Baltymų kieko didinimas įprastiniu maistu

Baltymingi maisto produktai:

  • mėsa 20–25 g/100 g
  • žuvis 20–28 g/100 g
  • vištiena 20–28 g/100 g
  • 1 kiaušinis – 7 g

Pienas ir jo produktai:

  • 1 stiklinė pieno – 5 g
  • 1 indelis jogurto – 5 g
  • 1 riekelė sūrio – 5–10 g

Baltymų galima papildomai padidinti dietoje nedidinant suvartojamo maisto kiekio.

Kietas ar puskietis sūris (jei toleruojate):

  • gardinkite tarkuotu sūriu sriubas, beglitimius padažus, daržovių, mėsos, žuvies, kiaušinių patiekalus, desertus

Varškės sūris (jei toleruojate):

  • maišykite su vaisių bei daržovių gabalėliais
  • dėkite į beglitimių lakštinių bei kiaušinių patiekalus – omletą, plaktą kiaušinienę, suflė
  • dėkite į desertus, beglitimius pudingus, drebučius

Pienas (jei toleruojate):

  • gerkite vandeniu atskiestą pieną ir tokiame piene virkite sriubas
  • vartokite beglitimius dribsnius, kakavą ir pudingus
  • beglitimiais pieno ir grietinės padažais skaninkite daržoves ir jų patiekalus, miltinius beglitimius gaminius

Liesi pieno milteliai (jei toleruojate):

  • berkite į pieną ir pieno gėrimus, kokteilius
  • berkite į padažus, sriubas, bulvių košę, pudingus, pieno ir kiaušinio plakinius bei pieniškus desertus, plaktą kiaušinienę, dėkite į maltinius, troškinius ir kt.

Ledai, jogurtas (jei toleruojate):

  • gardinkite karbonuotus gėrimus, pvz., kolą
  • vartokite su pieno kokteiliais
  • gardinkite beglitimius dribsnius, vaisių drebučius, vartokite su beglitimiais pyragaičiais, su minkštais virtais vaisiais
  • gaminkite gėrimus pusryčiams su vaisiais

Kiaušiniai:

  • papildomai dėkite kiaušinių į beglitimius pyragus
  • gaminkite kremus su kiaušiniais, baltymingu pienu ir cukrumi
  • kietai virtų trynių dėkite į beglitimius užkepus

Riešutai, sėklos:

  • dėkite į beglitimę miltinę konditeriją
  • gardinkite vaisius, beglitimius dribsnius, ledus, jogurtą, daržoves, salotas ir kt.
  • gardinkite beglitimius padažus

Mėsa ir žuvis:

  • susmulkintos mėsos ar žuvies dėkite į daržoves, salotas, sriubas, beglitimius padažus
  • pridėkite mėsos į omletus, suflė, įdarykite vištieną ar kalakutieną
  • įdėkite mėsos gabaliukų į bulvių košę
  • virtų krevetečių, konservuotų tunų, krabų mėsos, kubeliais supjaustyto kumpio dėkite į beglitimius padažus, patiekite su ryžiais, beglitimiais spagečiais ir kt.

Ankštiniai (pupelės, lešiai)

Pradėję laikytis dietos, pasikonsultuokite su šeimos gydytoju, gydytoju dietologu ar dietistu dėl vitaminų bei mineralų preparatų vartojimo

Beglitimiai ir glitimo turintys produktai

Produktai

Be glitimo

Galintys turėti glitimo

Turintys glitimo

Grūdai ir miltai

Grūdai ir miltai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas
Ryžiai (baltieji, rudieji, laukiniai, desertiniai, valyti, ryžių miltai)
Kukurūzai, kukurūzų krakmolas, spragėsiai
Bulvių miltai, bulvių krakmolas
Sojos, sojų miltai
Pupelių miltai (avinžirnių miltai, žirnių miltai)
Grikiai
Soros
Kinva
Saulėgrąžos
Linų sėmenys

Avižos

Kviečiai, rugiai, miežiai (iš jų pagaminti miltai)
Spelta Kvietrugiai
Kviečių krakmolas, daiginti kviečiai
Kviečių sėlenos
Manų kruopos, kuskusas
Salyklas

Duonos, pyrago gaminiai ir sausainiai

Produktai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas (pvz., duona, bandelės, džiūvėsiai, sausainiai)
Pyragėliai, pyragai, kurie yra pagaminti iš beglitimių miltų arba jų mišinių
Ryžių pyragai
Pyragai,kurių sudėtyje nėra miltų
Begliuteniai picų papločiai

Iš kvietinių, ruginių arba miežinių miltų pagaminta duona, jos gaminiai (pita, čiabata)
Paprasti sausainiai, skrebučiai, džiūvėsėliai, macai (žydų velykiniai paplotėliai)
Blynai

Makaronai

Makaronai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas
Makaronai, pagaminti iš kukurūzų, iš ryžių

Ryžių lakštiniai

Įprasti makaronai ir lakštiniai

Pusrytiniai javainiai

Dribsniai, iš kurių technologiniu būdu yra pašalintas glitimas
Grikių dribsniai

Kukurūzų dribsniai
Pirktinės ryžių košės
Avižinės košės

Dribsniai
Kvietinės košės

Daržovės, ankštiniai, vaisiai ir riešutai

Švieži, šaldyti, konservuoti ar džiovinti vaisiai
Šviežios, šaldytos, konservuotos/marinuotos daržovės
Pupos, pupelės, žirniai, lešiai
Įprasti, kepti, sūdyti riešutai

Bulvių traškučiai
Greitai paruošiama bulvių košė
Daržovės su padažu
Konservuotos keptos pupelės
Sausai kepti riešutai

Daržovės ir vaisiai, kepti tešloje
Vaisių pyragai, pyragėliai, blyneliai
Daržovių apkepai, blyneliai

Pienas ir pieno produktai

Pienas
Pieno milteliai
Sutirštintas pienas
Sojų pienas
Ožkų pienas
Grietinėlė
Sūriai, varškė, lydyti sūreliai

Jogurtas, varškės desertai
Grietinėlė kavai

Skaidulinėmis medžiagomis praturtintas pienas
Jogurtas su dribsniais ar grūdais

Mėsa ir mėsos produktai

Šviežia raudona mėsa, paukštiena, žvėriena
Savo sultyse konservuota mėsa Rūkytas kumpis, šoninė
Beglitimės dešrelės
Natūralios dešrelės (100 % mėsos)

Mėsainiai
Konservuoti mėsos produktai
Vyniotiniai
Dešros Faršas

Mėsos pyragai ir pudingai
Paprastosios dešrelės
Virta dešra
Virtinukai

Žuvis ir jos produktai

Bet kokios rūšies šviežia žuvis ir jūros gėrybės
Rūkyta, sūdyta ar džiovinta žuvis
Marinuota žuvis, konservuota žuvis aliejuje

Žuvis su padažu
Žuvies paštetas

Tešloje kepta žuvis ar jūros gėrybės
Žuvies pyragas
Žuvies piršteliai

Kiaušiniai

Virti kiaušiniai
Morengai (paruošti be miltų)

Kiaušinių pakaitalai

Omletas

Desertai

Želė
Šerbetas

Ledai
Putėsiai

Spurgos
Tiramisu

Riebalai ir aliejus

Sviestas
Taukai
Augalinis aliejus, margarinas, tepūs riebalų mišiniai

Lajus

Sriubos, padažai ir pagardai

Valgomoji druska
Pomidorų pasta
Česnakas, prieskoninės žolelės
Obuolių ir sidro actas

Konservuotos sriubos
Gatavi padažai
Pomidorų padažas
Garstyčių milteliai
Kario milteliai
Majonezas
Salotų padažai, pagardai
Sojų padažas

Greitai paruošiamos sriubos
Pagardų mišiniai, kurių sudėtyje yra miltų

Saldumynai

Cukrus, gliukozė, melasa
Džemas, medus, marmeladas
Želiniai saldainiai

Šokoladiniai batonėliai, saldainiai
Ledinukai
Kramtomoji guma

Vafliai

Gėrimai

Kava, arbata
Vaisių sultys
Mineralinis vanduo
Pienas
Vynas, likeris, sidras
Beglitimis alus
Spiritiniai gėrimai
Gazuoti gėrimai

Žolelių arbatos
Šokoladiniai/kakavos gėrimai
Pieno kokteiliai
Energiniai gėrimai

Alus, gira
Viskis

Įvairūs

Želatina
Soda
Mielės
Tofu
Maistiniai dažai, esencijos
Marcipanai

Kepimo milteliai

Komunijos paplotėliai
Mielės

Glitimo turinčių produktų pakaitalai [doc. dr. Ed.Kazėnaitė, 2009]

Pakaitalai 1 valg. šaukštui (15 ml) kvietinių miltų

½ valg. šaukšto

Kukurūzų krakmolo

7 ml

½ valg. šaukšto

Bulvių krakmolo

7 ml

½ valg. šaukšto

Baltųjų ryžių miltų

7 ml

2 valg. šaukštai

Nevirtų ryžių

30 ml

Pakaitalai 1 valg. šaukštui (15 ml) kvietinių miltų

215 ml

Rudųjų ar baltųjų ryžių miltų

250 ml

Kukurūzų miltų

150 ml

Bulvių krakmolo

150 ml

Rudųjų ar baltųjų ryžių miltų ARBA PLIUS

75 ml

Bulvių krakmolo

250 ml

Sojų miltų ARBA PLIUS

50 ml

Bulvių krakmolo

175 ml

Ryžių miltų ARBA PLIUS

50 ml

Kukurūzų miltų

215 ml

Pupelių miltų

Kalorijų ir baltymų kiekio didinimo būdai

  • valgykite kas 3–3,5 val. po mažai, dažnai, ne mažiau kaip 3 didžiuosius valgymus (pusryčiai, pietūs, vakarienė) ir 3 užkandinius valgymus (priešpiečiai, pavakariai, priešnakčiai), neišalkite
  • kasdien bet kada valgykite mėgstamą maistą, pvz., jei norisi ir
  • maistas patinka, pietų maistą galima valgyti iš ryto
  • valgykite maisto daugiau, kai jaučiatės labai išalkę
  • valgykite kaloringą, baltymingą maistą kiekvieno valgymo ir užkandžių metu
  • prieš valgį, kad pagerėtų apetitas, pagal galimybes pasivaikščiokite
  • gerkite kaloringus, baltymingus gėrimus – pieno kokteilius (jei toleruojate) ir komercinius maisto papildus (šalti gėrimai geriau toleruojami nei karšti)

Kalorijų kiekio didinimas įprastiniu maistu:

Sviestas ir margarinas (jei toleruojate):

  • dėkite į sriubas, padažus, pieno kokteilius, bulvių košę, ryžius, lakštinius (be glitimo), karštas beglitimes košes
  • įmaišykite į trintas sriubas, tyrsriubes, padažus ir užpilus
  • šiltą duoną be glitimo patiekite su sviestu (tirpintas sviestas geriau įsisavinamas)
  • maišykite su žalumynais bei prieskoninėmis daržovėmis, tepkite ant išvirtos mėsos, žuvies, kiaušinių ir jų gaminių
  • plakta grietinėlė (šaukšte plaktos grietinėlės yra apie 60 kcal; jei toleruojate)
  • pagardinkite saldžiuosius patiekalus: karštą šokoladą, drebučius, pudingus, vaisius, pyragaičius

Pienas ir grietinėlė (jei toleruojate):

  • dėkite į trintas sriubas, padažus, kiaušinių patiekalus, plaktos tešlos (be glitimo) gaminius, pudingus bei kiaušinio ir pieno plakinius
  • užpilkite ant karštų ar šaltų beglitimių dribsnių
  • sumaišykite su lakštiniais, beglitime tešla, ryžiais ir bulvių koše
  • užpilkite ant vištienos ar žuvies gamindami
  • vartokite grietinėlę vietoj pieno pagal receptūrą
  • gerkite karštą šokoladą su grietinėle

Sūris (jei toleruojate):

  • sutarkuotu sūriu gardinkite daržovių patiekalus, omletą
  • dėkite ant sumuštinių

Varškės sūris (jei toleruojate):

  • dėkite į daržoves – bulves, pupas, morkas, moliūgus ir kt.

Grietinė (jei toleruojate):

  • gardinkite tyrsriubes, virtas bulves, varškę, beglitimius makaronus, beglitimius padažus, salotų užpilus, troškinius, virtą mėsą ir žuvį
  • gardinkite pyragaičius, vaisius, desertą, beglitimę duoną, sklindžius

Salotų užpilai ir majonezas (be glitimo):

  • vartokite su mėsa, žuvimi ir kiaušiniais ar daržovių salotomis

Medus, džemas ir cukrus:

  • tepkite ant beglitimės duonos ar jos gaminių, gardinkite pieno gėrimus (jei toleruojate), vaisių bei jogurto (jei toleruojate) desertus
  • vartokite su balta mėsa (vištiena ir kt.)

Džiovinti vaisiai (razinos, slyvos, abrikosai, datulės, figos):

  • virtų džiovintų vaisių valgykite pusryčiams, desertui ar užkandžiams
  • dėkite ant karštų beglitimių bandelių, pyragaičių, lietinių, ryžių, pudingų ir į įdarus
  • pagardinkite įvairius beglitimius pyragus
  • maišykite su virtomis daržovėmis – morkomis, saldžiosiomis bulvėmis
  • dėkite į įvairius užkandžių mišinius

Kiaušiniai:

  • kietai virtų susmulkintų kiaušinių dėkite į salotas ir užpilus, daržoves ir kt.
  • supjaustytus kietai virtus kiaušinius dėkite ant beglitimės duonos su sviestu
  • plaktu kiaušiniu skaninkite bulvių košę ir beglitimius padažus. Būtinai tokius gaminius virkite ar kepkite, nes žali kiaušiniai gali būti nesaugūs
  • pridėkite kiaušinių į beglitimius pudingus, beglitimius lietinius ir kt.

Maisto gamyba:

  • jei toleruojate, maistą geriau kepkite, nes keptas turi daugiau kalorijų
  • vartokite daugiau beglitimių padažų ir užpilų

Maistas, lėtinantis arba skatinantis žarnų peristaltiką

Lėtina žarnų peristaltiką

Skatina žarnų peristaltiką

Džiovintos mėlynės arba stipri arbata

Cukrus, medus, sirupas,

Gleivingos sriubos, virtos vandenyje arba liesame sultinyje (išskyrus kvietines, perlines, manų kruopų sriubas) su daržovėmis (bulvėmis,morkomis, moliūgais, aguročiais)

Produktai, turintys organinių rūgščių – rūgštus pienas, jogurtas, sūriai, uogos (agrastai, vynuogės, žemuogės ir kt.), vaisiai (abrikosai, slyvos ir kt.), vaisių sultys, rūgštūs gėrimai

Mėsos ir žuvies tyrės, malti patiekalai be jungiamojo audinio, virti vandenyje ar garuose

Šiurkščios ląstelienos daržovės (kopūstai, ropės, burokėliai ir kt.)

Šviežia (kalcinuota) varškė, jei toleruoja pieno produktus

Maistas, kuriame daug skaidulinių medžiagų – šviežios daržovės ir vaisiai, rupi beglitimė duona, mėsa

Nešviežia kvietinė duona, džiūvėsiai

Sūrūs produktai – kepti

Gazuoti gėrimai – mineralinis vanduo

Riebalai – sviestas

Šalti maisto produktai

Prieskoniai – padažai su svogūnais

Maisto produktų klasifikacija pagal riebalų kiekį (g) 100 produktų

Maisto produktai, turintys daug riebalų

Riebalų kiekis, g

Labai daug

> 40,0

Daug

20,0 - 40,0

Vidutiniškai

10,0 – 20,0

Mažai

3,0 – 10,0

Labai mažai

0 – 3,0

Maisto produktai turintys labai daug riebalų (daugiau kaip 40 g 100 g produktų)

  • 41,7 – kiaulienos kotletinė mėsa;
  • 72,5 - nesūdytas valstiečių sviestas;
  • 76,5 – sūdytas mėgėjų sviestas;
  • 82,0 – margarinas;
  • 99,7 – kulinariniai riebalai;
  • 99,9 – rafinuotas saulėgrąžų aliejus.

Maisto produktai turintys daug riebalų (daugiau kaip 40 g 100 g produktų)

  • 22,8 – virta pieniška dešra;
  • 23,9 – pieniškos dešrelės;
  • 26,8 – olandiškas sūris;
  • 29,0 – rusiškas sūris;
  • 30,0 – grietinė;
  • 31,2 – kiaušinio trynys;
  • 35,0 – grietinėlės;
  • 37,3 – kiaušinių milteliai.

