Kiek alkoholis turi kalorijų ir koks jo poveikis?

alkoholis

Gerdami alkoholinius gėrimus net nepagalvojame, kad juose gali būti kalorijų. Tačiau svarbu žinoti, kad tai - "kalorijų bomba". Vienas gramas etilo alkoholio turi apie 7 kilokalorijas. Taip pat reikia nepamiršti, kad svaigieji gėrimai didina apetitą. Atkreipkite dėmesį, jog geriant alkoholinius gėrimus norime riešutų, traškučių, sumuštinių ar kitokio maisto. Visa tai – papildomos kalorijos, dėl to norėdami mažinti kūno svorį, turime suprasti, kad alkoholis nėra mūsų draugas. Apetitą ypač didina alus. Alaus mėgėjui auga pilvas, brinksta krūtys, panašiai kaip pas mpteris klubų ir talijos srityje didėja riebalų atsargos. Taigi, vyrai vartodami alų, laikui bėgant panašėja į „moteris“.

Maistinių medžiagų poveikis sveikatai

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Maistinių medžiagų svarba:

Kiek telpa į vienkartinį puodelį?

puodelis

Parengė dr. L.Petkevičienė ir
dietistė B.Vežanienė

 

Dietinio maisto gamyba

Šis receptūrų rinkinys ir gamybos technologijų aprašai skiriamas dietinių patiekalų ruošimui ne tik ligoninėse, sanatorijose, poilsio namuose, senelių bei vaikų namuose, bet ir visiems besigydantiems ar norintiems racionaliai maitintis namų sąlygomis. Pateiktų patieklalų receptūroje gerokai mažesnis cukraus ir riebalų kiekis.

 
 
 

Šiek tiek apie pieną ir jo reikšmę mityboje

2015 m. išleista ASU universiteto prof. habil. dr. S. Urbienės knyga „Pieno ir jo sudedamųjų dalių biologinė reikšmė“.  Ji buvo pristatyta ir teigiamai įvertinta Lietuvos mokslų akademijos akademikų V. Vasiliauskienės, Č. Juknos , Aleksandro Stulginskio universiteto, KTU Maisto instituto maisto srities mokslininkų. Teigiamai apie knygoje pateikiamus mokslinius tyrimus pažymėjo medicinos srities mokslininkai t.y. Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto Visuomeninės sveikatos instituto direktorius prof. R Stukas, SAM sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro skyriaus vedėja dr. R. Bartkevičiūtė, A. Barzda ir kt.

Knygos autorė S. Urbienė pristatydama knygą, paaiškino šios knygos parašymo tikslą. Buvo pažymėta, kad dabartinė žinių sklaida kokybės požiūriu yra labai įvairi. Visuomenei gana nelengva atsirinkti, kutri informacija teisinga ir pagrįsta moksliniais tyrimais. Įvairi informacija plinta ir apie pieno bei jo produktų įtaką žmonių mityboje. Neigiama informacija dažniausiai kyla dėl žinių trūkumo apie pieno produktus, jų sudėtį bei sudedamųjų dalių savybes, ypač jų biologinę reikšmę. Todėl svarbu kuo išsamiau ir kuo plačiau pateikti visuomenei mokslo žinias apie pastarųjų dešimtmečių mokslinius tyrimus, ypač tiriančius biologinę reikšmę.

Skaityti daugiau...

 

Maisto svarba

Maistas yra žmogaus egzistencijos būtinoji sąlyga, organizmo statybinė medžiaga. Požiūris į maitinimąsi sudaro žmogaus pasaulėžiūros dalį, nusako jo būdo bruožus, parodo socialinę padėtį. Tinkamas maitinimasis gali ne tik apsaugoti nuo daugelio ligų, bet ir padėti jas gydyti. Keikvienas vaistas organizmui daro šalutinį poveikį, o tinkamai parinktas dietinis gydymas gali suderinti visas sutrikusias organizmo funkcijas.

(L. Petkevičienė)

 Požiūris į maitinimąsi

Istorinis

 

Literatūros šaltinių, kuriuose būtų aprašytas požiūris į maitinimąsi įvairiais istoriniais laikotarpiais, nėra daug. Apie tai yra įdomiai aprašyta Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto prof. R. Stuko knygoje "Sveika mityba".