Pagrindinė dieta (P1)
Parengė med. dr. L. Petkevičienė
Tai sveikatai palankios mitybos nuostatomis ir taisyklėmis paremta dieta.
Žmogaus organizmas nėra sandėlis, kuriame tiesiog laikomas suvalgytas maistas. Jame nuolat vyksta medžiagų apykaitos procesai. Baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės druskos ir vitaminai – tai maistinės medžiagos, kurios reikalingos žmogaus gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Subalansuotu maitinimusi laikomas toks maitinimasis, kai patenkinami kiekybiniai ir kokybiniai žmogaus organizmo maistinių medžiagų poreikiai. Žmogaus organizmui reikia gauti ne konkrečių maisto produktų, o būtiną kiekį energijos ir maistinių medžiagų, kurių yra maisto produktuose: baltymų, riebalų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų, mineralinių druskų, vitaminų ir kt.
Standartinės dietos skiriamos sveikiesiems, turintiems gerą apetitą, idealų ar optimalų kūno svorį, įmitimą ir kuriems nereikia pagal indikacijasspecifinio dietos tikslinimo (koregavimo) ir pritaikymo (adaptavimo).
Tikslas:
⇒ Kokybiškas ir saugus maitinimasis, atitinkantis asmens maistinių medžiagų ir energijos poreikius;
⇒ Organizmo mitybos sutrikimų prevencija:
- antsvorio ir nutukimo prevencija kasdien skiriant pusvalandį ar daugiau fiziniam aktyvumui;
- svorio mažėjimo, išsekimo, mitybos nepakankamumo prevencija.
⇒ Susijusiu su netinkamu maitinimusi ligų -širdies kraujagyslių, padidinto kraujospūdžio, kaulų retėjimo, onkologinių bei kitų ligų prevencija.
Pagrindinės taisyklės:
- valgyti viską, nuo ko nėra blogai;
- nėra blogų produktų – gali būti tik blogai pritaikyta dieta ar blogas valgytojas;
- būtina reguliuoti netinkamus maitinimosi, įskaitant valgysenos įpročius - ką, kada, kiek, kaip, kur ir su kuo valgyti.
Dietos patarimai:
- suvartoto maisto kiekis turi atitikti organizmo energijos nuostolius;
- venkite valgyti bevertį maistą;
- valgykite įvairų mėgiamą, vertingą, naudingą organizmui, saugų ir kokybišką maistą;
- vartokite daugiau gyvūninių baltymų, mažiau gyvūninių riebalų;
- vartokite daugiau augalinių riebalų;
- ribokite druską ir lengvai įsisavinamus angliavandenius (cukrus);
- saikingai vartokite alkoholį;
- valgyti reguliariai – 4-6 kartus per dieną, lėtai, po nedaug mėgstamą ir toleruojamą įvairų maistą;
- gerai sukramtykite maistą;
- pirmoje dienos pusėje suvalgykite 60 proc. dienos davinio, po pietų 40 proc. Paskutinis valgymas 3-4 val. iki miego (22 val.)
Maisto pasirinkimas
Maisto grupės |
Vartotini |
1 |
2 |
Mėsa ir jos produktai |
Tinka visų rūšių neriebi mėsa. Jautiena iki 12 % riebumo (nugarinė, juosmeninė, kumpis). Kiauliena iki 28 % riebumo (nugarinė, juosmeninė, kumpis). Gatavi mėsos gaminiai turėtų turėti iki 15 % riebumo. Kepenis reikėtų vartoti kartą per 2 savaites. Liesos mėsos gaminiai ir liesas kepenų paštetas rekomenduojamas suvožtiniams. Nekrakmolingos virtos dešros ir dešrelės. |
Vištiena, kalakutiena ir jų produktai |
Neriebi vištiena, viščiukų broilerių, kalakutienos krūtinėlės ir ar šlaunelės, triušiena, žvėriena. |
Žuvis ir jos produktai |
Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D. |
Pienas ir jo produktai |
Neriebūs pieno produktai (1-2,5 % riebumo). Nugriebtas pienas, saldus ar rūgštus pagal pageidavimą. Jogurtai be priedų. Liesi ir pusriebiai sūriai, fermentiniai – švelnaus skonio. |
Riebalai |
Patartina 70% augalinių, 30% gyvūninių riebalų. |
Kiaušiniai |
Rekomenduojama 3 vnt. per savaitę, įskaitant suvartojamus gaminant maistą. |
Duona ir grūdiniai produktai |
Duona, kruopos, grūdiniai ir jų produktai – įvairių rūšių vakarykštė balta duona, miltiniai gaminiai – makaronai, vermišeliai, spagečiai, kriaukleliai, lakštiniai ir kt. (pagaminti be technologinį procesą greitinančių priedų). Duonoje turi būti mažiausiai 50 % rupių miltų. Reikėtų vartoti įvairią duona arba rupių miltų bandeles ar ragelius. Duonos reikėtų valgyti kiekvieno valgymo metu. Rupių miltų ar avižinių dribsnių košė, grūdiniai mišiniai su nedaug cukraus ir riebalų gali būti naudojami vietoj duonos. |
Kruopos ir miltai |
Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių kruopos. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt. |
Bulvės |
Virtos ar bulvių košė. Ryžiai, makaronai arba duona gali būti vartojama kaip alternatyva. |
Daržovės |
Daržovių reikia valgyti per kiekvienus pietus. Ankštiniai gali sukelti dujų apykaitos problemų, Patartina valgyti vaisius ir daržoves neskatinančias žarnų peristaltikos, gausaus dujų susidarymo. Morkose yra daug beta karotino, tad jos turėtų būti valgomos 2-3 kartus per savaitę. Troškintos daržovės ar daržovių tyrė gali atstoti padažus. Vyresnio amžiaus asmenims gali būti sunku sukramtyti šviežias daržoves, todėl jiems jas vertėtų patiekti virtas. |
Vaisiai, uogos |
Švieži vaisiai ir uogos turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti sultis. |
Cukrus ir saldėsiai |
Vartoti saikingai. |
Kiti produktai |
Vanduo, šviežios ir lengvai saldintos konservuotos sultys, kava ar arbata vartotini kaip gėrimai. Jeigu esama priežasčių, gali būti vartojami ir kiti produktai. Gaminant maistą reikia vartoti mažai druskos ir rinktis produktus su nedideliu druskos kiekiu. |
Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas
Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė
Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.