Maisto produktai turintys vidutiniškai (daugiau kaip 40 g 100 g produktų)

  • 10,0 – grietinėlė, kotletinė masė iš II kat jautienos;
  • 11,5 – kiaušiniai, melanžas;
  • 11,8jautiena, II kat.;
  • 12,1 – jaučio liežuvis;
  • 16,1 – viščiukai broileriai;
  • 17,5 – kakavos milteliai;
  • 18,0 – riebi varške;
  • 18,2 – vištos, II kat.;
  • 18,4 – vištos, I kat.;
  • 20,0 – grietinė, saldi varškės masė.

Maisto produktai turintys mažai riebalų (daugiau kaip 40 g 100 g produktų)

  • 3,2 – kefyras;
  • 3,3 – grikių ir kvietinės kruopos;
  • 3,5 – pasterizuotas pienas, jaučio širdis;
  • 3,7 – jaučio kepenys;
  • 5,1 – juodoji arbata;
  • 5,3 – karpis;
  • 6,1 – avižinės kruopos;
  • 6,2 – avižiniai dribsniai;
  • 9,0 – pusiau riebi varškė.

Maisto produktai turintys labai mažai riebalų (daugiau kaip 40 g 100 g produktų)

  • 0 – druska, vanduo, cukrus, natūralus medus, česnakai, slyvos;
  • 0,05 – kefyras;
  • 0,1 – agurkai, rauginti agurkai, baltagūžiai kopūstai, morkos, burokėliai, persikai abrikosai, citrinos;
  • 0,2 – žalieji žirneliai, raudonieji serbentai, salotos pomidorai, apelsinai;
  • 0,3 – aguročiai, žiediniai kopūstai, salierų šaknys ir lapai, pupelės, kriaušės, mandarinai;
  • 0,4 – bulvės, trešnės, obuoliai;
  • 0,5 – vyšnios;
  • 0,6 – neriebi varškė, menkė, kukurūzų krakmolas;
  • 1,0 - kvietinė duona, I rūšies, ryžių kruopos, manų kruopos;
  • 1,1 – makaronai, aukšč. rūšies kvietiniai miltai;
  • 1,3 – kvietiniai miltai, I rūšies, kvietinės Poltavos kruopos, makaronai, I rūšies;
  • 1,4 – džiūvėsiai iš I rūšies kvietinių miltų;
  • 2,0 – žirniai, pupelės;
  • 2,2 – ledžuvė, jūros lydeka;
  • 2,5 – pasterizuotas pienas.

Maisto produktų parinkimas pagal riebalų kiekį

Riebalų kiekis per dieną

Vengtini maisto produktai

Komentaras

65-80 g (25-30proc. kcal)

Mėsą riboti iki 230-250 g per dieną (1 kiaušinis = 30 g mėsos). Riebalų riboti iki 3-7 arbatinių šaukštelių sviesto, salotų užpilo ar aliejaus. Grynas pienas mažais kiekiais (jei toleruojate). Gaminiai su riebalais šalinami iš dietos (pyragaičiai, pyragai, tortai, keptas maistas).

Toks riebalų kiekis yra gerai toleruojamas.

40-50 g (15-20 proc. kcal) Pagrindas – 2000-2200 kcal per dieną.

Šalinami iš dietos visi kepti produktai. Mėsa ir kiaušiniai yra ribojami iki 170 g skiriant tiek liesos mėsos, veršienos, žuvies ir/ar kiaušinių. Galima vartoti 230-250 g mėsos, jei negaunama papildomų kalorijų iš riebalų – gryno pieno, sviesto, salotų užpilų, riešutų ir padažų.

Tokia dieta yra gerai toleruojama.

20-25 g (8-10 proc. kcal)

Kiaušiniai ir mėsa ribojama iki 150-180 g per dieną. Kiti riebalai – kaip minėta aukščiau.

Tokia dieta blogai toleruojama.

Rekomendacijos, kaip sumažinti riebalų gaminant maistą

  • atskirkite nuo mėsos ir pašalinkite visus matomus riebalus(nuo vištų nulupama oda) prieš apdorojimą; galima marinuotimėsą kartu su prieskoniais ar aromatinėmis daržovėmis– mirkyti kelias valandas padėjus į šaldytuvą(pvz., citrinų sultyse su žalumynais ar garstyčiomis);
  • pasirinkite tinkamiausią gamybos būdą: virimą, virimą garuose,kepimą ant grotelių, mikrobangų krosnelėje, skardoje;
  • maistą geriausiai virkite (vandenyje ar garuose)
  • virdami sriubas nugriebkite riebalus, ruoškite padažus išsilpnų sultinių;
  • svarbu laikytis dietose nurodyto aliejaus kiekio. Jei pirmojedienos pusėje suvartojote visą numatytą kiekiį, toliaugaminkite maistą be aliejaus (1 g aliejaus turi 9 kcal).Negalima vietoj aliejaus vartoti taukų, nes juose yra sočiųjųriebalų, kurie kenkia sveikatai;
  • maisto gaminimas naudojant sandarius greitpuodžius suteikiagalimybę virti sunaudojant mažiau vandens. Daržoves,žuvį, mėsą taip pat rekomenduojama troškinti garuose;
  • mėsą ir žuvį kepkite aliuminio folijoje – nereikės pridėti riebalų.Pagardinti patiekalą galima prieskoniais, aromatiniaisžalumynais, sultiniu arba vyno actu. Venkite kepto pavoliotodžiūvėsiuose, troškinto maisto, mirkytų ir aliejuje laikytųproduktų;
  • troškinius galima gaminti iš anksto. Kiek palaikius šaldytuvešaukštu ar mentele nugriebti atsiskyrusį aliejų;
  • gamindami mišraines laikykitės nustatytų proporcijų(3 dalys aliejaus ir 1 dalis vyno acto). Jei trūksta rūgštumo,pridėkite rūgščių produktų (obuolių ir kt.)ruošiant salotų užpilus naudokite natūralų nugriebtą jogurtą,sumaišytą su citrinų sultimis. Galima taip pat pridėti sojųpadažo su prieskoniais ar aromatiniais žalumynais;
  • gamindami pieno ar sūrio padažus naudokite nugriebtąpieną ir parmezano tipo sūrį, yra labai aromatingas. Bešamelio(pagrindiniam baltajam) padažui naudokite alyvuogiųaliejų ir nugriebtą pieną;
  • ruošdami patiekalus su majonezo padažais, vartokite mažiausiaikaloringą padažą;
  • nevartokite pirktinių padažų, nes jie dažniausiai yra riebūs;
  • vartokite geriau margariną ir kitus produktus, turinčiusskaidulinių medžiagų.

Skaidulinių medžiagų kiekis 100 g produktų

Skaidulinių medžiagų kiekis (g)

Maisto produktai

Labai didelis
(daugiau kaip 1,5)

Kviečių sėlenos, avietės, pupelės, riešutai, datulės, braškės. Džiovinti abrikosai, avižinės kruopos, šokoladas, razinos, juodieji serbentai, švieži grybai, figos, mėlynės, baltieji ir raudonieji serbentai, spanguolės, agrastai, džiovintos slyvos.

Didelis (1 – 1,5)

Grikių, perlinės, miežinės, avižinės kruopos, išgliaudyti žirniai, bulvės, morkos, baltagūžiai kopūstai, žalieji žirneliai, baklažanai, saldieji pipirai, moliūgai, rūgštynės, apelsinai, citrinos, bruknės.

Vidutinis (0,6 -0,9)

Ruginė duona iš sojų miltų, žali svogūnai, agurkai, burokėliai, pomidorai, ridikėliai, žiediniai kopūstai, melionas, abrikosai, kriaušės, persikai, obuoliai, vynuogės, bananai, mandarinai.

Mažas (0,3 – 0,5)

Kvietinė duona iš II rūšies miltų, ryžiai, kvietinės kruopos, aguročiai, salotos, arbūzai, vyšnios, slyvos, trešnės.

Labai mažas (0,1 – 0,2)

Kvietiniai miltai I rūšies, kvietinė duona iš I ir aukščiausios rūšies miltų, manų kruopos, makaronai, sausainiai.