Trintas tirštas maistas (Tm)
Parengė med. dr. L. Petkevičienė
Dietos tikslas: aprūpinti organizmą reikiamu pagal fiziologinius poreikius maistinių medžiagų ir energijos kiekiu, parenkant mėgiamą, įvairų visavertį, naudingą organizmui maistą.
Dietos laikomasi, kai yra:
- kramtymo bei rijimo sutrikimai;
- dantų bloga būklė;
- skausminga burnos ertmė ir ryklė;
- įvairios virškinimo trakto problemos.
Patiekalai pertrinti, malti, tirštos konsistencijos. Bet kuri dieta gali būti modifikuota į Tm dietą.
Dietos patarimai:
- maistas turi būti visavertis, lengvai virškinamas;
- galima valgyti viską nuo ko nėra blogai;
- į 200 g masės įpilama 50 - 100 ml skysčio;
- valgyti trintus vaisius ar daržoves;
- gerkite reikiamą skysčių kiekį;
- maistas kambario temperatūros, kvapnus;
- pasirinkti tinkamą maisto paruošimo būdą – virimas, šutinimas, troškinimas;
- maistas tirštas, trintas;
- valgyti po mažai, dažnai 6-8 kartus per dieną.
Maisto pasirinkimas
Maisto grupės |
Vartotini |
1 |
2 |
Mėsa ir jos produktai, vištiena kalakutiena ir jų produktai |
Tinka malta visų rūšių mėsa. Apie 180 g. Šaltiena iš jautienos, kiaulienos, vištiena drebučiuose. |
Duona (trys valgymai per dieną) |
Minkšta kvietinė duona, minkštos bandelės. |
Žuvis ir jos produktai |
Žuvis liesa iki 3% riebumo (ledžuvė, starkis, jūros lydeka, menkė ir kt.) – vidutinio (3-8%)riebumo (karpis, karšis, jūros ešerys, stauridė ir kt). Žuvį ir jos produktus reikėtų vartoti mažiausiai tris kartus per savaitę. Pageidautina, kad kartą per savaitę būtų patiekiama riebi žuvis arba ikrai. Riebi žuvis turtinga polinesočiųjų riebalų rūgščių ir vitamino D. Vartoti trinta. |
Pienas ir jo produktai (po 2 puodelius per dieną) |
Jei toleruoja pieno produktai: pienas saldus ar rūgštus pagal pageidavimą. |
Riebalai (6 šaukšteliai ir daugiau) |
Linų, sėmenų, saulėgrąžų, rapsų ir kt. aliejai, sviestas. |
Kiaušiniai( po 1 kiaušinį per dieną) |
Garuose virtas omletas. |
Kruopos ir miltai (1 valgymas per dieną) |
Miežių, kviečių, grikių, sorų, avižų, kukurūzų, ryžių. Miltai – kviečių aukščiausios rūšies ir I rūšies grikių, kukurūzų ir kt.Gaminamos įvairios košės, jei toleruoja virtos piene. |
Bulvės |
Įvairios trintos košės. |
Daržovės |
Įvairios trintos daržovės jų sultys, vengti daržovių skatinančių dujų susidarymą organizme. |
Vaisiai, uogos |
Trinti vaisiai ir uogos. Šviežios sultys, išskyrus tomatų, nektarinų, slyvų. turi būti kasdieniniame valgiaraštyje. Jie gali būti patiekiami kaip desertas, per tarpinį valgymą ar per pusryčius. Vietoj vaisių galima gerti citrusines sultys. |
Cukrus ir saldėsiai |
Mažinti cukraus kiekį. |
Gėrimai |
Arbata, kava, maistingieji gėrimai |
Maistinės ir energinės vertės apskaičiavimas
Apskaičiavo dietistė Božena Vežanienė
Valgiaraščių paros energinė ir maistinė vertė gali nukrypti nuo normos iki dešimties procentų, o 15 dienų (socialinės globos įstaigose – 10 dienų) energinės ir maistinės vertės nuokrypio vidurkis – iki penkių procentų.
Dietos sudėtis 1800 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 67,5 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 66 g(28%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 256,5 g (57 %),
- Energinė vertė: 1800 kcal
- Kalis - 3-4 g
- Natris - 2-3 g
- Askorbo rūgštis - 60 mg
- Skysčiai - iki 2 l/d.
