Pagrindinės maisto produktų grupės

1. Pienas ir pieno produktai. Šiai grupei priskiriami visi pieno produktai, išskyrus sviestą, kuris priskiriamas grupei riebalai. Pogrupėse pieno produktai dažniausiai dar smulkiau skirstomi pagal juose esantį riebalų kiekį.

2. Kiaušiniai ir kiaušinių produktai.

3. Mėsa ir mėsos produktai. Šią  grupę sudaro naminių ir laukinių gyvulių bei paukščių mėsa ir mėsos produktai. Mėsa bei paukštiena skirstoma ne pagal riebumą, o pagal anatominę vietą (pvz., kumpis, nugarinė). Atskirą pogrupę sudaro dešros.

4. Žuvys. Klasifikuojamos zoologiniu principu, o ne pagal riebumą ar paplitimo vietą. Šiai grupei priskiriamos ir rūkytos žuvys, žuvų konservai.

5. Aliejai, riebalai. Visi šioje grupėje esantys produktai, išskyrus margariną, yra paprasti. Margarinas skirstomas pagal riebumą.

6. Grūdai. Šią grupę sudaro paprastieji ir sudėtiniai maisto produktai. Paprastieji (grūdai, kruopos, miltai) skirstomi pagal produktų kilmę. Sudėtiniai produktai – tai makaronai, , duona, pyragai, kepiniai, picos.

7. Ankštiniai, sėklos, riešutai.

8. Daržovės. Daržovių grupei priklauso ir valgomieji grybai.

9. Vaisiai. Šiai grupei priskiriamos ir uogos, taip pat kai kurie džiovinti vaisiai.

10. Cukrus ir cukraus produktai. Šią grupę sudaro džemai, įvairių rūšių saldainiai, šokoladas, karamelė, kramtomoji guma.

11. Gėrimai. Šią grupę sudaro alkoholiniai ir nealkoholiniai gėrimai, vaisių bei daržovių sultys, nektarai. Apie alkoholinius gėrimus daugiau galite sužinoti čia.

12. Sriubos, padažai, įvairūs. Be sriubų ir padažų šiai grupei priskiriami įvairūs produktai, kuriuos sunku priskirti kuriai nors kitai grupei. Tai – prieskoniai, actas, mielės, krakmolas, druska.

13. Specialios paskirties produktai.