Pagrindinė dieta (P1)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tai sveikatai palankios mitybos nuostatomis ir taisyklėmis paremta dieta.

Žmogaus organizmas nėra sandėlis, kuriame tiesiog laikomas suvalgytas maistas. Jame nuolat vyksta medžiagų apykaitos procesai. Baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės druskos ir vitaminai – tai maistinės medžiagos, kurios reikalingos žmogaus gyvybinėms funkcijoms palaikyti. Subalansuotu maitinimusi laikomas toks maitinimasis, kai patenkinami kiekybiniai ir kokybiniai žmogaus organizmo maistinių medžiagų poreikiai. Žmogaus organizmui reikia gauti ne konkrečių maisto produktų, o būtiną kiekį energijos ir maistinių medžiagų, kurių yra maisto produktuose: baltymų, riebalų, angliavandenių, skaidulinių medžiagų, mineralinių druskų, vitaminų ir kt.

Standartinės dietos skiriamos sveikiesiems, turintiems gerą apetitą, idealų ar optimalų kūno svorį, įmitimą ir kuriems nereikia pagal indikacijasspecifinio dietos tikslinimo (koregavimo) ir pritaikymo (adaptavimo).

 

Tikslas:

⇒  Kokybiškas ir saugus maitinimasis, atitinkantis asmens maistinių medžiagų ir energijos poreikius;

  Organizmo mitybos sutrikimų prevencija:

  • antsvorio ir nutukimo prevencija kasdien skiriant pusvalandį ar daugiau fiziniam aktyvumui;
  • svorio mažėjimo, išsekimo, mitybos nepakankamumo prevencija.

  Susijusiu su netinkamu maitinimusi ligų -širdies kraujagyslių, padidinto kraujospūdžio, kaulų retėjimo, onkologinių bei kitų ligų prevencija.

 

Pagrindinės taisyklės:

  • valgyti viską, nuo ko nėra blogai;
  • nėra blogų produktų – gali būti tik blogai pritaikyta dieta  ar blogas valgytojas;
  • būtina reguliuoti netinkamus maitinimosi, įskaitant valgysenos įpročius - ką, kada, kiek, kaip, kur ir su kuo valgyti.

 

Dietos patarimai:

  • suvartoto maisto kiekis turi atitikti organizmo energijos nuostolius;
  • venkite valgyti bevertį maistą;
  • valgykite įvairų mėgiamą, vertingą, naudingą organizmui, saugų ir kokybišką maistą;
  • vartokite daugiau gyvūninių baltymų, mažiau gyvūninių riebalų;
  • vartokite daugiau augalinių riebalų;
  • ribokite druską ir lengvai įsisavinamus angliavandenius (cukrus);
  • saikingai vartokite alkoholį;
  • valgyti reguliariai – 4-6 kartus per dieną, lėtai, po nedaug mėgstamą ir toleruojamą įvairų maistą;
  • gerai sukramtykite maistą;
  • pirmoje dienos pusėje suvalgykite 60 proc. dienos davinio, po pietų 40 proc. Paskutinis valgymas 3-4 val. iki miego (22 val.)

 

Maisto pasirinkimas

Maisto grupės

Vartotini

1

2

Mėsa ir jos produktai

Tinka visų  rūšių neriebi mėsa. Jautiena iki 12 % riebumo (nugarinė, juosmeninė, kumpis). Kiauliena iki 28 % riebumo (nugarinė, juosmeninė, kumpis). Gatavi mėsos gaminiai turėtų turėti iki 15 % riebumo. Kepenis reikėtų vartoti kartą per 2 savaites. Liesos mėsos gaminiai ir liesas kepenų paštetas  rekomenduojamas suvožtiniams. Nekrakmolingos virtos dešros ir dešrelės.

Vištiena, kalakutiena ir jų produktai

Neriebi vištiena, viščiukų broilerių, kalakutienos  krūtinėlės ir ar šlaunelės, triušiena, žvėriena.

Žuvis ir jos produktai

Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D.

Pienas ir jo produktai

Neriebūs pieno produktai (1-2,5 % riebumo). Nugriebtas pienas, saldus ar rūgštus pagal pageidavimą. Jogurtai be priedų. Liesi ir pusriebiai sūriai, fermentiniai – švelnaus skonio.

Riebalai

Patartina 70% augalinių, 30% gyvūninių riebalų.

Kiaušiniai

Rekomenduojama 3 vnt. per savaitę, įskaitant suvartojamus gaminant maistą.

Duona ir grūdiniai produktai

Duona, kruopos, grūdiniai ir jų produktai – įvairių rūšių vakarykštė balta duona, miltiniai gaminiai – makaronai, vermišeliai, spagečiai, kriaukleliai, lakštiniai ir kt. (pagaminti be technologinį procesą greitinančių priedų). Duonoje turi būti mažiausiai 50 % rupių miltų. Reikėtų vartoti įvairią duona arba rupių miltų bandeles ar ragelius. Duonos reikėtų valgyti kiekvieno valgymo metu. Rupių miltų ar avižinių dribsnių košė, grūdiniai mišiniai su nedaug cukraus ir riebalų gali būti naudojami vietoj duonos.

Kruopos ir miltai

Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių kruopos. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt.

