Sumažinta purinų kiekio dieta (Pur)

Parengė med. dr. L. Petkevičienė

Tikslas: sumažinti purinų kieki organizme. Patiekalai ruošiami iš maisto produktų, kurių sudėtyje mažiau purinų.

Dietos laikomasi kai sergama:

  • Podagra (M10)
  • Sutrikęs purinų metabolizmas (E79)

 

Kas yra podagra ir kas jai būdinga?

Podagra - tai purinų medžiagų apykaitos sutrikimo liga, kai šlapimo rūgštis kaupiasi kraujyje. Dėl to formuojasi uratų kristalai, kurie nusėda sąnariuose bei inkstuose. Susikaupę uratai stimuliuoja uždegimą, kuris pasireiškia sąnarių skausmu, paraudimu ir patinimu. Podagra yra kristalinis artritas, nes kristalai tampa sąnarių uždegimo priežastimi. Sergantiesiems jie kartais nusėda ausies užraite (vadinami tofusais), kaupiasi sąnarių kremzlėse, aplinkiniuose audiniuose ir kauluose.

Šlapimo rūgštis yra purinųmedžiagų apykaitos rezultatas. Purinai gaminami organizme ir gaunami su maistu. Alkoho­lis skatina purinų susidarymą. Tačiau ne visi sergantieji podagra daug valgo ar gausiai vartoja alkoholį. Podagra serga ir tie, kurie neturi antsvorio ar yra abstinentai. Tokiais atvejais turi reikšmės paveldėjimas. Podagra dažniau serga vyrai.

Podagrai būdingas sąnarių skausmas, kuris paprastai būna ūminis, labai stiprus, dažnai prasideda naktį nuo kojos nykščio ir kyla į viršų. Jei liga progresuoja, priepuoliai esti dažnesni ir ilgesni, skausmas intensyvėja, gali trukti keletą dienų ar net savaičių. Kai kuriems tokie skausmo priepuoliai būna vienkartiniai, kartais trunka savaitę, mėnesį ir gali būti keletą ar net keliolika kartų per metus. Pirmasis podagros priepuolis nebūna labai stiprus. Kai kuriems sergantiesiems liga pakenkia keletą sąnarių (kelio, riešo, pėdos ar pirštų). Rytais sąnariai būna sustingę, nelankstūs. Podagrą reikėtų skirti nuo osteoartrito.

Anksčiau podagra buvo gydoma tik dieta – šalinama iš raciono mėsa ir alkoholis. Maiste esantys purinai tik nežymiai didina šlapimo rūgšties kiekį.

 

Dietos patarimai:

  • Sergantiems podagra turėtų laikytis padidinto angliavandenių, sumažinto baltymų, purinų bei riebalų kiekio dietos reikalavimų;
  • Sumažinto kalorijų kiekio dietos reikėtų laikytis esant nutukimui. Patartina liesėti laipsniškai, nes greitas liesėjimas, o ypač badavimas, didina šlapimo rūgšties kiekį kraujyje;
  • Maitintis biologiškai vertingais produktais po mažai ir dažnai, ypač liesėjant;
  • Esant nutukimui valgyti dažniau nekaloringus produktus: vaisius, daržoves;
  • Riboti riebalų kiekį, nes jis blogina uratų išsiskirimą;
  • Vengti riebių produktų, kepto, rūkyto maisto;
  • Esant padidėjusiam šlapimo rūgšties kiekiui kraujyje, riboti produktus, kuriuose yra daug purinų;
  • Baltymų poreikiams patenkinti valgykite kiaušinius, sūrį, liesą pieną;
  • Sergant podagra angliavandenių kiekis didinamas;
  • Didinamas skysčių kiekis, nes jie gerina šlapimo rūgšties išsiskyrimą ir mažina galimybę šlapimo rūgšties akmenų susidarymui;
  • Sergant podagra skysčiu reikia suvartoti iki 4 litrų per dieną;
  • Gerti daug vaisių sulčių – šarmina šlapimą (išskyrus spanguolių, slyvų, kurios gamina šlapimo rūgštį).
  • Ribojamas alkoholio kiekis, nes jis didina inkstų uratų retenciją ir tukina;
  • Stresas gali būti ligos paūmėjimo priežastis;

Jeigu dėl vartojamų medikamentų atsiranda šleikštulys ir dingsta apetitas, gali iškilti mitybos nepakankamumo rizika. Tokiu atveju jus turi stebėti gydytojas. 

