Angliavandeniai
-
Angliavandeniai turi sudaryti 40-60 % paros davinio energijos vertės.
-
Energinė angliavandenių 1 g vertė – 16,75 KJ/4 kcal.
Angliavandenių funkcijos:
-
Aprūpina organizmą energija.
-
Tausoja baltymus ir riebalus.
-
Įeina į organizmo ląstelių sudėtį.
-
Skatina naudingų žarnų bakterijų augimą, kurios gamina kai kuriuos vitaminus, reikalingas kalcio ir fosforo absorbcijai.
-
Palaiko normalią virškinamojo trakto veiklą.
Angliavandenių šaltiniai:
-
Grūdai ir jų produktai (ryžiai, dribsniai, duona ir jos produktai, makaronai);
-
Daržovės ( krakmolas, cukrus, celiuliozė). Lapinės daržovės angliavandenių turi mažiausiai, o šakninės, gumbinės ir sėklos – daugiausiai (bulvės, morkos, pupos, lęšiai);
-
Vaisiai (džiovintuose vaisiuose cukraus daugiau negu šviežiuose. Jų daug bananuose, o mažiausiai arbūzuose);
-
Riešutai ( 10–27 % angliavandenių);
-
Pienas (laktozė);