti dietoje nedidinant suvartojamo maisto kiekio.
Kietas ar puskietis sūris (jei toleruojate):
- gardinkite tarkuotu sūriu sriubas, beglitimius padažus, daržovių, mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalus, desertus
Varškės sūris (jei toleruojate):
- maišykite su vaisių bei daržovių gabalėliais
- dėkite į beglitimių lakštinių bei kiaušinių patiekalus – omletą, plaktą kiaušinienę, suflė
- dėkite į desertus, beglitimius pudingus, drebučius
Pienas (jei toleruojate):
- gerkite vandeniu atskiestą pieną ir tokiame piene virkite sriubas
- vartokite beglitimius dribsnius, kakavą ir pudingus
- beglitimiais pieno ir grietinės padažais skaninkite daržoves ir jų patiekalus, miltinius beglitimius gaminius
Liesi pieno milteliai (jei toleruojate):
- berkite į pieną ir pieno gėrimus, kokteilius
- berkite į padažus, sriubas, bulvių košę, pudingus, pieno ir kiaušinio plakinius bei pieniškus desertus, plaktą kiaušinienę, dėkite į maltinius, troškinius ir kt.
Ledai, jogurtas (jei toleruojate):
- gardinkite karbonuotus gėrimus, pvz., kolą
- vartokite su pieno kokteiliais
- gardinkite beglitimius dribsnius, vaisių drebučius, vartokite su beglitimiais pyragaičiais, su minkštais virtais vaisiais
- gaminkite gėrimus pusryčiams su vaisiais
Kiaušiniai:
- papildomai dėkite kiaušinių į beglitimius pyragus
- gaminkite kremus su kiaušiniais, baltymingu pienu ir cukrumi
- kietai virtų trynių dėkite į beglitimius užkepus
Riešutai, sėklos:
- dėkite į beglitimę miltinę konditeriją
- gardinkite vaisius, beglitimius dribsnius, ledus, jogurtą, daržoves, salotas ir kt.
- gardinkite beglitimius padažus
Mėsa ir žuvis:
- susmulkintos mėsos ar žuvies dėkite į daržoves, salotas, sriubas, beglitimius padažus
- pridėkite mėsos į omletus, suflė, įdarykite vištieną ar kalakutieną
- įdėkite mėsos gabaliukų į bulvių košę
- virtų krevetečių, konservuotų tunų, krabų mėsos, kubeliais supjaustyto kumpio dėkite į beglitimius padažus, patiekite su ryžiais, beglitimiais spagečiais ir kt.
Ankštiniai (pupelės, lešiai)
Pradėję laikytis dietos, pasikonsultuokite su šeimos gydytoju, gydytoju dietologu ar dietistu dėl vitaminų bei mineralų preparatų vartojimo
Produktai |
Be glitimo |
Galintys turėti glitimo |
Turintys glitimo |
Grūdai ir miltai |
Grūdai ir miltai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas |
Avižos |
Kviečiai, rugiai, miežiai (iš jų pagaminti miltai) |
Duonos, pyrago gaminiai ir sausainiai |
Produktai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas (pvz., duona, bandelės, džiūvėsiai, sausainiai) |
|
Iš kvietinių, ruginių arba miežinių miltų pagaminta duona, jos gaminiai (pita, čiabata) |
Makaronai |
Makaronai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas |
Ryžių lakštiniai |
Įprasti makaronai ir lakštiniai |
Pusrytiniai javainiai |
Dribsniai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas |
Kukurūzų dribsniai |
Dribsniai |
Daržovės, ankštiniai, vaisiai ir riešutai |
Švieži, šaldyti, konservuoti ar džiovinti vaisiai |
Bulvių traškučiai |
Daržovės ir vaisiai, kepti tešloje
|
Pienas ir pieno produktai |
Pienas |
Jogurtas, varškės desertai |
Skaidulinėmis medžiagomis praturtintas pienas |
Mėsa ir mėsos produktai |