 Rekomendacijos, kaip sumažinti riebalų kiekį gaminant maistą skaitykite skyrelyje Ar žinai...

 

Maisto grupės pagal purino kiekį:

I grupė: turi didelį purinų kiekį (nuo 100 iki 1000 mg purino nitrogeno 100 g produkto)

  • žuvis (ančiuviai, makrelė, sardinės) inkstai,
  • sultinys,
  • mėsos sultinys
  • smegenys,
  • žąsis,
  • širdis,
  • silkė,
  • putpelių mėsa,
  • stirniena,
  • kiautiniai (austrės),
  • mielės,
  • inkstai.

II grupė: purinų vidutinis kiekis (9-100 mg purino nitrogeno 100 g produkto)

Mėsą ir žuvis ( išskyrus I gr. produktus):

  • vištiena,
  • mėsa,
  • žuvis,
  • grybai,
  • vėžiagyviai.

Daržovės

  • šparaginės pupelės, rūgštynės,
  • džiovintos pupelės,
  • lęšiai,
  • džiovinti žirniai,
  • špinatai, rabarbarai.

Susilpnėjus ar pranykus simptomams kasdien leistinas tokių produktų vienas valgymas (60-90 g) - mėsos, žuvies ar paukštienos ar vienas valgymas ('/2 puoduko) daržovių.

 

III grupė: mažas purinų kiekis

  • balta duona ir krekeriai,
  • sviestas ir margarinas,
  • pyragai ir pyragaičiai,
  • karbonuoti gėrimai,
  • grūdiniai, jų produktai,
  • sūris,
  • šokoladas,
  • kava,
  • prieskoniai, uždaras
  • kremas,
  • kustardas (valgis iš kiaušinių ir pieno),
  • kiaušiniai,
  • riebalai (nedaug),
  • vaisiai,
  • želatininiai desertai,
  • ledai,
  • pienas,
  • makaronų produktai,
  • lakštiniai,
  • riešutai,
  • alyvuogės,
  • rauginti agurkai,
  • kukurūzai,
  • pudingai,
  • prieskoniai,
  • ryžiai,
  • druska,
  • cukrus ir saldumynai,
  • arbata,
  • daržovės (išskyrus II gr.),
  • actas

Tokius produktus galima vartoti kasdien.

 

 

Maisto pasirinkimas

Maisto grupė

Vartotina

Vengtina

Duona ir pyrago gaminiai

Ruginė ir kvietinė duona iš I  bei II rūšies miltų,

Kiti kepiniai

Mėsa, paukštiena ir jų produktai (ribotai)

Liesa mėsa, jos patiekalai, virti arba paskui apkepti; 2-3 kartus per savaitę.

Ribojama jautiena, veršiena, kiauliena, vištiena, kalakutiena.

Aviena, žąsiena, rūkytas kumpis. Jaunų gyvulių ir paukščių mėsa, riebi mėsa ir dešros, rūkyti ir  sūdyti mėsos gaminiai, konservai, liežuvis, kepenys inkstai, smegenys, širdis plaučiai.

Žuvis (ribotai)

Liesa žuvis, virta vandenyje ar garuose, 2-3 kartus per savaitę.

Riebi, sūdyta, rūkyta žuvis, užkandiniai konservai, kepti žuvies patiekalai, silkė, sardinė, šprotai, menkė, lydeka.

Pienas ir jo produktai

Pienas, kefyras, rūgpienis, varškė ir jos patiekalai, grietinė, švelnaus skonio sūriai.

Aštrūs, sūrūs sūriai.

Kiaušiniai ir jų gaminiai

1 kiaušinis per dieną patiekaluose ar gaminant maistą.

Gyvūniniai riebalai, lašiniai.

Riebalai

Sviestas. Augalinis aliejus

Kremai, taukai, lašiniai.

Kruopų ir makaronų gaminiai

Nedaug įvairių patiekalų iš grikių, perlinių, ryžių, sorų, kviečių kruopų.

Avižinės kruopos.

Bulvės daržovės

Bulvės, žiediniai, baltagūžiai ir Briuselio kopūstai, brokoliai, agurkai, morkos, burokėliai, aguročiai, moliūgai,

Špinatai, rūgštynės, ridikai, ridikėliai, ropės, pomidorai. Ribojamos sūdytos, marinuotos, raugintos daržovės,, grybai.

Vaisiai ir uogos

Daug šviežių ir įvairiai paruoštų obuolių, kriaušių, vynuogių, slyvų, abrikosų, apelsinų, lazdynų ir graikinių riešutų.

Agrastai, avietės, bruknės.

Saldumynai ir gėrimai

Nestipri kava su pienu, arbata su citrina, pieno ir erškėtuogių gėrimai, kompotai, marmeladas, uogienės, medus.

Šokoladas, kakava, stipri kava ir arbata, alkoholiniai gėrimai, želatina.

Padažai, prieskoniai

Padažai su daržovių nuoviru, grietinė, citrinų rūgštis, vanilinas, lauro lapai, cinamonas, krapai

Pipirai, petražolės, garstyčios.

Sriubos

Kruopų, vegetariškos, pieniškos, vaisių, daržovių iš leistinų daržovių.

Mėsos, žuvies, grybų sultiniai, rūgštynių, špinatų, ankštinių (sojų, pupelių, žirnių, lešių, pupų) sriubos.

Užkandžiai

Šviežių ir raugintų daržovių, baklažanų salotos.

Visų rūšių konservai, dešros, rūkyti gaminiai.

 

Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas

Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė

Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymu "Dėl pacientų maitinimo organizavimo asmens sveikatos priežiūros įstaigose tvarkos aprašo patvirtinimo" Nr. V-1000 2019 m. rugpjūčio 20 d. TAR, 2019 08 20, Nr. 13300.

 

Dietos sudėtis 1500  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 56 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 50 g(<30%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Angliavandeniai  - 206 g(55%),
  • Skaidulinės medžiagos  - 25-30 g
  • Purinų - 500 mg
  • Energinė vertė: 1500 kcal
  • Druskos - 4-5 g
  • Skysčiai1 ml/1 kcal (1,5 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 3-4 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

 14

13

52

375

Priešpiečiai arba pavakariai

10

6

5

21

150

Pietūs

40

23

20

83

600

Vakarienė

25

14

13

52

375

Viso per dieną gramais:

 

56,25

50

206

1500

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 1800  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 67 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 60 g(<30 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Angliavandeniai - 247 g (55%),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Purinų - 500 mg
  • Energinė vertė: 1800 kcal
  • Druskos - 4-5 g
  • Skysčiai1 ml/1 kcal (1,8 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 3-4 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

17

15

62

450

Priešpiečiai arba pavakariai

10

7

6

25

180

Pietūs

40

27

24

99

720

Vakarienė

25

17

15

62

450

Viso per dieną gramais:

 

67,5

60

248

1800

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2000  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 75 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 67 g(<30 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių
  • Angliavandeniai - 275 g (55%),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Purinų - 500 mg
  • Energinė vertė:  2000 kcal
  • Druskos - 4-5 g
  • Skysčiai1 ml/1 kcal (2,0 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 3-4 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

19

17

69

500

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8

7

28

200

Pietūs

40

30

27

110

800

Vakarienė

25

19

17

69

500

Viso per dieną gramais:

 

75

67

275

2000

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55

 

 

Dietos sudėtis 2200  kcal

Dietos sudėtis g ir %:

  • Baltymai - 82 g (15 %), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
  • Riebalai - 73 g(<30 %), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10%  sočiųjų riebalų rūgščių
  • Angliavandeniai - 302 g (55%),
  • Skaidulinės medžiagos - 25-30 g
  • Purinų  - 500 mg
  • Energinė vertė: 2200 kcal
  • Druskos - 4-5 g
  • Skysčiai - 1 ml/1 kcal (2,2 l per dieną)
  • Valgymo režimas: 3-4 k./d., valgyti lėtai, reguliariai, gerai sukramtyti maistą.
  • Dieta visavertė.

Valgymo režimas - 4 valgymai

Valgymo laikas

Procentai, %

Baltymai, g

Riebalai, g

Angliavandeniai, g

Kilokalorijos, kcal

Pusryčiai

25

21

18

76

550

Priešpiečiai arba pavakariai

10

8

7

30

220

Pietūs

40

33

29

121

880

Vakarienė

25

21

18

76

550

Viso per dieną gramais:

 

82,5

73,0

303

2200

Viso per dieną, proc.:

100

15

30

55