- Valgymo režimas: - 5-6 k./d.,
- Dietą sudaro trintas maistas. Patiekalai pertrinti, malti, tirštos konsistencijos.
- Dieta nevisavertė maisto įvairovės ir maistinių medžiagų atžvilgiu. Skiriant ilgiau nei tris dienas papildomai skirtini enterinio maitinimo mišiniai.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
13,5 |
13,2 |
51,3 |
360 |
Priešpiečiai |
10 |
6,75 |
6,6 |
25,65 |
180 |
Pietūs |
30 |
20,25 |
19,8 |
76,95 |
540 |
Pavakariai |
10 |
6,75 |
6,6 |
25,65 |
180 |
Vakarienė |
20 |
13,5 |
13,2 |
51,3 |
360 |
Priešnakčiai |
10 |
6,75 |
6,6 |
25,65 |
180 |
Viso per dieną gramais: |
|
67,5 |
66 |
256,5 |
1800 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
28 |
57 |
|
Dietos sudėtis 2000 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 75 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 62,22 g(28%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 285 g (57 %),
- Energinė vertė: 2000 kcal
- Kalis - 3-4 g
- Natris - 2-3 g
- Askorbo rūgštis - 60 mg
- Skysčiai - iki 2 l/d.
- Valgymo režimas: - 5-6 k./d.,
- Dietą sudaro trintas maistas. Patiekalai pertrinti, malti, tirštos konsistencijos.
- Dieta nevisavertė maisto įvairovės ir maistinių medžiagų atžvilgiu. Skiriant ilgiau nei tris dienas papildomai skirtini enterinio maitinimo mišiniai.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
15 |
12,44 |
57 |
400 |
Priešpiečiai |
10 |
7,5 |
6,22 |
28,5 |
200 |
Pietūs |
30 |
22,5 |
18,66 |
85,5 |
600 |
Pavakariai |
10 |
7,5 |
6,22 |
28,5 |
200 |
Vakarienė |
20 |
15 |
12,44 |
57 |
400 |
Priešnakčiai |
10 |
7,5 |
6,22 |
28,5 |
200 |
Viso per dieną gramais: |
|
75 |
62,22 |
285 |
2000 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
28 |
57 |
|
Dietos sudėtis 2200 kcal
Dietos sudėtis g ir %:
- Baltymai - 82,5 g(15%), iš jų 70% gyvūninių, 30% augalinių,
- Riebalai - 68,44 g(28%), iš jų 70% augalinių, 30% gyvūninių, įskaitant iki 10% sočiųjų riebalų rūgščių, transriebalų – iki 1% ar < 2 g – 90g
- Angliavandeniai - 313,5 g (57 %),
- Energinė vertė: 2200 kcal
- Kalis - 3-4 g
- Natris - 2-3 g
- Askorbo rūgštis - 60 mg
- Skysčiai - iki 2 l/d.
- Valgymo režimas: - 5-6 k./d.,
- Dietą sudaro trintas maistas. Patiekalai pertrinti, malti, tirštos konsistencijos.
- Dieta nevisavertė maisto įvairovės ir maistinių medžiagų atžvilgiu. Skiriant ilgiau nei tris dienas papildomai skirtini enterinio maitinimo mišiniai.
Valgymo režimas - 6 valgymai
Valgymo laikas |
Procentai, % |
Baltymai, g |
Riebalai, g |
Angliavandeniai, g |
Kilokalorijos, kcal |
Pusryčiai |
20 |
16,5 |
13,69 |
62,7 |
440 |
Priešpiečiai |
10 |
8,25 |
6,84 |
31,35 |
220 |
Pietūs |
30 |
24,75 |
20,53 |
94,05 |
660 |
Pavakariai |
10 |
8,25 |
6,84 |
31,35 |
220 |
Vakarienė |
20 |
16,5 |
13,69 |
62,7 |
440 |
Priešnakčiai |
10 |
8,25 |
6,84 |
31,35 |
220 |
Viso per dieną gramais: |
|
82,5 |
68,44 |
313,5 |
2200 |
Viso per dieną, proc.: |
100 |
15 |
28 |
57 |
|