Šviežia raudona mėsa, paukštiena, žvėriena |
Mėsainiai |
Mėsos pyragai ir pudingai
|
Žuvis ir jos produktai
|
Bet kokios rūšies šviežia žuvis ir jūros gėrybės |
Žuvis su padažu |
Tešloje kepta žuvis ar jūros gėrybės |
Kiaušiniai |
Virti kiaušiniai |
Kiaušinių pakaitalai |
Omletas |
Desertai |
Želė |
Ledai |
Spurgos |
Riebalai ir aliejus |
Sviestas |
|
Lajus |
Sriubos, padažai ir pagardai |
Valgomoji druska |
Konservuotos sriubos |
Greitai paruošiamos sriubos |
Saldumynai |
Cukrus, gliukozė, melasa |
Šokoladiniai batonėliai, saldainiai |
Vafliai |
Gėrimai |
Kava, arbata |
Žolelių arbatos |
Alus, gira |
Įvairūs |
Želatina |
Kepimo milteliai |
Komunijos paplotėliai |
Pakaitalai 1 valg. šaukštui (15 ml) kvietinių miltų
½ valg. šaukšto |
Kukurūzų krakmolo |
7 ml |
½ valg. šaukšto |
Bulvių krakmolo |
7 ml |
½ valg. šaukšto |
Baltųjų ryžių miltų |
7 ml |
2 valg. šaukštai |
Nevirtų ryžių |
30 ml |
Pakaitalai 1 valg. šaukštui (15 ml) kvietinių miltų
215 ml |
Rudųjų ar baltųjų ryžių miltų |
250 ml |
Kukurūzų miltų |
150 ml |
Bulvių krakmolo |
150 ml |
Rudųjų ar baltųjų ryžių miltų ARBA PLIUS |
75 ml |
Bulvių krakmolo |
250 ml |
Sojų miltų ARBA PLIUS |
50 ml |
Bulvių krakmolo |
175 ml |
Ryžių miltų ARBA PLIUS |
50 ml |
Kukurūzų miltų |
215 ml |
Pupelių miltų |
- valgykite kas 3–3,5 val. po mažai, dažnai, ne mažiau kaip 3 didžiuosius valgymus (pusryčiai, pietūs, vakarienė) ir 3 užkandinius valgymus (priešpiečiai, pavakariai, priešnakčiai), neišalkite
- kasdien bet kada valgykite mėgstamą maistą, pvz., jei norisi ir
- maistas patinka, pietų maistą galima valgyti iš ryto
- valgykite maisto daugiau, kai jaučiatės labai išalkę
- valgykite kaloringą, baltymingą maistą kiekvieno valgymo ir užkandžių metu
- prieš valgį, kad pagerėtų apetitas, pagal galimybes pasivaikščiokite
- gerkite kaloringus, baltymingus gėrimus – pieno kokteilius (jei toleruojate) ir komercinius maisto papildus (šalti gėrimai geriau toleruojami nei karšti)
Sviestas ir margarinas (jei toleruojate):
- dėkite į sriubas, padažus, pieno kokteilius, bulvių košę, ryžius, lakštinius (be glitimo), karštas beglitimes košes
- įmaišykite į trintas sriubas, tyrsriubes, padažus ir užpilus
- šiltą duoną be glitimo patiekite su sviestu (tirpintas sviestas geriau įsisavinamas)
- maišykite su žalumynais bei prieskoninėmis daržovėmis, tepkite ant išvirtos mėsos, žuvies, kiaušinių ir jų gaminių
- plakta grietinėlė (šaukšte plaktos grietinėlės yra apie 60 kcal; jei toleruojate)
- pagardinkite saldžiuosius patiekalus: karštą šokoladą, drebučius, pudingus, vaisius, pyragaičius
Pienas ir grietinėlė (jei toleruojate):
- dėkite į trintas sriubas, padažus, kiaušinių patiekalus, plaktos tešlos (be glitimo) gaminius, pudingus bei kiaušinio ir pieno plakinius
- užpilkite ant karštų ar šaltų beglitimių dribsnių
- sumaišykite su lakštiniais, beglitime tešla, ryžiais ir bulvių koše
- užpilkite ant vištienos ar žuvies gamindami
- vartokite grietinėlę vietoj pieno pagal receptūrą
- gerkite karštą šokoladą su grietinėle
Sūris (jei toleruojate):
- sutarkuotu sūriu gardinkite daržovių patiekalus, omletą
- dėkite ant sumuštinių
Varškės sūris (jei toleruojate):
- dėkite į daržoves – bulves, pupas, morkas, moliūgus ir kt.
