Alternatyvios dietos: tikrovė ar mitas?

 

alternatyvios dietos

Nuorodos:

Epidemiologinių tyrimų duomenimis, nutukusių žmonių skaičius visame pasaulyje sparčiai auga. Tai tampa didele ne tik sveikatos priežiūros problema, bet ir netaisyklingai suprantamu išvaizdos etalonu šiuolaikinėje visuomenėje bei noru jo pasiekti. Intensyviai į visuomenę besiintegruojančios alternatyviosios dietos daugelį žmonių graitai sužavi, tačiau rezultatai priverčia nusivilti, supratus jų žalinga poveikį sveikatai.

 

Kas yra alternatyvios dietos?

alternatyvios dietos

Alternatyvios dietos – tai ne specialistų (ne gydytojų dietologų) sudarytos dietos. Jas dažniausiai sukuria žmonės neturintys medicininių žinių. Šios dietos moksliškai nepagrįstos. Jos nėra sukurtos, remiantis tinkamo maitinimosi principais.
Viena iš pagrindinių alternatyvių dietų laikymosi priežasčių – klaidingas vartotojo požiūris bei noras paprastu būdu pasiekti greitų rezultatų. Daugelis žmonių mano, jog svarbiausia sumažinti svorį, tačiau to siekia per mažai įsigilindami apie galimas neigiamas pasėkmes. Kiti tiki, jog jei padėjo man, padės ir kitam.. Tačiau reikia suprasti, jog kiekvienas esame individualus. Daugelis iš mūsų nori greitų rezultatų. Manoma, jog dabar pasistengus, įdėjus nemažai pastangų pavyks ”laikytis” alternatyvios dietos, greitai sumažės svoris, o vėliau jį bus itin paprasta išlaikyti. Tai klaidingas požiūris, nes nėra nė vienos alternatyvios dietos, kuri pasižymėtų moksliškai pagrįstais tinkamo maitinimosi principais.
Norėdami supažindinti smulkiau su vienomis iš populiariausių alternatyviųjų dietų, trumpai aptarsime jas.

 

Atkinso dietos apibūdinimas

Atkinso dieta – viena iš populiariausių ir itin didelį susižavėjimą visuomenėje sukėlusių alternatyvių dietų praėjusiame šimtmetyje. Tai mažai angliavandenių turinti dieta. Besilaikant jos, leidžiama vartoti neribotą kiekį mėsos, vištienos, žuvies ir kiaušinių, nekrakmolingų daržovių, riešutų, sėklų, aliejaus ir kitų riebalų. Manoma, kad svoris mažėja, nes sumažinus angliavandenių kiekį maiste, mažėja insulino koncentracija kraujyje, o tada cukrus nepaverčiamas riebalais. Tačiau šios dietos veiksmingumas – itin prieštaringas. Trumpalaikiai rezultatai – neginčijami (svorio mažėja greitai), tačiau atsižvelgiant į ilgalaikius rezultatus – nesiskiria nuo kitų populiariųjų dietų.
Šia dietai būdingi bruožai:

  • Neribojant savęs galima valgyti maistą, kuriame daug baltymų.

  • Netenka atsisakyti mėsos, paukštienos, kiaušinių, majonezo, grietinės ir sūrio, kuriuos griežtai pasmerktų kitų dietų propaguotojai.

  • Tačiau reikės (bent trumpam) tarti „sudie“ angliavandeniams – makaronams, duonai, vaisiams, daržovėms ir, savaime suprantama, saldumynams.

Tačiau kas būna, kai trūksta angliavandenių? Gydytojai Atkinso dietą smerkia teigdami, kad tai tikra uždelsto veikimo ligų bomba. Šios dietos siūlomi riboti angliavandeniai yra ne tik energijos, bet ir geros nuotaikos šaltinis. Žmonių, kurie ilgai laikosi šios dietos, nuotaikų svyravimo amplitudė tampa nepakenčiamai nevaldoma, o dirglumas ir irzlumas „užsiima vietas parteryje“.