Bulvės

Virtos ar bulvių košė. Ryžiai, makaronai arba duona gali būti vartojama kaip alternatyva.

Daržovės

Daržovių reikia valgyti per kiekvienus pietus. Ankštiniai gali sukelti dujų apykaitos problemų, Patartina valgyti vaisius ir daržoves neskatinančias žarnų peristaltikos, gausaus dujų susidarymo. Morkose yra daug beta karotino, tad jos turėtų būti valgomos 2-3 kartus per savaitę. Troškintos daržovės ar daržovių tyrė gali atstoti padažus. Vyresnio amžiaus asmenims gali būti sunku sukramtyti šviežias daržoves, todėl jiems jas vertėtų patiekti virtas.

Vaisiai, uogos

Švieži vaisiai ir uogos turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti sultis.

Cukrus ir saldėsiai

Vartoti saikingai.

Kiti produktai

Vanduo, šviežios ir lengvai saldintos konservuotos sultys, kava ar arbata vartotini kaip gėrimai. Jeigu esama priežasčių, gali būti vartojami ir kiti produktai. Gaminant maistą reikia vartoti mažai druskos ir rinktis produktus su nedideliu druskos kiekiu.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" Nr. V-1000 2019 m. rugpjūčio 20 d. TAR, 2019 08 20, Nr. 13300.

Dietos sudėtis 1500 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 56 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių, 80 g
  • Riebalai  - 50g(iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 206 g(55%), įskaitant apie 10% monosacharidų – 300g
  • Skaidulinės medžiagos - 25-32 g
  • Energinė vertė: - 1500 kcal
  • Druskos  - 5 g
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas: 3-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

 

6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

11,25

10

41,25

300

Priešpiečiai

10

5,63

5

20,63

150

Pietūs

30

16,88

15

61,88

450

Pavakariai

10

5,63

5

20,63

150

Vakarienė

20

11,25

10

41,25

300

Priešnakčiai

10

5,63

5

20,63

150

Viso per dieną gramais:

 

56,27

50

206,27

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

14,06

12,5

51,56

375

Priešpiečiai arba pavakariai

10

5,63

5

20,63

150

Pietūs

40

22,5

20

82,5

600

Vakarienė

25

14,06

12,5

51,56

375

Viso per dieną gramais:

 

56,25

50

206,25

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 1800 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 67,5 g (15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių, 80 g
  • Riebalai - 60 g  (iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 247,5 g (55%), įskaitant apie 10% monosacharidų – 300g
  • Skaidulinės medžiagos - 25-32 g
  • Energinė vertė: 1800 kcal
  • Druskos  - 5 g
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas: 3-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

 

6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

13,5

12

49,5

360

Priešpiečiai

10

6,75

6

24,75

180

Pietūs

30

20,25

18

74,25

540

Pavakariai

10

6,75

6

24,75

180

Vakarienė

20

13,5

12

49,5

360

Priešnakčiai

10

6,75

6

24,75

180

Viso per dieną gramais:

 

67,5

60

247,5

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

16,88

15

61,88

450

Priešpiečiai arba pavakariai

10

6,75

6

24,75

180

Pietūs

40

27

24

99

720

Vakarienė

25

16,88

15

61,88

450

Viso per dieną gramais:

 

67,51

60

247,51

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2000 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 75 g (15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių, 80 g
  • Riebalai - 67 g  (iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 275 g (55%), įskaitant apie 10% monosacharidų – 300g
  • Skaidulinės medžiagos - 25-32 g
  • Energinė vertė: 2000 kcal
  • Druskos - 5 g
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas: 3-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

 

6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

15

13,4

55

400

Priešpiečiai

10

7,5

6,7

27,5

200

Pietūs

30

22,5

20,1

82,5

600

Pavakariai

10

7,5

6,7

27,5

200

Vakarienė

20

15

13,4

55

400

Priešnakčiai

10

7,5

6,7

29

200

Viso per dieną gramais:

 

75

67

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

18,75

16,75

68,75

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

7,5

6,7

27,5

200

Pietūs

40

30

26,8

110

800

Vakarienė

25

18,75

16,75

68,75

500

Viso per dieną gramais:

 

75

67

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2200 kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 82,5 g  (15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių, 80 g
  • Riebala - 73 g (iki 30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%    sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
  • Angliavandeniai - 302,5 g (55%), įskaitant apie 10% monosacharidų – 300g
  • Skaidulinės medžiagos - 25-32 g
  • Energinė vertė: 2200 kcal
  • Druskos - 5 g
  • Skysčiai - 1,5-2,5 l/d. (1ml/1 kcal)
  • Valgymo režimas: 3-6 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

6 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

20

16,5

14,6

60,5

440

Priešpiečiai

10

8,25

7,3

30,25

220

Pietūs

30

24,75

21,9

90,75

660

Pavakariai

10

8,25

7,3

30,25

220

Vakarienė

20

16,5

14,6

60,5

440

Priešnakčiai

10

8,25

7,3

30,25

220

Viso per dieną gramais:

 

82,5

73

302,5

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

20,63

18,25

75,63

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8,25

7,3

30,25

220

Pietūs

40

33

29,2

121

880

Vakarienė

25

20,63

18,25

75,63

220

Viso per dieną gramais:

 

82,51

73

302,51

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55