Grietinė (jei toleruojate):
- gardinkite tyrsriubes, virtas bulves, varškę, beglitimius makaronus, beglitimius padažus, salotų užpilus, troškinius, virtą mėsą ir žuvį
- gardinkite pyragaičius, vaisius, desertą, beglitimę duoną, sklindžius
Salotų užpilai ir majonezas (be glitimo):
- vartokite su mėsa, žuvimi ir kiaušiniais ar daržovių salotomis
Medus, džemas ir cukrus:
- tepkite ant beglitimės duonos ar jos gaminių, gardinkite pieno gėrimus (jei toleruojate), vaisių bei jogurto (jei toleruojate) desertus
- vartokite su balta mėsa (vištiena ir kt.)
Džiovinti vaisiai (razinos, slyvos, abrikosai, datulės, figos):
- virtų džiovintų vaisių valgykite pusryčiams, desertui ar užkandžiams
- dėkite ant karštų beglitimių bandelių, pyragaičių, lietinių, ryžių, pudingų ir į įdarus
- pagardinkite įvairius beglitimius pyragus
- maišykite su virtomis daržovėmis – morkomis, saldžiosiomis bulvėmis
- dėkite į įvairius užkandžių mišinius
Kiaušiniai:
- kietai virtų susmulkintų kiaušinių dėkite į salotas ir užpilus, daržoves ir kt.
- supjaustytus kietai virtus kiaušinius dėkite ant beglitimės duonos su sviestu
- plaktu kiaušiniu skaninkite bulvių košę ir beglitimius padažus. Būtinai tokius gaminius virkite ar kepkite, nes žali kiaušiniai gali būti nesaugūs
- pridėkite kiaušinių į beglitimius pudingus, beglitimius lietinius ir kt.
Maisto gamyba:
- jei toleruojate, maistą geriau kepkite, nes keptas turi daugiau kalorijų
- vartokite daugiau beglitimių padažų ir užpilų
Lėtina žarnų peristaltiką |
Skatina žarnų peristaltiką |
Džiovintos mėlynės arba stipri arbata |
Cukrus, medus, sirupas, |
Gleivingos sriubos, virtos vandenyje arba liesame sultinyje (išskyrus kvietines, perlines, manų kruopų sriubas) su daržovėmis (bulvėmis,morkomis, moliūgais, aguročiais) |
Produktai, turintys organinių rūgščių – rūgštus pienas, jogurtas, sūriai, uogos (agrastai, vynuogės, žemuogės ir kt.), vaisiai (abrikosai, slyvos ir kt.), vaisių sultys, rūgštūs gėrimai |
Mėsos ir žuvies tyrės, malti patiekalai be jungiamojo audinio, virti vandenyje ar garuose |
Šiurkščios ląstelienos daržovės (kopūstai, ropės, burokėliai ir kt.) |
Šviežia (kalcinuota) varškė, jei toleruoja pieno produktus |
Maistas, kuriame daug skaidulinių medžiagų – šviežios daržovės ir vaisiai, rupi beglitimė duona, mėsa |
Nešviežia kvietinė duona, džiūvėsiai |
Sūrūs produktai – kepti |
Gazuoti gėrimai – mineralinis vanduo |
|
Riebalai – sviestas |
|
Šalti maisto produktai |
|
Prieskoniai – padažai su svogūnais |
Maisto produktai, turintys daug riebalų |
Riebalų kiekis, g |
Labai daug |
> 40,0 |
Daug |
20,0 - 40,0 |
Vidutiniškai |
10,0 – 20,0 |
Mažai |
3,0 – 10,0 |
Labai mažai |
0 – 3,0 |
Maisto produktai turintys labai daug riebalų (daugiau kaip 40 g 100 g produktų)
- 41,7 – kiaulienos kotletinė mėsa;
- 72,5 - nesūdytas valstiečių sviestas;
- 76,5 – sūdytas mėgėjų sviestas;
- 82,0 – margarinas;
- 99,7 – kulinariniai riebalai;
- 99,9 – rafinuotas saulėgrąžų aliejus.
