Baltymai
Baltymų apibūdinimas ir paros norma
-
Baltymai turi sudaryti 10–20 % energijos vertės;
-
Energinė 1 g vertė – 16,75 kJ / 4 kcal (tokia pati kaip ir angliavandenių);
-
Nepriklausomai nuo amžiaus, rekomenduojama baltymų suvartojimo norma yra 0,8 g 1 kg kūno masės per parą;
-
Biologiškai vertingi baltymai yra tokie, kurie turi visų reikalingų aminorūgščių;
-
Vidutiniškai biologiškai vertingiems baltymams trūksta vienos nepakeičiamos aminorūgšties;
-
Mažai biologiškai vertingiems baltymams trūksta daugiau nei vienos nepakeičiamos aminorūgšties.
Baltymų funkcijos
-
Būtina ląstelių sudedamoji dalis, sudaranti apie 1/5 bendro kūno svorio;
-
Aminorūgščių perteklius yra suskaidomas ir tampa energijos šaltiniu;
-
Gerina audinių gijimą ir jų augimą. Organizme sudaro gyvybiškai svarbias struktūras – raumenų skaidulas, įeina į jungiamojo audinio, kremzlių, odos, plaukų, kaulų sudėtį;
-
Dalyvauja metabolizmo procese. Jie sudaro kai kuriuos hormonus ir fermentus, o šie reguliuoja audinių ir ląstelių metabolizmą;
-
Svarbūs imuninei sistemai (imunoglobulinai), padeda organizmui kovoti su ligomis ir infekcija gamindami antikūnus;
-
Reikalingi deguonies pernešimui, sudaro hemoglobiną ir kraujo albuminus;
-
Antitoksinė medžiaga – slopina nuodingų medžiagų veikimą organizme;
-
Reikalingi organizmo skysčio pusiausvyros palaikymui.
Baltymų šaltiniai
Gyvūninių baltymų šaltiniai yra mėsa, žuvis, jūros produktai, vištiena, kiaušiniai, pienas ir jo produktai.
Augalinių baltymų šaltiniai yra grūdai ( kviečiai, rugiai, ryžiai, kukurūzai, miežiai), sėklos ir riešutai, ankštinės daržovės ( pupos, lęšiai, sojos).
Baltymų kiekis (g) |
Maisto produktai |
Labai didelis (daugiau kaip 15) |
Olandiškas ir lydytas sūris, neriebi varškė, gyvūnų mėsa, vištos I ir II kategorijos, dauguma žuvų, sojos, žirniai, pupelės, graikiniai ir lazdynų riešutai. |
Didelis (10–15) |
Riebi varškė, liesa ir riebi kiauliena, virta dešra, dešrelės, kiaušiniai, manų, grikių, avižų, kviečių kruopos, kvietiniai miltai, makaronai. |
Vidutinis (5–9,9) |
Ruginė ir kvietinė duona, perlinės kruopos, ryžiai, žalieji žirneliai. |
Mažas (2–4,9) |
Pienas, kefyras, grietinėlė, grietinė, grietininiai ledai, špinatai, kalafiorai, bulvės. |
Labai mažas (0,4–1,9) |
Sviestas, beveik visos daržovės, vaisai, uogos ir grybai. |
Daugiau straipsnių apie baltymus: