Maistinių medžiagų poveikis sveikatai
Maistinių medžiagų svarba:
- Baltymai reikalingi augimui, ląstelių, audinių atsistatymui
- Angliavandeniai yra pagrindinis organizmo energijos šaltinis
- Skaidulinės medžiagos reikalingos vidurių užkietėjimo prevencijai
- Riebalai reikalingi energijai (nesotieji riebalai yra naudingesni nei sotieji)
- Vitaminas A reikalingas akims, odai ir plaukams
- Vitaminas B12 apsaugo nervų sistemą ir apsaugo nuo mažakraujystės
- Vitaminas C - dantenoms, odai, žaizdų gijimui, kaulams, atsparumui prieš infekcijas. Taip pat jis reikalingas geležies įsisavinimui (absorbcijai)
- Vitaminas D reikalingas kalcio absorbcijai iš maisto
- Vitaminas E yra antioksidantas ir apsaugo ląstelių sieneles
- Vitaminas B1 reikalingas energijos atpalaidavimui
- Riboflavinas padeda atpalaiduoti energiją ir palaiko sveikatą
- Niacinas reikalingas energijos atpalaidavimui
- Kalcis – dantims ir kaulams bei apsaugo nuo osteoporozės atsiradimo
- Cinkas kartu su vitaminu C gerina pragulų gijimą
- Magnis reikalingas raumenų funkcijai ir energijai palaikyti bei baltymų apykaitai
- Geležis reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių atstatymui ir deguonies pernešimui į visas kūno dalis