Maisto produktai turintys daug riebalų (daugiau kaip 40 g 100 g produktų)
- 22,8 – virta pieniška dešra;
- 23,9 – pieniškos dešrelės;
- 26,8 – olandiškas sūris;
- 29,0 – rusiškas sūris;
- 30,0 – grietinė;
- 31,2 – kiaušinio trynys;
- 35,0 – grietinėlės;
- 37,3 – kiaušinių milteliai.
Maisto produktai turintys vidutiniškai (daugiau kaip 40 g 100 g produktų)
- 10,0 – grietinėlė, kotletinė masė iš II kat jautienos;
- 11,5 – kiaušiniai, melanžas;
- 11,8jautiena, II kat.;
- 12,1 – jaučio liežuvis;
- 16,1 – viščiukai broileriai;
- 17,5 – kakavos milteliai;
- 18,0 – riebi varške;
- 18,2 – vištos, II kat.;
- 18,4 – vištos, I kat.;
- 20,0 – grietinė, saldi varškės masė.
Maisto produktai turintys mažai riebalų (daugiau kaip 40 g 100 g produktų)
- 3,2 – kefyras;
- 3,3 – grikių ir kvietinės kruopos;
- 3,5 – pasterizuotas pienas, jaučio širdis;
- 3,7 – jaučio kepenys;
- 5,1 – juodoji arbata;
- 5,3 – karpis;
- 6,1 – avižinės kruopos;
- 6,2 – avižiniai dribsniai;
- 9,0 – pusiau riebi varškė.
Maisto produktai turintys labai mažai riebalų (daugiau kaip 40 g 100 g produktų)
- 0 – druska, vanduo, cukrus, natūralus medus, česnakai, slyvos;
- 0,05 – kefyras;
- 0,1 – agurkai, rauginti agurkai, baltagūžiai kopūstai, morkos, burokėliai, persikai abrikosai, citrinos;
- 0,2 – žalieji žirneliai, raudonieji serbentai, salotos pomidorai, apelsinai;
- 0,3 – aguročiai, žiediniai kopūstai, salierų šaknys ir lapai, pupelės, kriaušės, mandarinai;
- 0,4 – bulvės, trešnės, obuoliai;
- 0,5 – vyšnios;
- 0,6 – neriebi varškė, menkė, kukurūzų krakmolas;
- 1,0 - kvietinė duona, I rūšies, ryžių kruopos, manų kruopos;
- 1,1 – makaronai, aukšč. rūšies kvietiniai miltai;
- 1,3 – kvietiniai miltai, I rūšies, kvietinės Poltavos kruopos, makaronai, I rūšies;
- 1,4 – džiūvėsiai iš I rūšies kvietinių miltų;
- 2,0 – žirniai, pupelės;
- 2,2 – ledžuvė, jūros lydeka;
- 2,5 – pasterizuotas pienas.
Riebalų kiekis per dieną |
Vengtini maisto produktai |
Komentaras |
65-80 g (25-30proc. kcal) |
Mėsą riboti iki 230-250 g per dieną (1 kiaušinis = 30 g mėsos). Riebalų riboti iki 3-7 arbatinių šaukštelių sviesto, salotų užpilo ar aliejaus. Grynas pienas mažais kiekiais (jei toleruojate). Gaminiai su riebalais šalinami iš dietos (pyragaičiai, pyragai, tortai, keptas maistas). |
Toks riebalų kiekis yra gerai toleruojamas. |
40-50 g (15-20 proc. kcal) Pagrindas – 2000-2200 kcal per dieną. |
Šalinami iš dietos visi kepti produktai. Mėsa ir kiaušiniai yra ribojami iki 170 g skiriant tiek liesos mėsos, veršienos, žuvies ir/ar kiaušinių. Galima vartoti 230-250 g mėsos, jei negaunama papildomų kalorijų iš riebalų – gryno pieno, sviesto, salotų užpilų, riešutų ir padažų. |
Tokia dieta yra gerai toleruojama. |
20-25 g (8-10 proc. kcal) |
Kiaušiniai ir mėsa ribojama iki 150-180 g per dieną. Kiti riebalai – kaip minėta aukščiau. |
Tokia dieta blogai toleruojama. |