alternatyvios dietos

Atkinso dietos privalumai: galima valgyti tiek baltymų ir riebalų turinčio maisto, kiek tik nori. Rečiau jaučiamasi alkanu. Sužavi greitas efektas. Sėdėdami su draugais kavinėje neatrodysime „dietininkai. Tačiau kaip bebūtų gailą, atsižvelgiant į poveikį sveikatai, trūkumai „persveria“ privalumus. Svarbiausia yra tai, jog ši dieta – nevisavertė (neatitinka maitinimosi įvairovės). Joje mažai ląstelienos, o tai didina vidurių užkietėjimą bei blogas burnos kvapo atsiradimą. Didžiąja jos dalį sudaro gyvūniniai riebalai, o kaip žinome dėl to didėja rizika susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Kadangi šioje dietoje angliavandenių suvartojama mažiau, nei rekomenduojama moksliškai pagrįstų tyrimų duomenimis, padidėja nuovargis, dirglumas. Ši dieta gali būti itin žalinga sergantiesiems cukriniu diabetu, kepenų ligomis bei nėščioms ir maitinančioms moterims.

Naujausių tyrimų rezultatai apie Atkinso dietą

Nustatyta, jog per pirmus 6 mėn. padeda svorį mažinti žymiai greičiau, tačiau po 12 mėn. skirtumai beveik išnyksta palyginus su kitomis dietomis. Tolimesnės pasekmės - inkstų veiklos perkrovimas baltymais, neigiamas poveikis į širdies ir kraujagyslių sistemą.
12 mėn. atliktas tyrimas parodė: 30 % žmonių padidėjo kraujyje blogojo cholesterolio” kiekis, 91% – skrandžio ir žarnyno veiklos sutrikimai (padidėjo vidurių užkietėjimas). 60 %žmonių atsirado galvos skausmai.

 

Kas yra makrobiotika? Makrobiotinės dietos apibūdinimas

Makrobiotika - Rytų filosofija, pagrįsta mokymu apie tinkamą maitinimąsi, gyvenimo būdą ir in bei jang energijų pusiausvyrą.
Makrobiotinė dieta: svarbiausia šioje dietoje išlaikyti in ir jang pusiausvyrą, valgyti vegetarinį maistą, siekiant, kad maistas būtų gerai virškinamas, nesikauptų toksinų ir šlakų.
Šioje dietoje aptariami du pagrindiniai pusiausvyros atspirties taškai, tai - moteriškasis pradas“in produktai” aštrūs, rūgštūs ir saldūs bei vyriškasis pradas “jang produktai” sūrūs ir kartūs maisto produktai.

Šioje dietoje pirmenybė teikiama natūraliam, termiškai neapdorotam maistui. Grūdinės kultūros (daugiausia ryžiai) sudaro apie 60 % raciono. Apie 20-30 % valgiaraščio sudaro vaisiai ir daržovės, 5 % - gėrimai ir sveikuoliški desertai. Negalima valgyti mėsos, pieno produktų ir apdoroto maisto, alkoholio, cukraus ir kofeino. Valgomi ekologiški produktai be konservantų, užaugę savame krašte. Per 14 dienų galima numesti iki 4 kg svorio. Iš pirmo požiūrio visi šie makrobiotinės dietos apibūdinimai teikia žavesį, tačiau neskubėkime ir įvertinkime galimus jos trūkumus.
Vienas iš pagrindinių makrobiotinės dietos trūkumų yra tas, kad virškinamajam traktui tenka gana didžiulis krūvis. Tai labai monotoniška dieta. Ilgai laikytis nepatartina, nes galima pristigti kitų maistinių medžiagų. Gali sutrikti kalcio ir geležies įsisavinimas, susilpnėti kontraceptikų poveikis.

 

Holivudo dietos apibūdinimas

alternatyvios dietos

Holivudo dieta (I)

Šioje dietoje nėra baltymų, o vyrauja angliavandeniai. Rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip 650 kcal. Turime suvokti, jog tokio kcal kiekio, mūsų organizmui vos pakanka išlaikyti gyvybinėms funkcijoms. Laikantis šios dietos per savaitę galima numesti iki 5 kg svorio. Toks greitas svorio kritimas gydytojų nuomone nerekomenduojamas, nes sukelia per didelį stresą organizmui, kas sukelia daugelio organų sistemų funkcijos sutrikimus. Besilaikant šios dietos, draudžiama valgyti mėsą, sūrį, pieno produktus, kiaušinius, žuvį. Iš angliavandenių siūlomi grūdai, rupi duona, bulvės ir kitos daržovės (išskyrus ankštines), vaisiai. Maistą geriausiai gaminti garuose, troškinti, virti arba valgyti termiškai neapdorotą. Per dieną būtina išgerti 2-3 litrus vandens.

 

alternatyvios dietos

Holivudo dietos trūkumai

Dabar paminėsime šios dietos trūkumus. Vienas iš pagrindinių trūkumų – per mažas kcal kiekis per dieną. Kasdien suvartojant vos 650 kalorijų, sportuoti pasidaro beveik fiziškai neįmanoma, nes negauname pakankamai energijos. Trūksta baltymų, kurie labai svarbūs raumenims. Negaunama organizmui reikalingų riebalų, dėl to gali sutrikti medžiagų apykaita. Pastebėta, kad kai mažai valgoma baltyminio maisto, didėja osteoporozės rizika, greičiau vysta, raukšlėjasi ir senėja oda; Per staigus svorio mažėjimas sukelia ne tik sveikatai žalingą poveikį, bet kūnas praranda estetinę išvaizdą. Baigus laikytis dietos, svoris vėl sugrįžta, netgi daugiau nei buvo preš pradedant laikytis šios dietos, nes sukrėstas organizmas stengiasi sukaupti dar daugiau riebalų, bijodamas naujų išbandymų.

 

Dietų pagal kraujo grupes apibūdinimas

alternatyvios dietos

Dieta pagal kraujo grupes

Populiari dieta pagal kraujo grupę įrodinėja, kad kraujo sudedamosios dalys, kurios kovoja su virusais ir infekcijomis, žmogui suvalgius netinkantį jo kraujo grupei produktą, pradeda kovoti su jame esančiomis maistinėmis medžiagomis. Teigiama, jog kiekvienos kraujo grupės atstovai turi panašų charakterį – medžiotojai, žemdirbiai, kiti. Jie turi valgyti tik tai kraujo grupei tinkamus produktus.
I kraujo grupę turintiems žmonėms tinka mėsa (išskyrus kiaulieną, antieną), negalima bulvių, baklažanų. Labai tinka pomidorai. II gr. - atstovai turėtų būti vegetarai. Ir netgi pienas jiems, anot šios dietos, kenkia. Geriau tinka rauginti pieno produktai. III gr. - žmonės neturėtų valgyti raudonos mėsos, vištienos. Tinka aviena, triušiena. Negalima granatų ir persimonų. IV gr. - žmonėms tinka aviena ir kalakutiena, žuvis. Netinka paprika, apelsinai, bananai. Tinka citrinos, greipfrutai, kivi. Ši dieta, kaip ir visos kitos alternatyviosios dietos – moksliškai neįrodyta. Vienas iš pagrindinių trūkumų – tai maisto įvairovės stoka. Nevartojant įvairaus maisto, didėja rizika atsirasti makro ir mikro nutrietų stokai. Nors kai kurie žmonės sako, kad maitinimasis pagal kraujo grupę jiems labai tinka, tačiau tikrai yra pirmą kraujo grupę turinčių vegetarų, ar žmonių labai mėgstančių mėsą, kurių kraujo grupė antra.

 

Išvados apie alternatyvias dietas

Taigi, nesižavėkime madingais pasiūlymais, geriau atsižvelkime į savo prigimtį bei stenkimės pasiekti norimą svorį paprastesnėmis priemonėmis, nes nėra alternatyvių dietų, kurios užtikrintų visavertį maistinių medžiagų poreikį! Rezultatai dažniausiai trumpalaikiai. Per greitas svorio mažinimas yra žalingas. Nė viena alternatyvioji dieta neugdo tinkamo maitinimosi įpročių. Jos nėra adekvačios žmogaus poreikiams.Alternatyvios dietos nėra sukurtos atsižvelgiant į konkretaus žmogaus poreikius, gyvenamame regione būdingus maitinimosi įpročius. Nėra tokios dietos, kuri tiktų kiekvienam.
Išmokime patys tinkamai maitintis ir rezultatas bus ilgalaikis bei tvirtas!