Žmogaus kūno proporcijos dailininkų akimis

  1. Vyro ir moters kūno proporcijų skirtumai
  2. Moters krūtys
  3. Ką mato dailininkų akys?

Straipsnio autorė –
dailininkė Giedrė Bulotaitė Jurkūnienė

Nuo seniausių laikų grožis buvo visiškai susietas su sveikumu: platūs vyro pečiai, išvystyti raumenys ir t.t. – rodė jo „naudingąsias“ medžiotojo ir gynėjo savybes. Ilgi ir tankūs moters plaukai tiko kūdikiui pridengti, ilgos, eiklios kojos gebėjo greitai bėgti, platūs klubai ir sveikos krūtys rodė užtikrintą motinystę, gera klausa ir akys teigė budrumą – tokios buvo moterų „naudingosios“ savybės. Vėliau ištobulėjo ir prisijungė kitokios – išradingumas, gebėjimas gydyti, mokėjimas susivokti pagal dangaus kūnus ir kitokios.

Sveiko maitinimosi akcentai

Parengė doc. dr. Edita Gavelienė, gydytoja dietologė

Pagal PSO pagrindiniai sveikatą lemiantys veiksniai žmogaus gyvenime yra: paveldimumas, jaučiamas aplinkos poveikis, medicinos pagalba, gyvensena bei mityba. Pagal svarbą, šie veiksniai išsidėsto sekančiai:

  1. Gyvensena ir mityba įtakoja 50% žmogaus sveikatos
  2. Paveldimumas – 20%
  3. Aplinka – 20%
  4. Medicinos pagalba – 10%.

jauniskyte

Gydytoja dietologė Aušra Jauniškytė,

Medicinos diagnostikos centras

 

Apetitas – ar tikrai paprasta jį reguliuoti?

dieta

Apetitas yra noras valgyti, jis jaučiamas kaip alkio pojūtis. Alkio jausmą turi visi išsivystę gyvūnai, jo tikslas – gauti pakankamai maisto medžiagų ir energijos gyvybei palaikyti. Apetito praradimas vadinamas anoreksija, padidėjęs apetitas vadinamas hiperfagija, polifagija arba bulimija. Apetito reguliavimas ypač daug tiriamas pastaruosius 10 metų, kadangi daugėja ligų, kurios atsiranda dėl pakitusio apetito ir ligų, kurios pačios keičia apetitą. Apetitą reguliuoja be galo daug skirtingų hormonų ir, greičiausiai, yra labai daug dar neatrastų hormonų, kurie irgi prisideda prie alkio – sotumo pojūčio jutimo. Vieni hormonai gaminasi virškinimo trakte (skrandyje, žarnyne), kiti riebaliniame audinyje, treti – smegenyse. Apetitą taip pat įtakoja bioritmai. Emocijos taip pat keičia apetitą. Alkio ir sotumo centrai yra tarpinėse smegenyse, jie ir apdoroja visą gautą informaciją. Žmonės, bandantys sumažinti svorį, neretai susiduria su padidėjusiu apetitu, didesniu nei įprasta alkio pojūčiu, kartais persivalgymais – ir dažniausiai apkaltina save valios stoka. Tik ar tikrai taip paprasta valios pastangomis pakeisti apetitą?