- atskirkite nuo mėsos ir pašalinkite visus matomus riebalus(nuo vištų nulupama oda) prieš apdorojimą; galima marinuotimėsą kartu su prieskoniais ar aromatinėmis daržovėmis– mirkyti kelias valandas padėjus į šaldytuvą(pvz., citrinų sultyse su žalumynais ar garstyčiomis);
- pasirinkite tinkamiausią gamybos būdą: virimą, virimą garuose,kepimą ant grotelių, mikrobangų krosnelėje, skardoje;
- maistą geriausiai virkite (vandenyje ar garuose)
- virdami sriubas nugriebkite riebalus, ruoškite padažus išsilpnų sultinių;
- svarbu laikytis dietose nurodyto aliejaus kiekio. Jei pirmojedienos pusėje suvartojote visą numatytą kiekiį, toliaugaminkite maistą be aliejaus (1 g aliejaus turi 9 kcal).Negalima vietoj aliejaus vartoti taukų, nes juose yra sočiųjųriebalų, kurie kenkia sveikatai;
- maisto gaminimas naudojant sandarius greitpuodžius suteikiagalimybę virti sunaudojant mažiau vandens. Daržoves,žuvį, mėsą taip pat rekomenduojama troškinti garuose;
- mėsą ir žuvį kepkite aliuminio folijoje – nereikės pridėti riebalų.Pagardinti patiekalą galima prieskoniais, aromatiniaisžalumynais, sultiniu arba vyno actu. Venkite kepto pavoliotodžiūvėsiuose, troškinto maisto, mirkytų ir aliejuje laikytųproduktų;
- troškinius galima gaminti iš anksto. Kiek palaikius šaldytuvešaukštu ar mentele nugriebti atsiskyrusį aliejų;
- gamindami mišraines laikykitės nustatytų proporcijų(3 dalys aliejaus ir 1 dalis vyno acto). Jei trūksta rūgštumo,pridėkite rūgščių produktų (obuolių ir kt.)ruošiant salotų užpilus naudokite natūralų nugriebtą jogurtą,sumaišytą su citrinų sultimis. Galima taip pat pridėti sojųpadažo su prieskoniais ar aromatiniais žalumynais;
- gamindami pieno ar sūrio padažus naudokite nugriebtąpieną ir parmezano tipo sūrį, yra labai aromatingas. Bešamelio(pagrindiniam baltajam) padažui naudokite alyvuogiųaliejų ir nugriebtą pieną;
- ruošdami patiekalus su majonezo padažais, vartokite mažiausiaikaloringą padažą;
- nevartokite pirktinių padažų, nes jie dažniausiai yra riebūs;
- vartokite geriau margariną ir kitus produktus, turinčiusskaidulinių medžiagų.
Skaidulinių medžiagų kiekis (g) |
Maisto produktai |
Labai didelis |
Kviečių sėlenos, avietės, pupelės, riešutai, datulės, braškės. Džiovinti abrikosai, avižinės kruopos, šokoladas, razinos, juodieji serbentai, švieži grybai, figos, mėlynės, baltieji ir raudonieji serbentai, spanguolės, agrastai, džiovintos slyvos. |
Didelis (1 – 1,5) |
Grikių, perlinės, miežinės, avižinės kruopos, išgliaudyti žirniai, bulvės, morkos, baltagūžiai kopūstai, žalieji žirneliai, baklažanai, saldieji pipirai, moliūgai, rūgštynės, apelsinai, citrinos, bruknės. |
Vidutinis (0,6 -0,9) |
Ruginė duona iš sojų miltų, žali svogūnai, agurkai, burokėliai, pomidorai, ridikėliai, žiediniai kopūstai, melionas, abrikosai, kriaušės, persikai, obuoliai, vynuogės, bananai, mandarinai. |
Mažas (0,3 – 0,5) |
Kvietinė duona iš II rūšies miltų, ryžiai, kvietinės kruopos, aguročiai, salotos, arbūzai, vyšnios, slyvos, trešnės. |
Labai mažas (0,1 – 0,2) |
Kvietiniai miltai I rūšies, kvietinė duona iš I ir aukščiausios rūšies miltų, manų kruopos, makaronai, sausainiai. |