Dietos sudėtis 1500 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 56 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių, 80 g
- Riebalai - 50g(iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 206 g(55%), įskaitant apie 10% monosacharidų – 300g
- Skaidulinės medžiagos - 25-32 g
- Energinė vertė: - 1500 kcal
- Druskos - 5 g
- Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
- Valgymo režimas: 3-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
11,25 |
10 |
41,25 |
300 |
Priešpiečiai |
10 |
5,63 |
5 |
20,63 |
150 |
Pietūs |
30 |
16,88 |
15 |
61,88 |
450 |
Pavakariai |
10 |
5,63 |
5 |
20,63 |
150 |
Vakarienė |
20 |
11,25 |
10 |
41,25 |
300 |
Priešnakčiai |
10 |
5,63 |
5 |
20,63 |
150 |
Viso per dieną gramais: |
|
56,27 |
50 |
206,27 |
1500 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
14,06 |
12,5 |
51,56 |
375 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
5,63 |
5 |
20,63 |
150 |
Pietūs |
40 |
22,5 |
20 |
82,5 |
600 |
Vakarienė |
25 |
14,06 |
12,5 |
51,56 |
375 |
Viso per dieną gramais: |
|
56,25 |
50 |
206,25 |
1500 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 1800 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 67,5 g (15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių, 80 g
- Riebalai - 60 g (iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 247,5 g (55%), įskaitant apie 10% monosacharidų – 300g
- Skaidulinės medžiagos - 25-32 g
- Energinė vertė: 1800 kcal
- Druskos - 5 g
- Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
- Valgymo režimas: 3-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
13,5 |
12 |
49,5 |
360 |
Priešpiečiai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Pietūs |
30 |
20,25 |
18 |
74,25 |
540 |
Pavakariai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Vakarienė |
20 |
13,5 |
12 |
49,5 |
360 |
Priešnakčiai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Viso per dieną gramais: |
|
67,5 |
60 |
247,5 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
16,88 |
15 |
61,88 |
450 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
6,75 |
6 |
24,75 |
180 |
Pietūs |
40 |
27 |
24 |
99 |
720 |
Vakarienė |
25 |
16,88 |
15 |
61,88 |
450 |
Viso per dieną gramais: |
|
67,51 |
60 |
247,51 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2000 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 75 g (15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių, 80 g
- Riebalai - 67 g (iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 275 g (55%), įskaitant apie 10% monosacharidų – 300g
- Skaidulinės medžiagos - 25-32 g
- Energinė vertė: 2000 kcal
- Druskos - 5 g
- Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
- Valgymo režimas: 3-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
15 |
13,4 |
55 |
400 |
Priešpiečiai |
10 |
7,5 |
6,7 |
27,5 |
200 |
Pietūs |
30 |
22,5 |
20,1 |
82,5 |
600 |
Pavakariai |
10 |
7,5 |
6,7 |
27,5 |
200 |
Vakarienė |
20 |
15 |
13,4 |
55 |
400 |
Priešnakčiai |
10 |
7,5 |
6,7 |
29 |
200 |
Viso per dieną gramais: |
|
75 |
67 |
275 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
18,75 |
16,75 |
68,75 |
500 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
7,5 |
6,7 |
27,5 |
200 |
Pietūs |
40 |
30 |
26,8 |
110 |
800 |
Vakarienė |
25 |
18,75 |
16,75 |
68,75 |
500 |
Viso per dieną gramais: |
|
75 |
67 |
275 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
Dietos sudėtis 2200 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 82,5 g (15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių, 80 g
- Riebala - 73 g (iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 302,5 g (55%), įskaitant apie 10% monosacharidų – 300g
- Skaidulinės medžiagos - 25-32 g
- Energinė vertė: 2200 kcal
- Druskos - 5 g
- Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
- Valgymo režimas: 3-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
- Dieta visavertė.
6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
16,5 |
14,6 |
60,5 |
440 |
Priešpiečiai |
10 |
8,25 |
7,3 |
30,25 |
220 |
Pietūs |
30 |
24,75 |
21,9 |
90,75 |
660 |
Pavakariai |
10 |
8,25 |
7,3 |
30,25 |
220 |
Vakarienė |
20 |
16,5 |
14,6 |
60,5 |
440 |
Priešnakčiai |
10 |
8,25 |
7,3 |
30,25 |
220 |
Viso per dieną gramais: |
|
82,5 |
73 |
302,5 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|
4 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
25 |
20,63 |
18,25 |
75,63 |
550 |
Priešpiečiai arba pavakariai |
10 |
8,25 |
7,3 |
30,25 |
220 |
Pietūs |
40 |
33 |
29,2 |
121 |
880 |
Vakarienė |
25 |
20,63 |
18,25 |
75,63 |
220 |
Viso per dieną gramais: |
|
82,51 |
73 |
302,51 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
30 |
55 |
|